Κρήτη

«Πράσινο φως» για τον «Δαίδαλο» και τον «Δία» - Εν αναμονή έγκρισης από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Τη σύσταση δύο νέων αναπτυξιακών οργανισμών από την Περιφέρεια και Δήμους του νησιού καλείται να εγκρίνει αύριο το Περιφερειακό Συμβούλιο

Αύριο Παρασκευή και ώρα 12 το μεσημέρι συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Στον ένα αναπτυξιακό οργανισμό, συγκεκριμένα στον “Δαίδαλο”, θα συμμετέχουν μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης οι περισσότεροι Δήμοι από τους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ στον έτερο αναπτυξιακό οργανισμό, “Δίας”, θα συμμετέχουν οι λασιθιώτικοι Δήμοι, πλην της Ιεράπετρας

Και εγένετο ο "Δαίδαλος Α.Ε." και ο "Δίας Α.Ε. A. ΟΤΑ"!

Έτσι θα ονομάζονται οι δύο νέοι αναπτυξιακοί οργανισμοί που συστήνουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Κρήτης, με το Περιφερειακό Συμβούλιο να καλείται αύριο να ανάψει το σχετικό "πράσινο φως" ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Στον ένα αναπτυξιακό οργανισμό, συγκεκριμένα στον "Δαίδαλο", θα συμμετέχουν μαζί με τη Περιφέρεια Κρήτης οι περισσότεροι Δήμοι από τους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ στον έτερο αναπτυξιακό οργανισμό, "Δίας", θα συμμετέχουν οι λασιθιώτικοι Δήμοι, πλην της Ιεράπετρας, που αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους γειτονικούς της Δήμους, αλλά να συμμετάσχει, αντιθέτως, στον άλλο οργανισμό, καθώς επίσης και οι δύο ηρακλειώτικοι Δήμοι που συνορεύουν με τον νομό Λασιθίου, δηλαδή οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, στον "Δαίδαλο" θα συμμετέχουν μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης οι Δήμοι Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Ιεράπετρας, Αγ. Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου.

Στον "Δία" θα συμμετέχουν μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας και Χερσονήσου.

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης είναι το ότι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος θα συμμετέχει και στους δύο προωθούμενους αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και το ότι εκτός "κάδρου" των δύο συγκεκριμένων νέων σχημάτων έχουν επιλέξει να μείνουν, ακολουθώντας τη δική τους πορεία, οι 3 μεγαλύτεροι Δήμοι, Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου.

Οι τρεις μεγαλύτεροι Δήμοι του νησιού, με βάση τα πληθυσμιακά τους δεδομένα και τα όσα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, μπορούν να συστήσουν αυτόνομους αναπτυξιακούς οργανισμούς ο καθείς, ενώ μένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν τον Δήμο Χανίων στο ίδιο σχήμα οι υπόλοιποι Δήμοι του νομού Χανίων.

Η συνεδρίαση

Αναλυτικότερα, αύριο Παρασκευή και ώρα 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τα άρθρα 14 και 15 της ΚΥΑ 32009/23-05-2020 και την αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 9147 ΦΕΚ 534/Β/10 Φεβρουαρίου 2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση: "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας...".

Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης δεσπόζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

  1. Έγκριση: α) Σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία "ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε. - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης" με διακριτικό τίτλο "ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.", από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Ιεράπετρας, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου, κατ' άρθρο 2 Ν. 4674/2020, όπως ισχύει, β) της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας, γ) του σχεδίου Καταστατικού, δ) της συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης στο μετοχικό κεφάλαιο του εν λόγω Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ποσό των 170.000,00 ευρώ, ε) του ορισμού εκπροσώπων της Π.Κ. στη Γενική Συνέλευση του υπό σύσταση Οργανισμού, στ) εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού και ζ) της παροχής εξουσιοδοτήσεων για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες, σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικού Π.Κ.

2.2 Έγκριση: α) Σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία "ΔΙΑΣ Ανώνυμη Εταιρεία - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης" με διακριτικό τίτλο "ΔΙΑΣ Α.Ε.-Α. ΟΤΑ", από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας και Χερσονήσου, κατ' άρθρο 2 Ν. 4674/2020, όπως ισχύει, β) της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας, γ) του σχεδίου Καταστατικού, δ) της συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης στο μετοχικό κεφάλαιο του εν λόγω Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ποσό των 140.000,00 € και ε) του ορισμού εκπροσώπων της Π.Κ. στη Γενική Συνέλευση του υπό σύσταση Οργανισμού, στ) εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού και ζ) της παροχής εξουσιοδοτήσεων για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες, σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικού Π.Κ.

Τα δύο αυτά θέματα που αφορούν στις εγκρίσεις σύστασης των δύο νέων αναπτυξιακών οργανισμών θα εισηγηθούν στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης και η γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Μαρία Ραπτάκη.

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Επερωτήσεις συμβούλων

Σημειώνεται ότι στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν οι εξής επερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων:

- Χρονάκης Νικόλαος με θέμα: «Νέα μελέτη και στη συνέχεια απαλλοτρίωση για την κατασκευή του έργου: "Δρόμος Χουδέτσι -Παρθένι -Πύργος, διακλάδωση προς Πραιτώρια-Χάρακα και Πραιτώρια- Ασήμι- Άγ. Δέκα, οδικό τμήμα Πραιτώρια-Χάρακας", ώστε να αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο».

- Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης με θέματα:

α) Στάση της περιφερειακής Αρχής απέναντι στους μικρούς αγροτοπαραγωγούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών.

β) Στάση της περιφερειακής Αρχής για το ΝΑΤΟϊκό "κέντρο αριστείας" στα Χανιά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια