Κρήτη

Χειροτερεύει η εικόνα της Κρήτης: «Καμπανάκι» από το ιικό φορτίο στα λύματα- Γεμίζουν τα κρεβάτια των νοσοκομείων

Φόβοι για lockdown σε όλο τον νομό Ηρακλείου;

Άλλον ένα νεκρό από κορωνοϊό μετρά το νησί μας, καθώς την τελευταία του πνοή άφησε προχθές Κυριακή ένας 62χρονος, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό. Ο άνδρας νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ εδώ και μήνες, και είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι μεγάλη έως πολύ μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 παρατηρείται, σύμφωνα με τα στοιχεία, από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στο νησί μας. Πρόσφατα (στις 11/2/2021) o Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Στην παρούσα φάση, κύρια δράση του δικτύου είναι η ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης, με στόχο την παρακολούθηση, αποτύπωση και έγκαιρη προειδοποίηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Η παρακολούθηση της συγκέντρωσης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 έως και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 2021 έδειξε από πολύ χαμηλό έως οριακά ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, με ελάχιστες αυξομειώσεις/διακυμάνσεις. Από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όμως, παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση, με ανοδική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα της Κρήτης. Μάλιστα, η σύγκριση με τις μετρήσεις προηγούμενων μηνών δείχνει μεγάλη έως πολύ μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα (με διαφορές και διαβαθμίσεις από περιοχή σε περιοχή). Αναλυτικότερα:

* ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΔΕΥΑΗ: Στο Ηράκλειο, η μέση τιμή συγκέντρωσης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 την εβδομάδα 25-31 Ιανουαρίου ήταν κατά 56,6% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της εβδομάδας 18-24 Ιανουαρίου. Στις μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων (1-14 Φεβρουαρίου καταγράφηκε μια απότομη άνοδος του ιικού φορτίου στα λύματα. Η μέση τιμή συγκέντρωσης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου ήταν περίπου 36 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την εβδομάδα 25-31 Ιανουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου. Οι μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας (15-21 Φεβρουαρίου) δείχνουν αύξηση κατά 68% σε σχέση με την προηγούμενη.

* ΧΑΝΙΑ: Σύμφωνα με μετρήσεις δειγμάτων από τη ΔΕΥΑΧ, στα Χανιά η μέση τιμή συγκέντρωσης γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 τις εβδομάδες 25-31 Ιανουαρίου και 1-7 Φεβρουαρίου ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση, με μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα αυξημένη κατά 98% σε σχέση με τη μέση τιμή της εβδομάδας 1-7 Φεβρουαρίου. Από τις μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας (15-21 Φεβρουαρίου) η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου εμφανίζεται μειωμένη κατά 37% σε σύγκριση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στις 11 Φεβρουαρίου.

Από την περιοχή των Χανίων λαμβάνονται επίσης δείγματα από τη ΔΕΥΑΒΑ (Βόρειος Οδικός Άξονας Χανίων) από τις 28 Ιανουαρίου. Παρότι στα αρχικά δείγματα το ιικό φορτίο ήταν σε χαμηλές συγκεντρώσεις, ακολούθησε μια απότομη αύξηση στις 11 Φεβρουαρίου (οπότε και καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή ιικού φορτίου έως σήμερα) για να ακολουθήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Στο τελευταίο δείγμα στις 18 Φεβρουαρίου καταγράφηκε μείωση κατά 81% σε σχέση με αυτό της 11ης Φεβρουαρίου, όμως με τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

 

* ΡΕΘΥΜΝΟ-ΔΕΥΑΡ: Στο Ρέθυμνο, η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα εμφάνισε αύξηση την εβδομάδα 25-31 Ιανουαρίου. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε, με απότομη άνοδο του ιικού φορτίου την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου. Η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, περίπου 20 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την εβδομάδα 1-7 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στις 8 Φεβρουαρίου. Την τελευταία βδομάδα (15-21 Φεβρουαρίου) παρατηρείται αποκλιμάκωση, με τη μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου να είναι κατά 56% μειωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή της εβδομάδας 8-14 Φεβρουαρίου.

* ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΔΕΥΑΓΝ: Στον Άγιο Νικόλαο, η συγκέντρωση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα εμφάνισε απότομη αύξηση στις 28/1/2021. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε, με τη μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα από 8 έως 14 Φεβρουαρίου περίπου 60% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, 1-7 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου. Την τελευταία βδομάδα (15-21 Φεβρουαρίου) παρατηρήθηκε μικρή αποκλιμάκωση, με μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου κατά 18% μειωμένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή της εβδομάδας 8-14 Φεβρουαρίου.

* ΣΗΤΕΙΑ-ΔΕΥΑΣ: Στη Σητεία, η συγκέντρωση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα κυμάνθηκε από την έναρξη της επιτήρησης (6/12/20) σε πολύ χαμηλά επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις. Την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση στη μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου, για να ακολουθήσει μία μείωση κατά 96% την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στις 11 Φεβρουαρίου. Στα τελευταία δείγματα ανιχνεύτηκε ελάχιστο ιικό φορτίο. Έκτακτες δειγματοληψίες από την περιοχή Σκοπή της Σητείας κατά το χρονικό διάστημα συρροής κρουσμάτων έδειξαν μια πολύ υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου στα λύματα στις 15/2, με τάση μείωσης στο τελευταίο δείγμα της προηγούμενης εβδομάδας.

* ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ: Στο Παλαίκαστρο, η επιδημιολογική επιτήρηση μέσω των λυμάτων ξεκίνησε στις 8/1/2021, όταν ήδη είχε καταγραφεί η συρροή κρουσμάτων. Στις 8 Ιανουαρίου καταγράφηκε υψηλή συγκέντρωση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα, με την αύξηση του ιικού (κατά 94,8%) να συνεχίζεται στο δείγμα που ελήφθη στις 11 Ιανουαρίου (οπότε καταγράφηκε και η υψηλότερη τιμή σε ημερήσια βάση). Στη συνέχεια, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση του ιικού φορτίου και αποκλιμάκωση μέχρι την 21η Φεβρουαρίου, με μικρές διακυμάνσεις. Η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου ήταν κατά 37% μειωμένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή της εβδομάδας 18-24 Ιανουαρίου. Την τελευταία βδομάδα (15-21 Φεβρουαρίου), η συγκέντρωση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα είναι σε πολύ χαμηλά έως μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

 

"Εκτοξεύτηκαν" στους 78 οι ασθενείς στα νοσοκομεία στην Κρήτη

 

Ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στην Κρήτη, καθώς πρόκειται για συνολικά 78 άτομα στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 11 σε ΜΕΘ και από τους οποίους οι 10 διασωληνωμένοι. Ενδεικτικά την περασμένη Παρασκευή ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν 61, δηλαδή επιπλέον 17 ασθενείς στην Κρήτη σε δύο μέρες. Το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου φαίνεται πως "σηκώνουν" μεγάλο βάρος των νοσηλειών.

Αναλυτικότερα, μέχρι χθες Δευτέρα το μεσημέρι οι νοσηλείες είχαν ως εξής: Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 16 ασθενείς: οι 14 στη Μονάδα COVID και οι 2 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Στο Βενιζέλειο 27 άτομα: 20 στη Μονάδα COVID και 7 στη ΜΕΘ (οι 6 διασωληνωμένοι). Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 21 άτομα: οι 20 σε Μονάδα COVID και 1 σε ΜΕΘ διασωληνωμένο. Στο Νοσοκομείο Χανίων: 11 στην Κλινική COVID-19. Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 2 άτομα: 1 σε Μονάδα COVID και 1 άτομο διασωληνωμένο στη ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο Σητείας: 1 άτομο σε Κλινική COVID. Κανένα περιστατικό δεν είχαν τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Νεάπολης.

 

880 νέα κρούσματα - 32 εντοπίστηκαν στην Κρήτη

 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (67,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Το 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 880 κρούσματα, 32 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 14 στο Ηράκλειο, 2 στο Λασίθι, 10 στο Ρέθυμνο και 6 στα Χανιά. Ειδικότερα, στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 3.513.801 κλινικά δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 10.197 μοριακά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid tests έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.444.327 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 5.413 rapid tests. Χθες ελέγχθηκαν συνολικά 15.610 μοριακά τεστ και rapid tests.

Κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, χθες τονίστηκε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Για τα παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο, μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό. Για τα παιδιά που δεν έχουν προβλήματα, ναι μεν γίνονται μελέτες απ' όλες τις εταιρείες, αλλά ο χρόνος που θα μπει, εάν μπει στα παιδιά το εμβόλιο του κορωνοϊού, δεν είναι στο άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη για να εφαρμοστεί στην παιδική ηλικία.

Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων είναι πάρα πολύ γρήγορες. Επίσης έγινε γνωστή η διαπίστωση μετά από μελέτη ότι το εμβόλιο mRNA της Pfizer φαίνεται ότι είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες (θερμοκρασίες οικιακού ψυγείου).

O γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία πως χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30.000 εμβολιασμοί, ενώ στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά πάνω από 725.000 εμβολιασμοί. «Η χώρα βρίσκεται στην 4η θέση σε αριθμό εμβολιασμών σε σχέση με τις άλλες χώρες», τόνισε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν κλειστεί 1.420.000 χιλιάδες ραντεβού, εκ των οποίων οι 600 χιλιάδες αφορούν την πρώτη δόση και οι 820 χιλιάδες τη δεύτερη. Παράλληλα υπενθύμισε πως ο αριθμός των ραντεβού έρχεται πάντα σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων, ενώ τόνισε πως για τον Μάρτιο έχουν ήδη οριστικοποιηθεί 720 χιλιάδες ραντεβού, εκ των οποίων τα 170 χιλιάδες αφορούν τις ηλικίες 60-64 και τα 550 χιλιάδες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

 

Μεγάλη προσέλευση στο Ασήμι

 

Με μεγάλη προσέλευση διεξήχθη η διαδικασία των rapid tests στο χωριό Ασήμι του δήμου Γόρτυνας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περί τις 3 χθες το μεσημέρι, ενώ, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Σοφία Χατζάκη, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 300 τεστ. Τα αποτελέσματα όλων των τεστ ήταν αρνητικά, με την αντιδήμαρχο να εκφράζει την ικανοποίησή της τόσο από τα αποτελέσματα των τεστ, όσο και από την προσέλευση του κόσμου.

 

Rapid tests στο κέντρο του Ηρακλείου

 

Δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Λότζια Ηρακλείου.

Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στην ενετική Λότζια-Δημαρχείο Ηρακλείου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

 

Αλλάζει το ωράριο στα φαρμακεία

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, ανταποκρινόμενο στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που ισχύουν για τον δήμο Ηρακλείου, αποφάσισε την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων του δήμου Ηρακλείου σε συνεχόμενο από 08:30 μέχρι 16:30. Μετά τις 16:30 θα παραμείνουν ανοικτά μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία:intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια