Έρευνα: Οι κακοκαιρίες που «έγραψαν ιστορία» στην Κρήτη

Κρήτη
Έρευνα: Οι κακοκαιρίες που «έγραψαν ιστορία» στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Ώρα Αιχμής»

Η Κρήτη εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί σημείο επιστημονικής ανάλυσης όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως τις ακραίες καταστάσεις.

Στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας παρουσίασε μια επιστημονική έρευνα που αφορά όλα τα καιρικά δεδομένα και τις ακραίες καταστάσεις που έχει ζήσει το νησί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η αλήθεια είναι ότι η Κρήτη λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και του κλίματος έχει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τον καιρό σε σχέση με το σύνολο των περιοχών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Αυτό που μένει σαν συμπέρασμα είναι ότι παρά τις κλιματολογικές αλλαγές το νησί μας εξακολουθεί να έχει ένα πολύ καλό κλίμα σε σχέση με την υπόλοιπή Ευρώπη αλλά και περιοχές της Μεσογείου με τη Κύπρο και τη Μάλτα να έχουν ίσως πολλά κοινά καιρικά χαρακτηριστικά με αυτά της Κρήτης.

"Πότε η Κρήτη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα"

Η καταγραφή των καιρικών φαινομένων από το 2004 και έπειτα αποτυπώνουν ότι και η Κρήτη πολλές φορές έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα με τις 13 και 14 Φεβρουαρίου του 2004 το νησί μας να βρίσκεται σε μια κατάσταση ακραίων καιρικών φαινομένων με χιονοπτώσεις που έφτασαν μέχρι τη θάλασσα.

Από 20 έως 28 Ιουνίου του 2007 η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τους χειρότερους καύσωνες με τη θερμοκρασία στη Παλαιόχωρα να αγγίζει και να ξεπερνά τους 45⁰C.

Ακραία καιρικά φαινόμενα για το νησί μας και ίσως από τα πιο διαδεδομένα είναι και οι θυελλώδεις άνεμοι όπως αυτοί που καταγράφηκαν στις 20 Φεβρουαρίου του 2011 ξεπερνώντας τα 11 μποφόρ και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στο λιμάνι Σφακίων και Ιεράπετρας.

Στις 11 Φεβρουαρίου του 2015 θυελλώδεις Βοριάδες με πολύ υψηλό κυματισμό στα βόρεια παράκτια προκάλεσαν καταστροφές στις προβλήτες στο παλιό λιμάνι Χανίων και Ρεθύμνου ενώ μια χρονιά νωρίτερα το 2014 και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο είχαμε ισχυρές βροχές στη Δ. Κρήτη με πλυμμυρικά φαινόμενα στο Δ. Κισσάμου και Πλατανιά.

Μάλιστα εδώ αποτυπώνεται και το στοιχείο όσον αφορά τις βροχοπτώσεις στην ευαλωτότητα της Δυτικής Κρήτης.

Από τις 7 έως και τις 9 Ιανουαρίου του 2017 την Κρήτη χτυπά ίσως ο χειρότερος χιονιάς των τελευταίων δεκαετιών με ισχυρές χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη

έως και τις παράκτιες ζώνες της Βόρειας Κρήτης εν, τα χιόνια έκαναν εμφάνιση και σε χαμηλά υψόμετρα στα νότια του νησιού με μια δορυφορική φωτογραφία να αποτυπώνει την σφοδρότητα των φαινομένων.

Την ίδια χρονιά το 2017 έχουμε επίσης ένα δυνατό καύσωνα και συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου όπου ο υδράργυρός στη Μεσαρά άγγιξε τους 44⁰C ενώ ξεπέρασε τους 40 σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Σε αυτό τον καύσωνα η Κρήτη βίωσε αισθητά και το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που κάλυψε τα πάντα και έφτασε την ορατότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα από τότε αρκετές φορές η Κρήτης σκεπάστηκε από αφρικανική σκόνη κάνοντας τις συνθήκες της καθημερινότητας πολύ άσχημές.

Μέσα στο 2019 τα πλημμυρικά φαινόμενα επισκέφθηκαν τη Κρήτη δυο φορές αφήνοντας πίσω δυστυχώς και νεκρούς σε Ηράκλειο και Χανιά χαρακτηριστική η οικογενειακή τραγωδία στη Μεσαρά όπου στα νερά του Γεροπόταμου χάθηκε μια ολόκληρη οικογένεια.

Επίσης μέσα στο 2020 η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου χτυπήθηκε από πλημμυρικά φαινόμενα με τη Χερσόνησο, το Ρέθυμνο, το Πέραμα και περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδος να πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα με τεράστιες καταστροφές.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο neakriti,  είναι από τα επιστημονικά δεδομένα που ανέλυσε και παρουσίασε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» μετεωρολόγος κ. Μάνόλης Λέκκας.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπη της ΚΡΗΤΗ TV με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News