Κρήτη: Ανησυχία για νέα μέτρα - Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Κρήτη
Κρήτη: Ανησυχία για νέα μέτρα - Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πενήντα πέντε συνάνθρωποί μας νοσηλεύονταν μέχρι χθες στις κλινικές COVID του νησιού - Εξήντα ένα τα κρούσματα στην Κρήτη την Πέμπτη

Ενώ ένας ακόμη συνάνθρωπός μας “έσβησε” χθες στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου λόγω κορωνοϊού, αυξάνεται η πίεση της πανδημίας στην Κρήτη, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον και αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό της λήψης αυστηρότερων μέτρων.

Το νέο θύμα της πανδημίας στην Κρήτη είναι ένας 85χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν τις τρεις τελευταίες ημέρες στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ωστόσο η υγεία του επιδεινώθηκε και τελικά απεβίωσε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ηλικιωμένος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Στο Ρέθυμνο ωστόσο, επίσης χθες, διασωληνώθηκε ένας 42χρονος ασθενής με κορωνοϊό, ο οποίος πλέον νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Την ίδια ώρα, αύξηση στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό σημειώθηκε στα νοσοκομεία της Κρήτης, οι οποίοι αγγίζουν τώρα τους 55, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αγωνία για την πορεία της υγείας τους. Από αυτούς, οι 46 νοσηλεύονται σε κλινικές COVID και οι 9 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 7 είναι διασωληνωμένοι. Σημειώνεται πως μέσα σε μία εβδομάδα (από την Πέμπτη 11 έως την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου) οι ασθενείς - με κορωνοϊό - που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης αυξήθηκαν κατά 12. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο. Χαρακτηριστική μείωση, πάντως, των νοσηλευόμενων ασθενών παρατηρείται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς από την Κυριακή, όποτε και νοσηλεύονταν 22 άτομα, ο αριθμός τους “έπεσε” στους 14.

Αναλυτικότερα οι νοσηλείες με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν ως εξής: ΠΑΓΝΗ: Κλινική COVID 7 ασθενείς, ΜΕΘ COVID 1 διασωληνωμένος, Βενιζέλειο: 15 στην Κλινική COVID και 4 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ COVID 4. Νοσοκομείο Χανίων: Κλινική COVID 9, ΜΕΘ COVID 2, Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Κλινική COVID 13, ΜΕΘ COVID 1, διασωληνωμένος, Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Κλινική COVID 2, ΜΕΘ COVID 1, διασωληνωμένος. Νοσοκομείο Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης δεν υπάρχει κάποια νοσηλεία.

Στο μεταξύ, 13 περιοχές της χώρας ανησυχούν τους ειδικούς και τις Αρχές, καθώς παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Παράταση lockdown

Εκτός από την Αττική - στην οποία, όπως φαίνεται, οδεύει προς παράταση το lockdown - και τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται μονίμως πια στο “κόκκινο”, παρατηρείται αύξηση και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο και στα Γιάννενα. Η πίεση μάλιστα που δέχεται το ΕΣΥ είναι ο βασικός παράγοντας που φαίνεται να οδηγεί πιθανώς σε μία παράταση του lockdown στην Αττική, καθώς ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ στην περιοχή παραμένουν κενές, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξουν κι άλλες. Οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν σήμερα Παρασκευή για να μελετήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μιας και η κατάσταση στο ΕΣΥ δε δίνει περιθώριο για καθησυχασμούς, ενώ την ίδια ώρα ανησυχούν και τα μεταλλαγμένα κρούσματα του ιού.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της γονιδιωματικής ανάλυσης σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου 2021 (τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας), στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από τα 281 στελέχη, τα 269 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Σε επίπεδο Κρήτης έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 76 μεταλλαγμένα κρούσματα, εκ των οποίων 29 στο Ηράκλειο, 24 στο Λασίθι, 19 στο Ρέθυμνο και 4 στα Χανιά.

61 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη

Ανησυχητική, επίσης, είναι και η αύξηση κατά 50% που παρατηρήθηκε στα χθεσινά κρούσματα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.400 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, 61 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 33 στο Ηράκλειο, 25 στο Ρέθυμνο, 1 στο Λασίθι και 2 στα Χανιά, με την αύξηση που παρατηρείται σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο να βάζει σε σκέψεις τις αρμόδιες Αρχές.

Σημειώνεται πως χθες ελέγχθηκαν συνολικά 37.009 μοριακά και rapid tests. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.221 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. Το 88,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.256 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Αυστηρότερα μέτρα στο Βενιζέλειο

Την αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης της διασποράς ιού SARS COV2 εντός του Γ.Ν. “Βενιζέλειο-Πανάνειο”, καθώς όπως είναι γνωστό υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι σοβαρότερη στην Ορθοπαιδική Κλινική, όπου αποφασίστηκε να ληφθούν επιπλέον μέτρα, με αυξημένη επιτήρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί συνολικά 6 κρούσματα που σχετίζονται με την κλινική, η οποία εμφανίζει μια θετικότητα στον ιό τις τελευταίες ημέρες, ενώ προχθές το βράδυ εντοπίστηκε το τελευταίο κρούσματα του ιού, με τον ασθενή να μεταφέρεται στην Κλινική COVID του νοσοκομείου.

Η Ορθοπαιδική Κλινική δεν έχει “σφραγιστεί”, παρ’ όλα αυτά τόσο η Διεύθυνση της Κλινικής όσο και η Διοίκηση επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά με βάση το πρωτόκολλο, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους νοσηλευόμενους και τους υγειονομικούς.

Έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση στους χώρους, ενώ ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό έχουν υποβληθεί σε τεστ, έτσι ώστε να υπάρχει “εικόνα” για τυχόν διασπορά.

Αναλυτικά η Διοίκηση του νοσοκομείου ανακοινώνει τα ακόλουθα μέτρα: «Απαγορεύεται η είσοδος στο νοσοκομείο. Όλες οι είσοδοι του νοσοκομείου θα παραμένουν κλειστές και προσβάσιμες μόνον με τις ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες εισόδου του εργαζόμενου προσωπικού. Θα επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή μόνον ενός συνοδού ανά ασθενή με γραπτή άδεια από τον διευθυντή κλινικής, και μόνον εφόσον είναι απόλυτη ανάγκη. Οι συγγενείς θα επιδεικνύουν αρνητικό έλεγχο rapid test, ο οποίος έγινε εντός της τελευταίας εβδομάδας. Οι αποκλειστικοί/ες νοσοκόμοι/ες ατομικής φροντίδας θα προσκομίζουν αρνητικό rapid τεστ (το οποίο έγινε εντός της τελευταίας εβδομάδας). Οι ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία κατόπιν συνεννοήσεων με θεράποντες γιατρούς για follow up εξέταση θα καταγράφονται σε ημερήσια λίστα από τον γιατρό που τους υποδέχεται (ραντεβού ανά 15-20 λεπτά) και θα εισέρχονται στο νοσοκομείο την ώρα του ραντεβού τους. Η τήρηση της λίστας και της ώρας προσέλευσης θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης στην είσοδο των τακτικών ιατρείων. Οι εξεταζόμενοι δε θα κυκλοφορούν στους διαδρόμους, αλλά θα κάθονται (με τη δέουσα απόσταση) στα καθίσματα των χώρων αναμονής. Τέλος, επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη της χωρίς καμία εξαίρεση ορθής χρήσης της μάσκας συνεχώς».

Rapid tests στον Δήμο Μινώα

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον Ευαγγελισμό Ηρακλείου του δήμου Μίνωα Πεδιάδας (Τοπική Κοινότητα Ευαγγελισμού, Δημοτική Κοινότητα Καστελίου). Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ευαγγελισμού, από τις 10:00 έως τις 13:00, όπως απεικονίζεται στον επισυναπτόμενο χάρτη. Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη. Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test. Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, με τη συμβολή του Αστυνομικού Τμήματος Αρκαλοχωρίου.

Πρόστιμα “έπεσαν” σε δύο καταστήματα του Ηρακλείου. Αρχικά σε παντοπωλείο στο κέντρο του Ηρακλείου επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ λόγω υπέρβασης του ωραρίου. Το δεύτερο κατάστημα καλείται να πληρώσει 300 ευρώ, καθώς δε διέθετε ταμπέλα με το επιτρεπόμενο όριο ατόμων.

Παράλληλα, συνολικά επιβλήθηκαν 38 πρόστιμα στην Κρήτη, τα οποία ήταν λιγότερα από τις προηγούμενες μέρες, καθώς προφανώς λόγω του ψύχους λιγότεροι Κρητικοί μετακινήθηκαν στις πόλεις. Αναλυτικά για μη χρήση μάσκας είχαμε στο Ηράκλειο 6 παραβάσεις, στα Χανιά 2 και στο Ρέθυμνο 4. Για άσκοπες μετακινήσεις στο Ηράκλειο 12, στα Χανιά 2, στο Ρέθυμνο 10 και στο Λασίθι 2.

Εισηγούνται διπλή μάσκα

Σε ό,τι αφορά τη διπλή μάσκα, σήμερα Παρασκευή αναμένεται να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χρήση της. Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να εισηγηθεί τις αποφάσεις της στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, είχε δημιουργηθεί και μία υποεπιτροπή για να μελετήσει το θέμα της διπλής μάσκας και της αποτελεσματικότητάς της. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι δύο μάσκες φαίνεται ότι βελτιώνουν την προστασία φτάνοντας ακόμη και το 95%, γεγονός που ενισχύει τη θέση των ειδικών, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο σημεία που θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα οι πολίτες είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ.

Νεκρός από COVID ασθενής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

“Έσβησε” χθες στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου 85χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν τις 3 τελευταίες ημέρες στην Κλινική COVID του νοσοκομείου, ωστόσο η υγεία του επιδεινώθηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ηλικιωμένος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο θάνατος του 85χρονου είναι ο τρίτος κατά σειρά που καταγράφεται στην Κλινική COVID του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου, καθώς στις 15 Φεβρουαρίου ένας ακόμη 85χρονος, που νοσηλευόταν στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Ρεθύμνου από τις αρχές Φεβρουαρίου και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου ένας ακόμη Ρεθυμνιώτης, 86 ετών - που επίσης νοσηλευόταν στην ίδια κλινική - είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ωστόσο, και στο πρόσφατο παρελθόν δύο ακόμη Ρεθυμνιώτες έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό. Ο ένας ήταν 52 ετών και κατέληξε ενώ νοσηλευόταν για ημέρες σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, ενώ ο άλλος, που ήταν 61 ετών, είχε καταλήξει στο σπίτι του, ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, επειδή έφερε ήπια συμπτώματα του ιού. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση δεν αποδείχτηκε ποτέ εάν ο άνθρωπος αυτός κατέληξε από κορωνοϊό ή από υποκείμενα νοσήματα, από τα οποία έπασχε.

Στο μεταξύ, διασωληνωμένος από χθες τα ξημερώματα και σε εξαιρετικά βαριά κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ένας 42χρονος Ρεθυμνιώτης. Ο ασθενής - που διαμένει σε περιοχή της ενδοχώρας, όπου πρόσφατα προκάλεσε ανησυχία ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στο συγκεκριμένο χωριό - διαγνώστηκε θετικός στον ιό στις 14 Φεβρουαρίου. Τότε κρίθηκε αναγκαία η παραμονή του στο σπίτι, καθώς τα συμπτώματα που είχε ήταν ήπια, ενώ δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Όμως, τρεις ημέρες αργότερα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και οι γιατροί να κρίνουν αναγκαία την εισαγωγή του κατευθείαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα μάλιστα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο 42χρονος παρουσιάζει βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και μάλιστα πρόκειται για το πρώτο ίσως περιστατικό COVID τέτοιας ραγδαίας εξέλιξης που έχει περάσει από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα από το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου. Οι θεράποντες γιατροί εκτιμούν ότι, μετά τη διασωλήνωσή του - που, όπως προαναφέραμε, έγινε τα ξημερώματα - και με δεδομένο ότι δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, ο οργανισμός του θα καταφέρει να ανταποκριθεί και να κερδίσει αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνει.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό του 42χρονου είναι το πρώτο που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου και μάλιστα σε κατάσταση διασωλήνωσης. Και μπορεί η ΜΕΘ του ιδρύματος να διαθέτει - όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει - τρία πλήρως εξοπλισμένα και απομονωμένα κρεβάτια για ασθενείς COVID, ωστόσο αυτά δε λειτουργούν, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός εντατικολόγων. Όμως, στην περίπτωση του 42χρονου, είναι τέτοια η κατάσταση της υγείας του που κανείς από τους εντατικολόγους του Ρεθύμνου δε ρίσκαρε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, καθώς δε θα “προλάβαινε” να μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλο νοσοκομείο της Κρήτης για να εισαχθεί σε ΜΕΘ COVID. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί της ΜΕΘ προτίμησαν να υποστούν την “πίεση” του συστήματος Υγείας, παρά να “χάσουν” μέσα από τα χέρια τους μια ανθρώπινη ζωή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News