Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου: Ηχηρό «όχι» στην παραχώρηση του

Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου: Ηχηρό «όχι» στην παραχώρηση του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι πιέσεις για να εξαιρεθεί το ενετικό τμήμα από το “πακέτο” της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης του λιμένα Ηρακλείου

Οι τοπικοί φορείς, σύλλογοι και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο ενετικό λιμάνι έστειλαν εκ νέου επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών-Ναυτιλίας, στο ΤΑΙΠΕΔ και στις τοπικές Αρχές, ζητώντας να εξαιρεθεί το ενετικό λιμάνι από το “πακέτο” της σχεδιαζόμενης πώλησης του λιμένα Ηρακλείου

Ηχηρό «όχι» σε ενδεχόμενη παραχώρηση του ενετικού λιμανιού του Ηρακλείου, σενάριο που παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης του λιμένα, υψώνουν οι τοπικοί φορείς, που εντείνουν τώρα τις πιέσεις τους για να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του βενετσιάνικου λιμανιού.

Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής αλλά και συνάντησης που είχαν με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, οι τοπικοί φορείς, σύλλογοι και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο ενετικό λιμάνι έστειλαν εκ νέου επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών-Ναυτιλίας, στο ΤΑΙΠΕΔ και στις τοπικές Αρχές, ζητώντας να εξαιρεθεί το ενετικό λιμάνι από το "πακέτο" της σχεδιαζόμενης πώλησης του λιμένα Ηρακλείου.

Στο "παιχνίδι" έχουν μπει και οι τοπικοί βουλευτές, με νέα παρέμβαση χθες από τον βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, για την εξαίρεση της ζώνης του ενετικού λιμένα από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Η συνάντηση

«Ως Σωματεία που οι δραστηριότητές τους σχετίζονται άμεσα με τον χώρο του ενετικού λιμένος Ηρακλείου, κατόπιν επιθυμίας μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΟΛΗ, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Βαρδαβά και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη, στην οποία παρέστησαν οι κ.κ. Δημήτρης Γιαβρίδης-εκπρόσωπος της ΠΔΕ του Heraklion Yachting Club, Νικήτας Μαυράκης-πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου και Βαγγέλης Χάλαρης-πρόεδρος του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών.

Υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και της χερσαίας ζώνης του ενετικού λιμένα, πλην των αρχαιολογικών χώρων του φρουρίου Κούλε και των Νεωρίων, που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και πληροφόρηση για την άμεση ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς επενδυτές», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο ενετικό λιμάνι.

Παρέμβαση Κεγκέρογλου

Την ίδια ώρα, με ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι είναι αναγκαία η εξαίρεση του ενετικού λιμένα και της ζώνης του από κάθε μορφής διαδικασίας παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης.

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους δημότες Ηρακλείου και ιδιαίτερα στους φορείς που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι Ηρακλείου και σχετίζονται με θαλάσσια δραστηριότητα η επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου, με δυσμενή ανατροπή των δεδομένων χρήσης του ενετικού λιμένα και της ζώνης του.

Υπενθυμίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε τον Νόμο 4664/20 της Ν.Δ. και τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, Νόμο 4597/19, για την παραχώρηση των 10 λιμένων της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το λιμάνι του Ηρακλείου, κυρίως λόγω του τρόπου εισόδου του ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης εχέγγυων για το δημόσιο συμφέρον.

Στο λιμάνι Ηρακλείου, εκτός από το εμπορικό ή επιβατικό, περιλαμβάνονται το ενετικό λιμάνι, το φρούριο του Κούλε, τα Νεώρια και η αντίστοιχη χερσαία ζώνη τους, και εκτός της εξαίρεσης των Νεωρίων και του φρουρίου Κούλε, που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, ζητείται η αναγκαία εξαίρεση, από κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης, του ενετικού λιμένα και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης του, λόγω της ιστορικότητας και της χρήσης που εξυπηρετεί, κυρίως δημότες, αθλητές, χωρίς εμπορικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα», αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου, που ρωτά τους υπουργούς:

«1α) Προτίθεστε να αποσαφηνίσετε αν έχουν εξαιρεθεί της παραχώρησης και της ιδιωτικοποίησης δραστηριότητες και ζώνες και ποιες είναι αυτές;

1β) Προτίθεστε και με ποιο τρόπο να εξαιρέσετε τον ενετικό λιμένα και την αντίστοιχη ζώνη εξυπηρέτησής του από τη διαδικασία παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης;

2α) Αληθεύει ότι οι προθέσεις σας είναι να προχωρήσετε στην παραχώρηση του ΟΛΗ συνολικά με την παραχώρηση των μετοχών ή με την παραχώρηση του management του λιμένα σε ιδιώτη;

2β) Αν ναι, προτίθεστε να εξαιρέσετε τον ενετικό λιμένα και τη ζώνη του και ενδεχομένως να υπαχθεί σε δημοτικό λιμενικό φορέα που θα ιδρυθεί;».

Η επιστολή των τοπικών φορέων  -Ανησυχία με τις επερχόμενες αλλαγές...

Πέρα από τη συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΛΗ, οι τοπικοί φορείς έστειλαν επιστολή προς την κυβέρνηση και εκπροσώπους των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προς κάθε άμεσα σχετιζόμενο φορέα, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο παραχώρησης του ενετικού λιμένα.

«Με την παρούσα επιστολή, εξ αφορμής της προοπτικής πώλησης του λιμένος Ηρακλείου σε ιδιώτες επενδυτές, επιθυμούμε, ως Σωματεία/Σύλλογοι που οι δραστηριότητές τους σχετίζονται άμεσα με τον χώρο του ενετικού λιμένος Ηρακλείου, να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την επερχόμενη αλλαγή πολλών παραμέτρων στη χρήση του χώρου αυτού.

Δεδομένου του ότι, προς το παρόν, δε διαφαίνεται η εξαίρεση του ενετικού λιμένος, αιτούμαστε την εξαίρεση του ενετικού λιμένος Ηρακλείου από το πακέτο πώλησης ως αφενός τόπο αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης, που οφείλει να προφυλάσσεται από χρήσεις που πιθανά δε θα συνάδουν με την ιστορικότητά του και, αφετέρου, ως σημείο ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου και μελών που εκπροσωπούμε.

Με την επιστολή μας αυτή προς τους εκπροσώπους των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς κάθε άμεσα σχετιζόμενο φορέα εκδηλώνουμε την αντίθεσή μας και τους καλούμε να λάβουν θέση.

Θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο ότι το αίτημά μας θα βρει ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία και στα ΜΜΕ, και ότι θα έχουμε συνοδοιπόρους μας τους βουλευτές Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ενεργά παρόντες, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό», αναφέρουν στην επιστολή τους τα Δ.Σ. του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου και του Heraklion Yachting Club.

Φωτογραφία :Facebook ΟΛΗ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News