Λευκό τοπίο και μικροπροβλήματα άφησε πίσω ο χιονιάς

Κρήτη
Λευκό τοπίο και μικροπροβλήματα άφησε πίσω ο χιονιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικροπροβλήματα και χθες στα Χανιά, τρίτη ημέρα της κακοκαιρίας - Χωρίς ρεύμα παρέμεναν και χθες αρκετές περιοχές

Λευκό τοπίο, χαμηλές θερμοκρασίες και προβλήματα που εστιάζονται στην ηλεκτροδότηση, άφησε πίσω του το πέρασμα της κακοκαιρίας από τα Χανιά. Χθες, όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο είχε ανοίξει, με εξαίρεση το τμήμα από Λάκκους προς Ομαλό στο οποίο η κυκλοφορία διακόπηκε για λόγους ασφαλείας και εξ αιτίας του όγκου του χιονιού. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάστηκαν όσοι μετακινήθηκαν από την Κράπη προς τη χώρα Σφακίων, ενώ στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής που είχαν αποκλειστεί από το χιονιά, η πρόσβαση αποκαταστάθηκε.

Μέχρι χθες το απόγευμα είχε αποκατασταθεί και το επαρχιακό οδικό δίκτυο στο δήμο Καντάνου Σελίνου, ωστόσο στο ανατολικό τμήμα του, υπάρχουν χωριά στα οποία τα εκχιονιστικά μηχανήματα θα αναλάβουν σήμερα το έργο της διάνοιξης.

Χωρίς ρεύμα έμειναν για τρίτο εικοσιτετράωρο κάτοικοι χωριών του Ανατολικού Σελίνου.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες για να αποκαταστήσουν τις βλάβες, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό για το σύνολο των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση σε όλα τα σημεία των βλαβών.  

Στο μεταξύ, στις σχολικές αίθουσες επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά. Ειδική απόφαση ελήφθη για τα σχολεία των Σφακίων, όπου για την αποφυγή προβλημάτων στη μετακίνηση, θα παραμείνουν κλειστά στην πλειονότητα τους και τα μαθήματα θα γίνουν για μια ακόμη μέρα μέσω διαδικτύου.

Τα σχολεία του δήμου που θα λειτουργήσουν είναι τα νηπιαγωγεία Ανώπολης, Βουβά, Πατσιανού και Σκαλωτής και το Δημοτικό Σχολείο Ανώπολης.

Αλώβητες βγήκαν από το πέρασμα της Μήδειας οι περιοχές του δήμου Αποκορώνου. Μόνο στο ορεινό χωριό της Ασή Γωνιάς καταγράφηκε έντονη χιονόπτωση χωρίς όμως να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης είπε ότι οι προσπάθειες εκχιονισμού συνεχίστηκαν χθες όπου απαιτούνταν και ότι σήμερα αναμένεται να επιχειρηθεί αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε όλα τα ποιμνιοστάσια των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Τρίτη μέρα της κακοκαιρίας η χθεσινή, ,με τα φαινόμενα να βρίσκονται σε ύφεση, στην Κίσσαμο όλοι οι δρόμοι και στο τελευταίο χωρίο ήταν ανοιχτοί ενώ μέχρι το μεσημέρι είχαν αποκατασταθεί και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Ομαλή ήταν η κατάσταση και στο ορεινό τμήμα του δήμου Πλατανιά. Στο Οροπέδιο του Ομαλού ωστόσο το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο κι έτσι η κυκλοφορία διακόπηκε από το ύψος των Λάκκων.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στα ορεινά και ημιορεινά χωριά των Χανίων προκάλεσαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Μεγάλος αριθμός ελαιοδέντρων δεν άντεξε το βάρος του χιονιού, οι παράγωγοι ωστόσο χαρακτηρίζουν ευτύχημα το γεγονός ότι η ελαιοσυλλογή είχε ολοκληρωθεί και άρα δεν επλήγη η παραγωγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News