Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: «Επιμένουμε ελληνικά», διαμηνύει η Total...

Κρήτη
Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: «Επιμένουμε ελληνικά», διαμηνύει η Total...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές του γαλλικού κολοσσού έδωσαν στη δημοσιότητα τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το πρόγραμμα υδρογονανθράκων στην Κρήτη

«Επιμένουμε ελληνικά» διαμηνύει η γαλλική Total, που μέσω διαρροών, με φόντο και το όλο κλίμα αμφιβολίας γύρω από το μέτωπο έρευνας-αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας μετά το κλίμα φυγής της ισπανικής Repsol από τον Ιόνιο, σπεύδει να καθησυχάσει σε σχέση με το πρόγραμμα υδρογονανθράκων εδώ στην Κρήτη.

Πηγές του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα τον προγραμματισμό και τα χρονοδιαγράμματα ως προς τις έρευνες και εν συνεχεία την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Προγραμματισμό βάσει του οποίου, αν και η Total αντικρούει τα περί αναβολών, ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που έχει κυκλοφορήσει και έχουμε γράψει και εδώ στη “Νέα Κρήτη”. Πως δηλαδή η έναρξη του προγράμματος ερευνών υδρογονανθράκων στην Κρήτη, με τις σεισμικές έρευνες, δεν αναμένεται τώρα, αλλά οριοθετείται, εκτός απροόπτου, προς τα τέλη του 2021.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός, ο οποίος συμμετέχει μαζί την αμερικανική Exxonmobil και τα ΕΛ.ΠΕ. στην ισχυρή κοινοπραξία που έχει πάρει μέσω σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσια τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, μέσω πηγών του, ξεκαθαρίζει στο Liberal Markets πως δεν ισχύουν οι πληροφορίες περί αναβολής των ερευνών στην Κρήτη και αναλύει το χρονοδιάγραμμά της για έρευνες στο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας.

Όπως αναφέρει το liberal.gr, πηγές της εταιρείας σημειώνουν πως «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα περί αναβολής των ερευνών μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο σχεδιασμός μας προχωρά κανονικά, όπως έχει εγκριθεί από τις ελληνικές Αρχές. Δεν υπήρξε καμία χρονική δέσμευση για σεισμικές έρευνες από την ελληνική Πολιτεία και όλα βαίνουν βάσει χρονοδιαγράμματος. Το αργότερο στις αρχές του 2022 θα προχωρήσουμε στις σεισμικές έρευνες».

Το ενδιαφέρον της Total για την έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας παραμένει έντονο, όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.

«Όταν αναλάβαμε τη σύμβαση, το ενδιαφέρον μας ήταν σημαντικό. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Καταθέσαμε ένα workplan στις ελληνικές Αρχές, το οποίο έχει εγκριθεί και προχωρά κανονικά. Τα παραδοτέα μας αφορούν σε μελέτες και έρευνες στο πεδίο. Οι σεισμικές έρευνες, δηλαδή, αποτελούν το τελευταίο στάδιο της πρώτης φάσης του business plan», υπογραμμίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Total.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως «ο λόγος που δε γίνονται σεισμικές έρευνες νωρίτερα είναι γιατί στην κοινοπραξία δεν έχει δοθεί ακόμη σχετική άδεια. Προηγείται η περιβαλλοντική μελέτη και έπονται οι σεισμικές έρευνες».

ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα στάδια από τις έρευνες ως τις γεωτρήσεις

Ποιο είναι όμως το χρονοδιάγραμμα της γαλλικής εταιρείας για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου στη χώρα μας, και ειδικότερα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης; Πληροφορίες από το “στρατηγείο” της πολυεθνικής υπογραμμίζουν πως «το αργότερο το 2022 θα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες. Αυτές θα λάβουν χώρα σε μία έκταση πέραν των 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή μία έκταση μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο. Η δεύτερη φάση αφορά στο χρονικό διάστημα 2022-2025. Αφού αναλυθούν τα δεδομένα από τις πρώτες σεισμικές έρευνες, ακολουθούν έρευνες σε στοχευμένα μέρη. Είναι οι λεγόμενες τρισδιάστατες απεικονίσεις, που αφορούν σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να υπάρχουν υδρογονάνθρακες».

Τη δεύτερη φάση των ερευνών ακολουθεί η τρίτη και τελευταία περίοδος, που εκτείνεται από το 2025 έως το 2027.

«Εφόσον προκύψει από τη δεύτερη φάση ισχυρό ενδεχόμενο ύπαρξης υδρογονανθράκων, τότε υπάρχει η λεγόμενη δοκιμαστική γεώτρηση. Μέσω ενός πλοίου λαμβάνει χώρα η γεώτρηση και, εφόσον υπάρξουν αποθέματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου, ακολουθεί η τελική επενδυτική απόφαση», εξηγούν πηγές του πολυεθνικού κολοσσού.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετακινήσεων, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

Η Total κατέγραψε ζημιές 7,2 δισ. δολάρια το 2020, σε σύγκριση με κέρδη 11,3 δισ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα σημειώθηκε μεγάλη απομείωση περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 10 δισ. δολαρίων.

Η πολυεθνική, στον απόηχο των αρνητικών αποτελεσμάτων, εξετάζει rebranding, με αλλαγή επωνυμίας, με την Total Energy να αποτελεί το πιθανότερο όνομα της εταιρείας. Επίσης, στον στρατηγικό της σχεδιασμό εντάσσεται η ενίσχυση του μεριδίου της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με επενδύσεις έντασης κεφαλαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News