Κραυγή αγωνίας: Λίγο πριν το «λουκέτο» αρκετές σχολές πολεμικών τεχνών

Κρήτη
Κραυγή αγωνίας: Λίγο πριν το «λουκέτο» αρκετές σχολές πολεμικών τεχνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κορωνοϊός «σκοτώνει» τις πολεμικές τέχνες...  

Λίγο πριν το οριστικό “λουκέτο” βρίσκονται οι σχολές πολεμικών τεχνών, καθώς εδώ και σχεδόν 4 μήνες μένουν κλειστές. Οι προπονητές και οι σχολές πολεμικών τεχνών κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς η πανδημία, όπως υποστηρίζουν, έχει εξουθενώσει τις σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις.

Αντί η κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σχέδιο επιβίωσης, το ενδιαφέρον στρέφεται σε αθλήματα που σχετίζονται με την μπάλα. Η υγειονομική κρίση δεν έχει αφήσει αλώβητους τους παραγωγικούς μόνο φορείς της οικονομίας, όπως τον επισιτισμό, την εστίαση, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τον τουρισμό. Η υγειονομική κρίση επίσης δεν έχει αφήσει μόνο το οικονομικό της αποτύπωμα σε ομάδες εργασίας, όπως τους ελεύθερους επαγγελματίες, τον ιδιωτικό τομέα και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θιγμένοι από την υγειονομική κρίση είναι και οι προπονητές και οι ιδιοκτήτες σχολών πολεμικών τεχνών.

Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που μεταδίδεται αρκετά εύκολα σε αθλήματα όπου οι αθλητές έρχονται σε επαφή ο ένας δίπλα στον άλλο. Η διασπορά του ιού είναι μεγάλη. Το αποτέλεσμα είναι οι σχολές πολεμικών τεχνών να έχουν βρεθεί σε μια αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα το μέλλον να είναι αβέβαιο. Αυτό υποστηρίζει ο Δημήτρης Τουρλάκης, coach και ιδρυτής της Κρητικής Ακαδημίας (ΑΜΑ), ο οποίος υποστήριξε πως όλοι εκείνοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πολεμικών τεχνών βρίσκονται σε απόγνωση και είναι λίγο πριν το οριστικό “λουκέτο”.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε απόγνωση. Όλοι οι καθηγητές πολεμικών τεχνών και ιδιοκτήτες σχολών βρισκόμαστε λίγο πριν το οριστικό “λουκέτο”. Δεν μπορείς να κρατήσεις τη δουλειά σου εάν δεν μπορείς να εργαστείς. Λύσεις υπάρχουν για αθλήματα που σχετίζονται με την μπάλα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ., αλλά λύσεις δεν έχουν βρεθεί για τις σχολές πολεμικών τεχνών. Λύσεις υπάρχουν. Οι προπονήσεις μπορεί να γίνουν μεμονωμένα. Να υπάρξουν ατομικά πλαίσια εκγύμνασης. Δηλαδή, το κάθε άτομο θα πρέπει να αθλείται ατομικά, με την επίβλεψη του προπονητή. Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση. Μαζί με την πρώτη καραντίνα, 7 μήνες έχουν κλείσει οι σχολές μας. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο το οικονομικό όφελος, αλλά και τα ψυχικά αποθέματα. Επίσης, πρέπει να υποστηριχθεί ότι πολλές σχολές πολεμικών τεχνών έχουν εξωτερικό χώρο, που σε συνθήκες πανδημίας μένει αναξιοποίητος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόταση

Την πρότασή του για έναρξη των προπονήσεων στις σχολές πολεμικών τεχνών κοινοποιεί μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” ο προπονητής tae-kwon-do ITF του Συλλόγου ΑΣΠΤ Θησέας Θάνος Παπαθανασίου. Οι προπονήσεις πρέπει να ξεκινήσουν με μειωμένο αριθμό ατόμων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του ιού.

«Μας έχουν κόψει τα φτερά. Όλοι οι προπονητές πολεμικών τεχνών έχουν σταματήσει τις προπονήσεις. Εγώ πιστεύω πως οι προπονήσεις πρέπει να ξεκινήσουν ξανά με μειωμένο αριθμό ατόμων, 2 ή 3. Το μέλλον είναι απρόβλεπτο για εμάς και εμείς έχουμε ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι σχολές θα ξεκινήσουν άνοιξη ή καλοκαίρι. Δε γνωρίζω πραγματικά τι θα γίνει. Εγώ ζητάω από τους συναδέλφους υπομονή και επιμονή να έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε πως «ο αθλητισμός είναι αναγκαίος. Πρέπει να υπάρξει διάλογος πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ο αθλητισμός στις πολεμικές τέχνες απασχολεί μεγάλο μέρος παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στο τι εφαρμόζεται. Χωρίς αθλητισμό, η κοινωνία είναι άρρωστη».

Ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως πλέον πολλοί προπονητές έχουν σκεφτεί να αποχωρήσουν από τον χώρο των πολεμικών τεχνών, ενώ πολλοί σύλλογοι θα βάλουν λουκέτο.

«Η κατάσταση είναι δραματική και για τους προπονητές και για τους συλλόγους. Πραγματικά, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Η Πολιτεία μάς έβαλε ένα ποσό της τάξης των 2.500 ευρώ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των συλλόγων. Στην πραγματικότητα όμως τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τον περυσινό Μάρτιο κι έπειτα, οπότε μπήκαμε σε καθεστώς λοκντάουν. Τα χρήματα αυτά δε φτάνουν για το ενοίκιο που καλούμαστε να το πληρώνουμε σε μηνιαία βάση. Εάν ένας σύλλογος δεν έχει χορηγίες ή έσοδα, τότε δύσκολα μπορεί να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του από τα χρήματα αυτά», ανέφερε ο κ. Καλαϊτζάκης.

Επιστροφή στις προπονήσεις με μειωμένο αριθμό αθλητών

Ο κ. Τουρλάκης, μεταξύ άλλων, απηύθυνε κάλεσμα προς την Πολιτεία να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τα αθλήματα των πολεμικών τεχνών, καθώς είναι αθλήματα που κινούν έναν οικονομικό κύκλο.

«Τον αθλητισμό δεν τον ακούν ποτέ. Εμείς συμμετέχουμε σε πρωταθλήματα, πράγμα που μας χαρακτηρίζει ως σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι από τους εκάστοτε πολιτικούς σχηματισμούς που μας λένε ότι ο αθλητισμός, όπως ασκείται από εμάς, δεν παράγει κάποιο οικονομικό κύκλο και επομένως δεν ενισχύει την εθνική οικονομία. Μια τέτοια άποψη είναι λανθασμένη. Εμείς συμμετέχουμε, καθώς πολλές εταιρείες ένδυσης, υπόδησης και εξοπλισμού εφοδιάζονται από εμάς», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Καλαϊτζάκης, προπονητής tae-kwon-do ITF τόνισε πως είναι λανθασμένη η απόφαση για κλείσιμο των σχολών, ενώ η Πολιτεία όφειλε να τις ανοίξει.

«Η Πολιτεία όφειλε να αφήσει ανοιχτούς τους χώρους των πολεμικών τεχνών, δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές να αθλούνται κατά 2 ή 3 ή 4 άτομα. Να υπάρχει ένας μειωμένος αριθμός μαθητών-αθλητών. Όχι το ολικό λοκντάουν. Έπειτα, ένα άλλο μέτρο ήταν να επιτρέψει την πολιτική του personal training. Δηλαδή, όπως συμβαίνει στο personal training όπου λίγοι αθλητές παρακολουθούν αυτά που λέει ο προπονητής, το ίδιο έπρεπε να γίνει με τους συλλόγους. Τα σωματεία έπρεπε να μείνουν ανοιχτά για περιορισμένο αριθμό ατόμων και κυρίως τα σωματεία που είναι νόμιμα», υπογράμμισε.

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News