«Παραθυράκι» για μη επαγγελματίες αγρότες

Κρήτη
«Παραθυράκι» για μη επαγγελματίες αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κορωνοβοήθημα σε ετεροεπαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς άφησε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου

“Παραθυράκι” ελπίδας, αν και χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις, δίνει για πρώτη φορά μετά τα απανωτά “όχι”, στο αίτημα για κορωνοβοήθημα και στους ετεροεπαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ηρακλειώτη βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου. Μάλιστα, μέσα από τα στοιχεία που ο ίδιος ο υφυπουργός επικαλείται, στην πραγματικότητα αυτοδιαψεύδεται, αφού αποδεικνύεται η μεγάλη αδικία της κυβέρνησης απέναντι στην Κρήτη, δίνοντας ενίσχυση του Μέτρου 21 μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες!

Αναλυτικότερα, ο νέος υφυπουργός, θέλοντας να δείξει πόσο πολύ ωφελήθηκε... το νησί μας, αναφέρει: «Ειδικά στην Περιφέρεια Κρήτης, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν εξαιρετικά μεγάλο, καθώς επιλέξιμοι κρίθηκαν 29.251 δικαιούχοι, με συνολικό ύψος δημόσιας δαπάνης 30,2 εκατ. ευρώ (24% των συνολικών πόρων του Μέτρου), γεγονός που κατατάσσει τη συγκεκριμένη Περιφέρεια στη δεύτερη θέση πανελλαδικά».

Ωστόσο, με βάση τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν, η Κρήτη φέτος παρήγαγε πάνω από 80.000 τόνους ελαιολάδου. Στο σύνολο των 230.000 με 260.000 τόνων της χώρας, συνεπώς, η Κρήτη συμμετείχε στην παραγωγή ελαιολάδου σε ποσοστό 35%. Άρα το νησί που συμμετέχει κατά 35% στην πανελλήνια παραγωγή, παίρνοντας το 24% των πόρων, είναι ιδιαίτερα ωφελημένο;

Τα ερωτηματικά αυτά βάζει μέσω της “Ν.Κ.” ο Ηρακλειώτης βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, που ξεκαθαρίζει πάντως ότι κοινοβουλευτικά θα διεκδικήσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Όπως απαντάει ο υφυπουργός, αν και εφόσον δοθεί ενίσχυση, θα δοθεί μόνο στους ελαιοπαραγωγούς εκείνους που δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση λόγω κορωνοϊού μέχρι σήμερα από τη βασική τους δουλειά. Εδώ προκύπτουν ζητήματα. Σίγουρα 40.000 άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ, που δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία ενίσχυση, αν είναι και ελαιοπαραγωγοί, έχουν το δικαίωμα να ενισχυθούν. Το ίδιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όμως, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αν έχουν πάρει τα 534 ευρώ στη δουλειά τους, αυτομάτως μένουν εκτός του κορωνοβοηθήματος, αν και εφόσον τελικά δοθεί. Υπάρχουν και κατηγορίες επιχειρηματιών που έλαβαν 400 ευρώ ως ενίσχυση για τις επιχειρήσεις τους. Ούτε και αυτοί θα είναι δικαιούχοι», σύμφωνα με τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Η απάντηση Οικονόμου

«Εξετάζει το ζήτημα η κυβέρνηση»

Αναλυτικότερα, η απάντηση Οικονόμου έχει ως εξής: «Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του εν λόγω νέου Μέτρου (Μ21), επιλέχθηκε να στηριχθεί, για πρώτη φορά στα χρονικά, ο κλάδος του ελαιολάδου. Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση που προβλέφθηκε να χορηγηθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 126 εκατομμύρια ευρώ και συνιστά το μέγιστο δυνατό ποσό που με βάση τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε. μπορεί να χορηγηθεί, εξαντλώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ [2% των πόρων της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ 2014-2020) στο ΠΑΑ κάθε κράτους-μέλους]. Ειδικότερα, το νέο Μέτρο (Μ21) αφορά σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι/χαρακτηρισμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε (έτους 2019) καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης με εξαίρεση την Καλαμών διπλής κατεύθυνσης).

Η επιλογή να κατευθυνθούν οι πόροι του νέου Μέτρου στην ενίσχυση των επαγγελματιών του κλάδου του ελαιολάδου, δεδομένων των χρηματοδοτικών περιορισμών του, έγινε στη βάση προτεραιοποίησής τους σε σχέση με τους ετεροεπαγγελματίες που έχουν έσοδα από άλλες κύριες πηγές εισοδήματος και κατ’ επέκταση πλήττονται λιγότερο από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δύνανται να αποζημιωθούν από τα λοιπά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση. Τονίζεται δε ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς υποβλήθηκαν συνολικά 144.354 αιτήσεις από κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς ελαιολάδου, συνολικού αιτούμενου ύψους ενίσχυσης 126.919.277 €. Στη βάση διευκόλυνσης των υποψηφίων μάλιστα, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία, χορηγήθηκε ολιγοήμερη παράταση.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν, να ενισχύσει όσους από τους ελαιοπαραγωγούς δεν έχουν τύχει καμίας ενίσχυσης από τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News