Σήμερα οι τελικές αποφάσεις – Στο τραπέζι το lockdown για όλο τον νομό Ηρακλείου

Κρήτη
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις – Στο τραπέζι το lockdown για όλο τον νομό Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση ώστε να τεθεί ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο “κόκκινο” επίπεδο επιτήρησης

Αυξάνονται επικίνδυνα οι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των κρουσμάτων που τις τελευταίες μέρες κινούνται σε ανοδικές τιμές. Συγκεκριμένα, τους 77 έφτασαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης. Από αυτούς, οι 63 νοσηλεύονται σε Κλινικές COVID και οι 14 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους 11 να είναι διασωληνωμένοι. Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών συνεχίζει να "σηκώνει" το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθώς σε αυτό νοσηλεύονταν - μέχρι και το πρωί χθες Πέμπτη - 30 ασθενείς: 24 στην Κλινική COVID και 6 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Αναλυτικά, η εικόνα των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης καταγράφεται ως εξής: ΠΑΓΝΗ 22 ασθενείς, 16 από αυτούς στην Κλινική COVID, Βενιζέλειο 30 και από αυτούς 24 στην Κλινική COVID, Νοσοκομείο Χανίων 6, όλοι στην Κλινική COVID, Νοσοκομείο Ρεθύμνου 15 και από αυτούς 14 στην Κλινική COVID, Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 3, οι 2 στην Κλινική COVID. Ωστόσο, στην Ιεράπετρα και στη Νεάπολη δεν υπάρχουν ασθενείς. Τα ανησυχητικά στοιχεία όμως δε σταματούν εδώ, καθώς, την ίδια ώρα, αύξηση σημειώνουν οι νεκροί αλλά και οι διασωληνωμένοι στη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από αυτά, 63 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 42 στο Ηράκλειο, 3 στο Λασίθι, 15 στο Ρέθυμνο και 3 στα Χανιά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1,0%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70,0% άνδρες).

Στο "κόκκινο" όλο το Ηράκλειο;

Με δεδομένο τα στοιχεία αυτά, στο "τραπέζι" των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να τεθούν σήμερα οι αριθμοί του κορωνοϊού στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Στη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση ώστε να τεθεί ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο "κόκκινο" επίπεδο επιτήρησης, στο οποίο βρίσκεται από την προηγούμενη Παρασκευή μόνο ο δήμος Ηρακλείου. Παράλληλα, αυτή την ώρα δε διαφαίνεται αλλαγή όσον αφορά στην κατάσταση στο Ρέθυμνο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στο "κόκκινο".

Παρ' όλα αυτά, οι εξελίξεις είναι δυναμικές και τις επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιήσει - εκτός απροόπτου - σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο «επίκεντρο» των ειδικών θα βρεθούν κρίσιμα επιμέρους στοιχεία για το νησί και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπως είναι η πίεση που δέχεται το Βενιζέλειο Νοσοκομείο καθώς σε αυτό, νοσηλεύονταν – μέχρι και το πρωί της Πέμπτης – 30 ασθενείς: 24 στην Κλινική Covid και 6 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, αλλά και τα κρούσματα που συνεχίζουν να καταγράφονται στην ενδοχώρα.

Η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου μπορεί να «φλερτάρει» με το «κόκκινο», όμως η τελική εισήγηση από τους ειδικούς και στην συνέχεια η απόφαση από την Πολιτική Προστασία, αναμένεται να κριθεί από την ανάλυση των δεδομένων από δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας, την πίεση στο σύστημα υγείας του νησιού αλλά και έκτακτους ελέγχους που αναμένονται αύριο, ιδίως σε κλειστές δομές.

Θετικές είναι οι εξελίξεις από τα rapid tests που διενεργήθηκαν χθες Πέμπτη το πρωί στη Γαρίπα του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Μανόλη Φραγκάκη, «η προσέλευση των δημοτών στη διαδικασία ήταν ικανοποιητική, καθώς διενεργήθηκαν 284 τεστ από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ» και «όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά», επισήμανε ο ίδιος. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περί τις 2 το μεσημέρι, όπως είχε προγραμματιστεί. Το παραπάνω αποτελεί θετική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί δύο θάνατοι δημοτών από τις περιοχές Γαρίπα και Δραπέτι, ενώ είχαν επιβεβαιωθεί και αρκετά κρούσματα κορωνοϊού.

Με μια εφαρμογή στα κινητά φιλοδοξεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ελέγχει καλύτερα τη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και να δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει αν ήρθε σε επαφή με κάποιο κρούσμα τις τελευταίες 14 μέρες. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως κατάφερε να βρει "άκρη" με τα προσωπικά δεδομένα, και όπως άλλες χώρες στην Ευρώπη θα φτιάξει το δικό της tracing app.

Η εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη τόσο σε κινητά iOS όσο και Android, θα λειτουργεί με την τεχνολογία "εγγύτητας" του bluetooth. Κατεβάζοντας οι πολίτες το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται αυτόματα το bluetooth, και σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των δύο μέτρων, και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης. Μέσω του app δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών, ώστε να περιοριστεί η διασπορά ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης.

Δωρεάν τεστ στη Νεάπολη

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid tests) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 27 Φεβρουαρίου από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νεάπολη Λασιθίου. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νεάπολη, από τις 10:00 έως τις 14:00. Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλέφωνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης, με τη συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου - Τμήμα Τροχαίας Αγίου Νικολάου.

Οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν χθες ότι δοκιμάζουν τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά της COVID-19, για να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσολογική απόκριση κατά των νέων παραλλαγών του ιού. Βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές Αρχές για τη δοκιμή τροποποιημένου εμβολίου που θα προσφέρει ειδική προστασία απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γνωστή ως Β.1.351. Η δοκιμή αυτή αποτελεί το δεύτερο τμήμα της μελέτης τους.

Οι εταιρείες πιστεύουν ότι το υπάρχον εμβόλιο δύο δόσεων θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, όπως είναι αποτελεσματικό και απέναντι στην παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά οι μελέτες θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές να είναι προετοιμασμένοι αν και όταν θα χρειαστεί περισσότερη προστασία, όπως εξήγησαν οι δύο εταιρείες.

Στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της μελέτης, θα χορηγηθεί τρίτη δόση 30 μικρογραμμαρίων σε 144 ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο 6 έως 12 μήνες πριν, κατά τη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών του. Υπό την προϋπόθεση ρυθμιστικής έγκρισης, θα δοκιμαστεί επίσης ένα επανασχεδιασμένο εμβόλιο, τόσο ως ενισχυτικό σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί, όσο και σε ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Η δοκιμή δε θα έχει ως στόχο να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως έγινε στη Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών τον περασμένο χρόνο. Αντ' αυτού θα μετρήσει την απόκριση των αντισωμάτων και θα μελετήσει αν αίμα των εμβολιασμένων μπορεί να εξουδετερώσει τις παραλλαγές του ιού, καθώς και την ασφάλεια μίας τρίτης δόσης.

Ηλικιωμένος Ρεθυμνιώτης με κορωνοϊό μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ

Σε νοσοκομείο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ, όπου και εισήχθη στην Κλινική COVID, μεταφέρθηκε ένας 79χρονος Ρεθυμνιώτης, ο οποίος τελευταία νοσηλευόταν στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ο ηλικιωμένος - που η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνθηκε τις τελευταίες ώρες αναπνευστικά - κρίθηκε αναγκαίο από τους γιατρούς να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο της Κρήτης, ώστε εάν κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του σε ΜΕΘ COVID, να γίνει άμεσα χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος κατά τη μεταφορά.

Και αυτό διότι ήταν αδύνατον να εισαχθεί στη ΜΕΘ του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου, λόγω έλλειψης εντατικολόγων και με δεδομένο ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιδρύματος νοσηλεύεται ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ένας 42χρονος ασθενής που είναι θετικός στον ιό, με συνέπεια η Εντατική να "πιέζεται" δραματικά.

Στο μεταξύ, σε σταθερή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ο 42χρονος ασθενής, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 14 Φεβρουαρίου και τρεις ημέρες αργότερα, όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, εισήχθη άρον-άρον στην Εντατική. Από χθες το πρωί, εξάλλου, οι θεράποντες γιατροί προχώρησαν στη σταδιακή διακοπή της καταστολής του ασθενούς και κατ' επέκταση στη σταδιακή αφύπνισή του, με τα πρώτα σημάδια να είναι ενθαρρυντικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες αρκετά ήταν τα "ύποπτα" περιστατικά που κατέφτασαν κυρίως τις πρωινές ώρες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί σε επιχείρηση του Ρεθύμνου, καθώς μετά τους ελέγχους αποφασίστηκε 36 εργαζόμενοι να μπουν σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Το προηγούμενο 48ωρο ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 286 rapid tests και 25 δείγματα βρέθηκαν θετικά. Όλα αυτά όταν πριν από μία εβδομάδα σε σύνολο 100 rapid tests, βρέθηκαν 11 θετικά.

Τέλος, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από το Ρέθυμνο βρέθηκε χθες στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου, για τη διενέργεια rapid tests στους κατοίκους του χωριού. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και σε rapid tests υποβλήθηκαν 108 κάτοικοι του μυλοποταμίτικου χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Από τα 108 rapid tests προέκυψαν 4 θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

Εβδομήντα πέντε κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Κρήτη

Αύξηση όμως παρουσιάζουν και τα μεταλλαγμένα κρούσματα του ιού στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 487 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 5 Ιανουαρίου 2021 έως και 18 Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυτιλήνης, Καλύμνου και Εύβοιας.

Από τον έλεγχο αναδείχτηκαν συνολικά 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από τα 242 στελέχη, τα 226 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), 12 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB. 1.351/South Africa (Variant501V2), ενώ 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage Α. 23.1/Uganda.

Σε επίπεδο Κρήτης, δεν υπήρξε κάποια μεταβολή και έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 75 μεταλλαγμένα κρούσματα, εκ των οποίων 29 στο Ηράκλειο, 24 στο Λασίθι, 19 στο Ρέθυμνο και 3 στα Χανιά.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 990 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β. 1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 27 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B. 1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα, και 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage A. 23.1/Uganda. Τα 12 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B. 1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια και όλα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το ένα θετικό με την παρουσία μετάλλαξης Lineage A. 23.1/Uganda είναι εγχώριο και προέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News