Γ.Γ. Υποδομών: Άμεσα η έγκριση των έργων για τα δικαστικά μέγαρα του νησιού

Κρήτη
Γ.Γ. Υποδομών: Άμεσα η έγκριση των έργων για τα δικαστικά μέγαρα του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για έναρξη των διαδικασιών έγκρισης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου και αποκατάστασης των υφιστάμεων κτιρίων σε Ρέθυμνο και Χανιά, το αμέσως επόμενο διάστημα, μίλησε σε συνέντευξη του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης

Ψήγματα ελπίδας πως ο διαγωνισμός για τα έργα ΣΔΙΤ που περιλαμβάνει την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο και αποκατάσταση των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά, αφήνει η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη.

«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εγκριθούν από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα 3 clusters αποτελούμενα από συνολικά 12 Δικαστικά Μέγαρα προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ: Κρήτη Κεντρική Μακεδονία και Κεντρική Ελλάδα .

Στο Ηράκλειο που οι συνθήκες παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα, το νέο δικαστικό μέγαρο σχεδιάζεται για πάνω από 15 χρόνια με δεσμευμένο οικόπεδο στην παραλιακή λεωφόρο.

«Από δηλώσεις έχουμε χορτάσει. Έχουμε πάρα πολλά χρόνια τώρα διάφορες υποσχέσεις οι οποίες μένουν στο επίπεδο των δηλώσεων και δεν προχωράει καν. Προφανώς είναι μια θετική εξέλιξη ακόμη κι αν επαναλαμβάνεται σε φραστικό επίπεδο για μια ακόμα φορά», αναφέρει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης.

Η διαγωνιστική διαδικασία του έργου μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις, ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2018, όταν και αποφασίστηκε το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου να ενταχθεί σε ένα ενιαίο σχέδιο με το νέο δικαστικό μέγαρο Έδεσσας. Ωστόσο, το πλάνο διαφοροποιήθηκε.

«Είναι αυτό που αναμένουμε ως Ηράκλειο ,δηλαδή τη διαδικασία των ΣΔΙΤ όπως έχει προγραμματιστεί. Προφανώς υπήρξαν και κάποιες καθυστερήσεις λόγω της κατάστασης που επικρατεί όμως είναι κάτι που θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει προχωρήσει», τονίζει ο κ. Ροζάκης.

Ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση των έργων μέχρι το 2024. Για τα Χανιά και το Ρέθυμνο προβλέπεται αποκατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων.

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα δικαστήρια αυτή τη στιγμή δεν είναι οι σωστές. Δεν είναι οι πρέπουσες. Δικαστές δεν έχουν που να καθίσουν και οι υπάλληλοι, 8, 10, εργάζονται σε ένα γραφείο λίγων τετραγωνικών», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χανίων κ. Γιάννης Δασκαλάκης.

Στην περίπτωση των Χανίων το πρόβλημα της αποσυμφόρησης των δικαστικών υπηρεσιών θα λυθεί μόνο με την αξιοποίηση του κτηρίου των παλιών δικαστικών φυλακών που έχει ήδη παραχωρηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Περιμένουμε να ανακοινωθεί κάποια χρηματοδότηση ούτως ώστε να αρχίσει η ανακαίνιση των παλιών φυλακών, ώστε να υπηρετήσουν αυτές τις άμεσες πλέον ανάγκες», τονίζει παράλληλα ο κ. Δασκαλάκης.

Στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εργασίες αποκατάστασης μετά από χρόνιες και επίμονες προσπάθειες δικαστών και του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Όμως και εκεί τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News