Κρήτη

Βαρδάκης: «Σε δεινή θέση οι εργαζόμενοι του επισιτισμού – τουρισμού»

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού -Τουρισμού, όσο και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα ανεπαρκή μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την δήθεν στήριξη των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό, πραγματοποίησαν 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, οι πολιτικές της ΝΔ φαίνεται να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των εργαζομένων του κλάδου, που επλήγησαν βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

Χιλιάδες βρίσκονται ακόμα και σήμερα εκτός ομπρέλας προστασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των απασχολούμενων σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας και οι οποίοι πέραν των 50 ενσήμων για το 2020, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι. Η συμπλήρωση όμως των 80 ημερών εργασίας, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας, κατά το προηγούμενο έτος, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη.

Ακόμα ως προς την τακτική επιδότηση ανεργίας, η Κυβέρνηση κατόρθωσε να θέσει περιορισμούς στη λήψη της παράτασης, ενώ δεν έχει διαμορφώσει ακόμα το πλαίσιο για το 2021, παρά το γεγονός ότι ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου, πολλοί άνεργοι μένουν εκτός επιδότησης.

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού -Τουρισμού, όσο και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, με πρόσφατη ανακοίνωσή  τους.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε δεινή θέση, λόγω αναστολών συμβάσεων και μειώσεων μισθών, με αποτέλεσμα την πτώση του εισοδήματός τους. Κατά συνέπεια είναι ανεπίτρεπτο ο κόσμος της εργασίας να μένει εκτός μέτρων προστασίας, εν μέσω μάλιστα πανδημίας.

Η αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  1. Εξετάζουν το ενδεχόμενο αναπλήρωσης του μισθού κατά 80% όσων είναι ακόμα σε αναστολή σύμβασης, όπως συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;
  2. Θα παραταθούν τα επιδόματα ανεργίας, για το έτος 2021 χωρίς περιορισμούς και συγκεκριμένα ανεξαρτήτως αν έχουν ήδη επωφεληθεί οι δικαιούχοι, της παράτασης του άρθρου έβδομου της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. (Α’ 68);
  3. Προτίθενται να μεριμνήσουν ώστε το επίδομα ανεργίας να δοθεί προσαυξημένο κατά 50 Ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο;
  4. Προτίθενται να προβούν άμεσα στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, ώστε κατ' εξαίρεση, για τον ασφαλισμένο άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά για την χρονική περίοδο 2020-2021, απασχολούμενο σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, εκτός από τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του άρθρου 4 του 1545/1985 (Α΄91) να έχει πραγματοποιήσει και 50 ημερομίσθια κατά το έτος 2020;

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια