Κυρίως «αγροτικός» και πολύ λιγότερος «δασικός» ο νομός Ηρακλείου

Κρήτη
Κυρίως «αγροτικός» και πολύ λιγότερος «δασικός» ο νομός Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι επιβεβαιώνει ο αναρτημένος δασικός χάρτης - Τι ποσοστό καταλαμβάνουν οι αγροτικές εκτάσεις και τι ποσοστό οι δασικές

Περισσότερο αγροτικός και λιγότερο δασικός - συγκριτικά με άλλους νομούς της χώρας, αλλά και εδώ της Κρήτης - αναδεικνύεται μέσα από τους δασικούς χάρτες ο νομός Ηρακλείου!

Είναι άκρως ενδεικτικό ότι ως δασικές περιοχές χαρακτηρίζονται το 38% των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη του Ηρακλείου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος, εν προκειμένω το υπόλοιπο 62% των εκτάσεων, έχει αγροτικό ή άλλο χαρακτήρα, αντίθετα με άλλους νομούς όπου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο...

Το αξιοσημείωτο ποσοστό, το οποίο αποτυπώνει το αγροτικό κατά βάση προφίλ του μεγαλύτερου νομού της Κρήτης, έδωσε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της ανάρτησης του δασικού χάρτη, η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Διεύθυνση Δασών παραθέτει παράλληλα επισημάνσεις, συστάσεις και πολύτιμες διευκρινίσεις προς τους πολίτες, που η αλήθεια είναι μοιάζουν μπερδεμένοι με το καινούργιο αυτό σκηνικό ανάρτησης των δασικών χαρτών και υποβολής ενστάσεων...

«Ο δασικός χάρτης περιλαμβάνει διαχρονική αποτύπωση των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα τόσο στο παρελθόν (έτος 1945) όσο και σήμερα. Η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων προέκυψε από φωτοερμηνεία ιστορικών (έτους 1945) και πρόσφατων (έτους 2013-2015) αεροφωτογραφιών, σε συνδυασμό με επιτόπιες αυτοψίες στην ύπαιθρο. Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων (ως δασικών ή μη) προήλθε με βάση επιστημονικά κριτήρια (σύνθεση της βλάστησης, έδαφος, ανάγλυφο, ευρύτερη περιοχή, ανθρώπινες δραστηριότητες, φωτοερμηνεία κ.ά.), όπως αναλυτικά περιγράφονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Ο δασικός χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αφορά συνολική έκταση 2.453 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εξαιρέθηκε της ανάρτησης έκταση συνολικού εμβαδού 184 τετρ. χλμ., που περιλαμβάνει περιοχές εντός σχεδίου πόλεων και οικισμών, επεκτάσεις σχεδίων, βιομηχανικές περιοχές κ.λπ.

Στο σύνολο της έκτασης ανάρτησης οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις καταλαμβάνουν συνολικά 935 τετρ. χιλιόμετρα ή ποσοστό 38%, ενώ οι μη δασικού χαρακτήρα - άλλης μορφής - εκτάσεις συνολικά 1.518 τετρ. χιλιόμετρα ή ποσοστό 62%.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τον αγροτικό-μη δασικό χαρακτήρα του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ηρακλείου και συνεχίζει:

«Αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη μπορούν να υποβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού, εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση του έννομου συμφέροντός τους εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των εκτάσεων, όπως εμφανίζεται στον δασικό χάρτη, υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Κτηματολογίου και εξετάζονται από ειδική για τον σκοπό αυτό Επιτροπή.

Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών και των φορέων, ώστε να επισκεφτούν την εφαρμογή, να ενημερωθούν για τη δασική πληροφορία κάθε έκτασης και σε περίπτωση που διαφωνούν με τη μορφή-χαρακτηρισμό που της αποδόθηκε, να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Τονίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου λήγει στις 27 Μαΐου 2021, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού η ανωτέρω προθεσμία λήγει στις 16 Ιουνίου 2021.

Για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου λειτουργεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) στα κεντρικά γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου (οδός Παναγίας Μαλεβή, Δασικό Φυτώριο, Τ.Κ. 71.410, Ηράκλειο), όπου τηλεφωνικά (τηλ. 2810/264.962, -959 & -942) ή κατόπιν ραντεβού (λόγω πανδημίας) και εφόσον απαιτηθεί, οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να ενημερωθούν για οποιοδήποτε θέμα αφορά τους δασικούς χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (email: [email protected]).

Δε θίγονται ιδιοκτησιακά συμφέροντα

Τι γίνεται όμως με το ιδιοκτησιακό ζήτημα, που είναι αυτό που προκαλεί μεγάλη αγωνία στους πολίτες και εδώ στο νησί μας σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που είναι σε εξέλιξη;

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη δε θίγει τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα κανενός, καθώς είναι γνωστό το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού (αποτελεί περιοχή της Ελλάδας στην οποία δεν ισχύει το τεκμήριο του Δημοσίου). Οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση επιλύεται κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης στα πλαίσια της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Επισημαίνουμε ότι οι δασικοί χάρτες δεν έγιναν για να αμφισβητήσουν τις περιουσίες των πολιτών, αλλά για να οριοθετήσουν τις δασικές εκτάσεις, να τακτοποιήσουν τις χρήσεις γης, να υποστηρίξουν τον χωροταξικό σχεδιασμό και να προστατεύσουν το περιβάλλον», ξεκαθαρίζει η Διεύθυνση Δασών και σημειώνει: «Δε νοείται κράτος δικαίου χωρίς Δασολόγιο και Κτηματολόγιο, χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία και χωρίς ουσιαστικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν συνταγματική επιταγή εδώ και 45 περίπου χρόνια.

Η κατάρτισή τους αποτελεί βασικό και μακρόπνοο έργο υποδομής, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και θετικές συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Για πρώτη φορά καταγράφονται οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις σε όλη τη χώρα με ακρίβεια και γεωχωρικό προσδιορισμό. Η καταγραφή αυτή αποτελεί καθοριστικό εργαλείο για την προστασία, αλλά και τη διαχείριση των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων θέτει τέλος στην αμφισβήτηση, την ανασφάλεια, τη γραφειοκρατία και λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η κύρωση των δασικών χαρτών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τον καθορισμό του αιγιαλού, της παραλίας και των υπόλοιπων θεσμικών γραμμών (οριοθέτηση ρεμάτων κ.ά.), θα κατοχυρώσει τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας μας».

Δασικός χάρτης Π.Ε. Χανίων

Εντωμεταξύ, αναρτήθηκε και ο δασικός χάρτης της Π.Ε. Χανίων, που ήταν και ο τελευταίος κατά σειρά σε επίπεδο Κρήτης.

Ο δασικός χάρτης του δυτικότερου νομού του νησιού αναρτήθηκε στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του ΝΠΔΔ "Ελληνικό Κτηματολόγιο".

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα του ΝΠΔΔ "Ελληνικό Κτηματολόγιο", μέσω της οποίας και μόνο μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού. Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 26η Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή.

Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας είναι η 10η Ιουνίου 2021, ημέρα Πέμπτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 30ή Ιουνίου 2021, ημέρα Τετάρτη.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Δασικός χάρτης Ρεθύμνου - Ενστάσεις από τις 26 Φεβρουαρίου

Νωρίτερα αναρτήθηκε ο Δασικός Χάρτης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3889/2010 (ΦΕΚ 182Α'), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 153 του Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94 τ. Α') σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 48 Ν. 4685/2020 (ΦΕΚ 92 τ. Α').

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα του ΝΠΔΔ "Ελληνικό Κτηματολόγιο", μέσω της οποίας και μόνο μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού. Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 26η Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή.

Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας είναι η 10η Ιουνίου 2021, ημέρα Πέμπτη.

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης (ΣΥΑΔΧ), που βρίσκεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, κόμβος Αμαρίου-Μισιρίων (τηλ. 28310/23.308, 28310/29.193, 28310/24.852 και 28310/24.853, φαξ 28310/50.210, email: [email protected]), τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 7:30 π.μ. έως 3:30 μ.μ., καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων.

Φωτογραφίες: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News