402.000 € από τον ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο - Αποζημιώσεις «ψίχουλα» στους άλλους νομούς της Κρήτης

Κρήτη
402.000 € από τον ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο - Αποζημιώσεις «ψίχουλα» στους άλλους νομούς της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Κρήτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΛΓΑ τα ποσά των 402.425,42 ευρώ για τον νομό Ηρακλείου, των 28.838,35 ευρώ για τον νομό Λασιθίου, των 262.185,64 για τον νομό Ρεθύμνου και των 30.520.83 για τον νομό Χανίων.

Από χθες επρόκειτο ο ΕΛΓΑ να πληρώσει σε επίπεδο Ελλάδας το ποσό των 14,7 εκατομμυρίων ευρώ, με τον νομό Ηρακλείου να λαμβάνει 402.000 ευρώ, ενώ πολύ μικρά είναι τα ποσά στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο μέρος ανακοινώθηκε ότι θα κατευθυνθεί στον νομό Πέλλας και θα ανέρχεται σε 4.714.636,75 ευρώ. Ακολουθεί ο νομός Ημαθίας με 1.629.735,66 ευρώ και ο νομός Καρδίτσας με 915.437,75 ευρώ.

Την εν λόγω πληρωμή είχαν προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την υπογραφή του έργου "Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ", που έγινε τον περασμένο μήνα στα γραφεία του ασφαλιστικού οργανισμού.

Αναλυτικότερα για την Κρήτη ανακοινώθηκαν τα ποσά των 402.425,42 ευρώ για τον νομό Ηρακλείου, των 28.838,35 ευρώ για τον νομό Λασιθίου, των 262.185,64 για τον νομό Ρεθύμνου και των 30.520.83 για τον νομό Χανίων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ο Οργανισμός, χάρη στην έμπρακτη πολιτική στήριξη της κυβέρνησης, με την καταβολή 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, καταβάλλει για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις του 2020».

Στο μισό...

Στο μεταξύ, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η είδηση ότι από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων".

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει μέριμνα ούτως ώστε, με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες οι οποίες ανήκουν σε μη κατ' επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50% από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατ' επάγγελμα αγρότες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 7, σε αγρότες ειδικού καθεστώτος, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Αδικία για ετεροεπαγγελματίες

Μέχρι σήμερα, ο κανονισμός ΠΣΕΑ αδικούσε τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες και τώρα υπάρχει η ελπίδα διόρθωσης του κανονισμού, με την κάλυψη και των αγροτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Πολλές φορές μέχρι σήμερα, οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους κάνοντας λόγο για απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ (από το 1988), αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας που παρουσιάζει ο κανονισμός των ΠΣΕΑ (Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων).

Εκτός δηλαδή από τα θέματα του ΕΛΓΑ, σοβαρά θέματα υπάρχουν και με τους μη κατ' επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους ο κανονισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων βάζει πολλά εμπόδια, ενώ με το άρθρο 15 ορίζει πως δε δικαιούνται αποζημίωση αγρότες που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 70 ετών!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μείωση στην παραγωγή γάλακτος λόγω "Μήδειας"Στο μεταξύ, ερώτηση για μείωση στην παραγωγή γάλακτος και ζημιές στις κτηνοτροφικές μονάδες από τη "Μήδεια" κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας μέτρα στήριξης, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Όπως γίνεται κατανοητό, η ερώτηση αυτή, που βασίζεται σε επιστολές των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, εκφράζει και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Κι αυτό διότι, από την πρόσφατη κακοκαιρία έχουν υποστεί καταστροφές και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, τουλάχιστον στις ορεινές περιοχές του νησιού, σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και ενημέρωση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, υπογραμμίζει ότι «εύλογα» οι κτηνοτρόφοι προσβλέπουν στην αρωγή της Πολιτείας.

Όπως σημειώνει, «προβλήματα στη γαλακτοπαραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό από τις χαμηλές θερμοκρασίες επέφερε η ψυχρή εισβολή της κακοκαιρίας "Μήδεια". Οι συνέπειες είναι άμεσες στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, αν συνυπολογιστεί και η αναγκαστική αύξηση στην κατανάλωση ζωοτροφών λόγω ψύχους, άλλα και η άνοδος των τιμών στις ζωοτροφές, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Εύλογα, λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν στην αρωγή της Πολιτείας για να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, οι παγωνιές που έπληξαν τη Θεσσαλία τις προηγούμενες ημέρες είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι υπολογίζουν τη μείωση αυτή σε 30 ως 50% και υπογραμμίζουν ότι στη γαλακτική περίοδο που απομένει η γαλακτοπαραγωγή δεν πρόκειται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπροσθέτως, οικονομική ζημιά προκαλεί και η αυξημένη κατανάλωση ζωοτροφών, στην οποία αναγκαστικά καταφεύγουν οι κτηνοτρόφοι για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και πλήττει την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Τέλος, υπάρχουν αναφορές για απώλεια ζωικού κεφαλαίου από το δριμύ ψύχος που επικράτησε, καθώς και ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Το παράπονο των κτηνοτρόφων είναι ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει δυσανάλογα τις ζημιές μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρώτη. Επισημαίνουν, δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για τις ζημιές που υφίστανται, καθώς η Πολιτεία διαθέτει πλέον τα εργαλεία μέσω των ισοζυγίων γάλακτος για να διασταυρώσει τη μείωση στη γαλακτοπαραγωγή - ειδικά στην προβατοτροφία - η οποία ουσιαστικά εξανεμίζει τα όποια έσοδα από την αποκατάσταση των τιμών παραγωγού στο γάλα, που τα προηγούμενα χρόνια καταβαραθρώθηκαν από τις ελληνοποιήσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News