«Πολικό» το ξημέρωμα στην Κρήτη με θερμοκρασίας -6,8 βαθμούς - Πόσο θα κρατήσει ο παγετός

Κρήτη
«Πολικό» το ξημέρωμα στην Κρήτη με θερμοκρασίας -6,8 βαθμούς - Πόσο θα κρατήσει ο παγετός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μία κατακόρυφη «βουτιά» του υδράργυρου βρήκε την Κρήτη η επόμενη μέρα μετά την κακοκαιρία

Παγωμένο ξημέρωμα ήταν το σημερινό για πολλές περιοχές της Κρήτης που τα προηγούμενα 24ωρα βρέθηκαν σε λευκό κλοιό.

Το Ρεκόρ ψύχους μοιράζονται το Τζερμιάδο στο Οροπέδιο Λασιθίου και το Ασκύφου Χανίων όπου σήμερα το πρωί ο υδράργυρος κατρακύλησε στους μείον 6,8 βαθμούς κελσίου σύμφωνα με τις μετρήσεις από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο νησί. Χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται και αύριο λόγω του παγετού που κρύβουν κινδύνους για οδηγούς και πεζούς.

Σε χαμηλά επίπεδα  και κάτω από το μηδέν για σήμερα το πρωί έπεσε, επίσης  το θερμόμετρο στους…

  • Άγιοι Πάντες Χανίων -1,3
  • Βαγιωνιά -1,2
  • Βρύσες Χανίων -1,1
  • Ανώγεια -0,7
  • Πετροκεφάλι -0,4
  • Σφακιά -0,3

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέσω  της ΚΡΗΤΗ TV αντέκρουσε τις κυβερνητικές αναφορές για ιστορικό χιονιά των τελευταίων 4 δεκαετιών κάνοντας λόγο για μια ισχυρή κακοκαιρία χωρίς ακραία χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά δε την Κρήτη τόνισε πως τα επίπεδα χιονοκάλυψης πριν τη «Μήδεια» ήταν  ανησυχητικά χαμηλά και πως αυτό το κύμα κακοκαιρίας ήταν και αναμενόμενο λόγω εποχής, αλλά κυρίως απαραίτητο για το υδάτινο δυναμικό του νησιού.

Παρά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου, το νησί έζησε μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και μάλιστα με ασυνήθιστά υψηλές κατά διαστήματα θερμοκρασίες. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα πως στους Αγίους Πάντες Χανίων που σήμερα το πρωί ο υδράργυρος έδειξε μείον 1,3 βαθμούς, ένα μήνα πριν καταγράφηκε (11/1) πανελλαδικό ρεκόρ ζέστης με 29,3 βαθμούς κελσίου μέσα στο Γενάρη.

Η λευκή ημέρα πάντως αποτέλεσε μια ευχάριστη ανάπαυλα για τους Κρητικούς δίνοντας  μαγευτικές εικόνες από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη… ανάμεσα τους και η λίμνη στον Ζαρό που ο χιονιάς αγκάλιασε συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα γοητευτικό σκηνικό.

Φωτογραφία (Facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ): Κώστας Φουντουλάκης 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News