«Μήδεια»: Φόβοι για ζημιές από το ψύχος σε αμπέλια και ελαιόδεντρα

Κρήτη
«Μήδεια»: Φόβοι για ζημιές από το ψύχος σε αμπέλια και ελαιόδεντρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τυχόν ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες από ανεμοθύελλες, χιόνι και παγετό

Οι επόμενες μέρες θα “δείξουν” αν έχουν προκληθεί ζημιές σε ελαιόδεντρα, αμπέλια και στη ζωική παραγωγή της Κρήτης, με τα μέχρι τώρα δεδομένα από την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα να αναδεικνύουν σοβαρές ζημιές (προς το παρόν) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, από τους δυνατούς ανέμους όμως και όχι από το χιόνι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης συνιστά στους παραγωγούς ψυχραιμία, προκειμένου να φτάσουμε ως την Κυριακή, αφού από τους παγετούς που περιμένουμε τις νύχτες που θα μεσολαβήσουν θα υπάρξουν οι ενδεχόμενες ζημιές και όχι από το χιόνι, το οποίο - σύμφωνα με τον συνδικαλιστή - «έχει κάνει πάρα πολύ καλό στο μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών της Κρήτης».

«Αν έχουν γίνει ζημιές από το ψύχος, αυτές θα είναι μόνο στις πρώιμες ποικιλίες αμπελιών που είχαν ήδη ανοίξει και σε ελαιόδεντρα που σε πολλές περιοχές, λόγω των εκτεταμένων νοτιάδων που προηγήθηκαν, είχαν από τώρα σχηματίσει τις ανθοταξίες τους», όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Στα υπόλοιπα αμπέλια και κυρίως στη σουλτανίνα, το χιόνι ήταν ευεργετικό. Όπως ευεργετικό ήταν στο μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών της Κρήτης», τονίζει χαρακτηριστικά.

Και εξηγεί ότι «με το χιόνι που έπεσε ψόφησαν μικρόβια και έπεσε η θερμοκρασία κάτω του μηδενός, κάτι το οποίο το έχουν μεγάλη ανάγκη τα αμπέλια σε αυτή την εποχή»...

Ωστόσο, ο ίδιος, αναφερόμενος στα ελαιόδεντρα της Κρήτης, λέει χαρακτηριστικά: «Ωστόσο, είχαμε και ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Στις πρώιμες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, επειδή είχαμε θερμοκρασίες που είχαν να σημειωθούν τουλάχιστον 30 χρόνια τώρα σε αυτή τη χρονική περίοδο, σε πάρα πολλά ελαιόδεντρα σχηματίστηκαν οι ανθοταξίες. Σε αυτό το θέμα δεν έχουμε ανάλογη εμπειρία. Έτσι θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν από τους παγετούς που θα σημειωθούν τις νύχτες μέχρι και την επόμενη Κυριακή»...

Το ίδιο ανέφερε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και για τα υπόλοιπα ελαιόδεντρα, ανεξάρτητα από το αν ήταν κλαδεμένα ή όχι. «Με τους παγετούς, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους μείον τρεις βαθμούς. Και στην περίπτωση εκείνη, θα σπάσουν τα αγγεία των φυτών. Αλλά αυτό θα φανεί από την Κυριακή και μετά», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Να καταγραφούν οι ζημιές

Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες του Δήμου Βιάννου ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

«Ολοκληρωτικές φαίνεται να είναι οι καταστροφές στην περιοχή, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, στις οποίες στηρίζεται κατά κύριο λόγο οικονομικά η περιοχή.

Οι αγρότες της Κρήτης δέχονται άλλο ένα ισχυρό πλήγμα, μετά την παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία οι παραγωγοί δεν έχουν καταφέρει να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ενώ και τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση γι’ αυτούς είναι πολύ περιορισμένα.

Οι παραγωγοί θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών βρίσκονται σε απόγνωση. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα», αναφέρει το σχετικό κείμενο.

«Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί της Κρήτης για τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα» ζητάει με ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδεντρα, θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες).

Επειδή η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές, το μέγεθος των οποίων θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, και επειδή οι αγρότες και οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται,

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την εξατομίκευσή τους, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες;».

Σύγχρονο πλαίσιο κρατικής αρωγής

Την ίδια ώρα, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο κρατικής αρωγής για τις φυσικές καταστροφές επιδιώκει να διαμορφώσει, όπως αναφέρει, το υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που προβλέπει ένα νέο ολοκληρωμένο καθεστώς αποζημιώσεων των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και αποκατάστασης των πληττόμενων περιοχών, με στόχο την ταχύτερη στήριξη όσων το έχουν ανάγκη.

Μεταξύ των νέων μέτρων που προωθούνται με το νομοσχέδιο είναι η ίδρυση Εθνικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία θα συντονίζει και θα διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή, καθώς και η διεύρυνση των δικαιούχων για αποζημίωση λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και των ιδιωτών με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης, ψηφιοποιείται η διαδικασία, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News