Τα «πανωτόκια» της Αγροτικής Τράπεζας ξανά στο τραπέζι - «Μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο»

Κρήτη
Τα «πανωτόκια» της Αγροτικής Τράπεζας ξανά στο τραπέζι - «Μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανέρχεται η παλιά υπόθεση, αυτή τη φορά από κυβερνητικό βουλευτή

Μια περασμένη αλλά όχι ξεχασμένη υπόθεση - αυτή των περίφημων πανωτοκίων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος - επανέρχεται στην επικαιρότητα και μάλιστα, ετούτη τη φορά, από κυβερνητικό βουλευτή.

«Άδικη η επιβάρυνση των παραγωγών από τα παλιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας», λέει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς σε σχετική ερώτησή του, που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Η “Νέα Κρήτη” γράφει και ξαναγράφει για την υπόθεση αυτή εδώ και δεκαετίες. Από τον Νόμο 3259/2004 (άρθρο 39) για τα πανωτόκια των παλιών αγροτικών δανείων στο λεγόμενο “κακό κομμάτι της ΑΤΕ” της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή του 2004, που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων με την καταβολή μέχρι του διπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου, είχαν όλως περιέργως εξαιρεθεί δύο μεγάλες κατηγορίες αγροτοκτηνοτρόφων: Όσοι είχαν ενταχθεί στην Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και οι δανειολήπτες των λεγόμενων “Αλληλόχρεων Λογαριασμών”... Κι ενώ αναγνωρίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, τότε, η αδικία που είχε συντελεστεί, ούτε εκείνη η κυβέρνηση, ούτε οι μετέπειτα κυβερνήσεις προχώρησαν στη νομοθετική αποκατάσταση της αδικίας. Μάλιστα, εν πολλοίς, ο Γιώργος Παπανδρέου στήριξε την εκλογή του το 2009 στον... “ανένδοτο” που είχε κηρύξει, επισκεπτόμενος τον Θεσσαλικό Κάμπο, ενάντια στα πανωτόκια της τότε Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, ανεβαίνοντας στα τρακτέρ!

Η ερώτηση Μαντά

Έρχεται, λοιπόν, σήμερα ο Μεσσήνιος βουλευτής Περικλής Μαντάς και αναφέρεται στη μεγάλη και άδικη επιβάρυνση του αγροτικού κόσμου από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από παλαιά αγροτικά δάνεια που είχαν συναφθεί με την πρώην Αγροτική Τράπεζα και βρίσκονται σήμερα στα χέρια ξένων funds.

Παράλληλα σημειώνει ότι «παρόλο που έχει ήδη καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που αρχικά χορηγήθηκε, λόγω τόκων και προσαυξήσεων οι οφειλές έχουν εκτοξευτεί και λειτουργούν ως μια μόνιμη θηλιά στον λαιμό των παραγωγών, ενώ τα ποσά που ζητούνται φτάνουν μέχρι 5-6 φορές το ποσό του αρχικού κεφαλαίου».

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αρκετών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλούς από τους παραγωγούς να ανταπεξέρχονται οριακά στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι δανειακές οφειλές από εκείνα τα δάνεια να αυξάνονται ανεξέλεγκτα και να αποτελούν διαχρονική απειλή για τις αγροτικές περιουσίες.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο βουλευτής, «τα funds επιδιώκουν πλέον να εισπράξουν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας».

«Μεγάλη αναστάτωση»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης Μαντά αναφέρει: «Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στον αγροτικό κόσμο, τόσο της Μεσσηνίας όσο και ολόκληρης της χώρας, με αφορμή παλαιές οφειλές και δάνεια προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του πρωτογενούς τομέα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απειλούνται ακόμα και οι ίδιες οι αγροτικές περιουσίες.

Όπως αναφέρουν πολλοί αγρότες, το ζήτημα αφορά σε δάνεια που έχουν συνάψει πριν από αρκετά χρόνια, κυρίως μέσω της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Παρόλο που έχει ήδη καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που αρχικά χορηγήθηκε, λόγω τόκων και προσαυξήσεων οι οφειλές έχουν εκτοξευτεί και λειτουργούν ως μια μόνιμη θηλιά στον λαιμό των παραγωγών, ενώ τα ποσά που ζητούνται φτάνουν μέχρι 5-6 φορές το ποσό του αρχικού κεφαλαίου.

Είναι γεγονός επίσης ότι εδώ και αρκετά χρόνια ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου διαμαρτύρεται για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που πουλά τα προϊόντα του, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μη διασφαλίζονται ούτε καν τα απαραίτητα προς το ζην, πόσω μάλλον να υπάρχουν οι συνθήκες για μόνιμη και διαχρονική συνέπεια απέναντι στο σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, δεδομένου ότι πολλά από τα δάνεια αυτά φαίνεται να έχουν δοθεί σε ξένα funds, που επιδιώκουν πλέον να εισπράξουν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι οχλήσεις των αγροτών από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες είναι μόνιμες τον τελευταίο καιρό, ενώ σε κάθε περίπτωση υφίσταται το ενδεχόμενο κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χωράφια και αγροτικές εκτάσεις.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους αγρότες και τις οικογένειές τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για το συνολικό μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, εξαντλώντας κάθε περιθώριο νομοθετικών παρεμβάσεων. Είναι σημαντικό αφενός να τεθούν ανώτατα όρια στα ποσά που μπορούν να αναζητηθούν, αλλά και αφετέρου να θεσπιστεί ένα εξειδικευμένο σχέδιο αποπληρωμής χρεών για τους αγρότες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του πρωτογενούς τομέα και δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεωκοπίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά στην αποπληρωμή των αγροτικών δανείων και οφειλών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας;

Εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική η θέσπιση ανώτατου ορίου οφειλών, στα πρότυπα παλαιότερης νομοθετικής παρέμβασης;

Εξετάζει η κυβέρνηση την ανάπτυξη ενός νέου, εξειδικευμένου πλαισίου αποπληρωμής παλαιών αγροτικών δανείων, ώστε να δοθεί ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης για την οριστική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου;».

Πρίαμος Ιερωνυμάκης: «Δε σταματάμε να διεκδικούμε»

Για μια φορά ακόμη, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ετούτη τη φορά ως πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ασχολείται με το θέμα. Μάλιστα, χθες επικοινώνησε με το γραφείο του βουλευτή Περικλή Μαντά και ζήτησε από την ιδιαιτέρα του να τον φέρει σε επαφή, για ένα ενιαίο μέτωπο.

«Εμείς τις επόμενες μέρες θα στείλουμε επιστολή και θα ζητήσουμε να δοθεί οριστική λύση μέσω της Βουλής. Η επιστολή θα πάει στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Οικονομικών, και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα του ζητήσουμε να παρέμβει προσωπικά», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο ίδιος επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες για τη διαιώνιση της κατάστασης σε όλους όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, από το 2004 και μετά.

«Ξέρω αγρότη που είχε πάρει δάνειο 40.000 ευρώ. Πλήρωσε μέχρι σήμερα 15.000 ευρώ. Και επειδή υπέστη καταστροφές και δεν μπορούσε να είναι συνεπής στις δόσεις του, του ήρθε ειδοποίηση ότι το χρέος του έχει πλέον ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ»!

Καταλήγοντας, ο ίδιος τονίζει ότι η πρόταση της Οργάνωσής του είναι ξεκάθαρη: «Να διαγραφεί το σύνολο των τόκων και μέρος του αρχικού κεφαλαίου των δανειοληπτών αγροτών μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα “πιάνει” όλες τις τράπεζες και όλες τις εισπρακτικές εταιρείες»...

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την παρέμβαση της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, όλοι οι παλιοί δανειολήπτες που έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει πολλές φορές πάνω το αρχικό τους κεφάλαιο θα πάψουν να χρωστούν. Κι αυτό πρέπει να γίνει αυτόματα από το λεγόμενο “κακό κομμάτι” της πρώην ΑΤΕ. Και όλοι οι νεότεροι δανειολήπτες να αποπληρώσουν το εναπομείναν ποσό, σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας, με ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι από το 2004 πάρα πολλοί αγρότες προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν. Υπάρχουν, δε, πολλές αποφάσεις που έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρ’ όλα αυτά, όλη αυτή η βιομηχανία έκανε τους αγρότες φτωχότερους και τους δικηγόρους πλουσιότερους. Και παρά τα “δεδικασμένα”, οι παλιοί και καταχρεωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έπαψαν ποτέ να δέχονται “ραβασάκια” με τη μόνιμη απειλή των πλειστηριασμών, σαν “μέγγενη” πάνω από τα κεφάλια τους...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News