Αγανακτισμένοι οι συνοδοί ασθενών στο ΠΑΓΝΗ: Αναγκάζονται να πληρώνουν από… την τσέπη τους για τεστ

Κρήτη
Αγανακτισμένοι οι συνοδοί ασθενών στο ΠΑΓΝΗ: Αναγκάζονται να πληρώνουν από… την τσέπη τους για τεστ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμαρτύρονται για τα έξοδα των υποχρεωτικών τεστ που, όμως, γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια

Αγανακτισμένοι είναι δεκάδες συνοδοί ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω των επιπρόσθετων μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Το ΠΑΓΝΗ έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων είναι και η προσκόμιση αρνητικού rapid test για τους συνοδούς ασθενών.

Και, παρότι το εν λόγω μέτρο είναι απολύτως κατανοητό, πολλοί είναι οι συνοδοί ασθενών που διαμαρτύρονται για τα έξοδα των τεστ, τα οποία και γίνονται – αν μη τι άλλο – σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κ. Ρ.Α., η οποία χρειάστηκε να πληρώσει 40 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί σε rapid test μαζί με το σύζυγό της.

Όπως δήλωσε η ίδια στο neakriti.gr, «Χτες το βράδυ υποβληθήκαμε σε rapid test εγώ και ο σύζυγό μου. Αν σκεφτούμε πως θα πρέπει να κάνουμε κάθε εβδομάδα νέο τεστ, για ένα μήνα, τα έξοδά μας – μόνο για τα τεστ – θα φτάσουν τα 200 ευρώ».

Μάλιστα, το ζευγάρι, αντιμετωπίζει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς τους ζητήθηκε να υποβληθούν και σε μοριακό έλεγχο, παρότι τα αποτελέσματα των rapid tests τους ήταν αρνητικά. Κι αυτό γιατί, τις προηγούμενες ημέρες, συγγενικό τους πρόσωπο είχε θετικό rapid test.

«Σήμερα, προσκομίσαμε τα αρνητικά rapid test, αλλά δε μας επιτράπηκε η είσοδος στο ΠΑΓΝΗ. Έτσι, πρέπει να υποβληθούμε και σε μοριακό έλεγχο που κοστίζει – περίπου – 60 ευρώ. Αμέσως λοιπόν, τα έξοδά μας για τα 4 τεστ, φτάνουν τα 180 ευρώ, μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε η ίδια.

Όπως σημείωσε η κ. Ρ.Α., το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν δεκάδες συνοδοί ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν – το λιγότερο – 20 ευρώ την εβδομάδα για ένα rapid test, ειδάλλως, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο Νοσοκομείο.

«Κατανοούμε πως πρέπει να υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα. Ούτε κι εμείς, φυσικά, θέλουμε να διασπείρουμε τον ιό στους συγγενείς μας και σε άλλους ασθενείς εντός του νοσοκομείου. Και το συγκεκριμένο μέτρο είναι πάρα πολύ σωστό. Ωστόσο, δε νοείται να καλούνται οι ίδιοι οι συνοδοί να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα τεστ που θα έπρεπε να τους παράσχει δωρεάν το ίδιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ρ.Α..

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Ζητάμε να ανακληθεί το μέτρο»

Την ανάκληση του εν λόγω μέτρου ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου, κ. Δημήτρη Βρύσαλη, πρόκειται για ένα σωστό μέτρο, το οποίο όμως μετακυλίει την ευθύνης της Πολιτείας στους συνοδούς των ασθενών.

Όπως είπε στο neakriti.gr «Η λογική του μέτρου είναι σωστή, ωστόσο το κόστος των rapid tests επιβαρύνει τους πολίτες. Φανταστείτε το κόστος των τεστ για 2 εβδομάδες και για 2 ή 3 συνοδούς…».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευθύνη των rapid test στους συνοδούς ασθενών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ιδίως από τη στιγμή που η ίδια η πολιτεία δε στελεχώνει με προσωπικό τις νοσηλευτικές κλινικές και έτσι, απλοί, πολίτες αναγκάζονται να παραμένουν στο νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθούν τους ασθενείς συγγενείς τους.

Όπως τόνισε ο κ. Βρύσαλης «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε την ανάκληση του συγκεκριμένου μέτρου». «Αυτό που ζητάμε εδώ και καιρό είναι να γίνονται τακτικά και δωρεάν rapid test τόσο στους υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς των τακτικών ιατρείων, καθώς και στους συνοδούς ασθενών».

(Φωτογραφία Rawpixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News