Κρήτη

Ένωση Δημάρχων Κρήτης: «Ανεβάστε ρυθμούς» για την αποκατάσταση περιουσιών στην Κρήτη

Επίσπευση των διαδικασιών για την επούλωση των «πληγών» από τις πλημμύρες του φθινιπώρου, ζητά από τον πρωθυπουργό η Ένωση Δημάρχων Κρήτης

«Οι πολίτες ανησυχούν... Ενεργήστε πιο γρήγορα... Πατήστε το πόδι στο γκάζι», διαμηνύει στην κυβέρνηση η Ένωση Δημάρχων Κρήτης ως προς τις αναγκαίες ενέργειες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων και επούλωσης των “πληγών” που άφησαν σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες στην Κρήτη οι πλημμύρες του φθινοπώρου.

Διαπιστώνοντας έναν έντονο προβληματισμό και μια έκδηλη ανησυχία στις τάξεις των πολιτών στους έντονα πληγέντες από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου δήμους (Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος, Ρεθύμνου) για τα αργά... αντανακλαστικά που δείχνει ως τώρα η Πολιτεία, η Ένωση Δημάρχων Κρήτης προχώρησε σε μια παρέμβαση-έκκληση στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Έστειλε δηλαδή επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους συναρμόδιους υπουργούς, με την οποία ζητά συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, άμεση δρομολόγηση μελετών και έργων, καθώς επίσης και τη διάθεση αναγκαίων πόρων.

Μάλιστα, θέτει ζήτημα ισοτιμίας, ζητώντας για λόγους ίσης μεταχείρισης να ισχύσουν και στην περιφέρεια Κρήτης τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στην περιφέρεια Θεσσαλίας, στην περίπτωση της θεομηνίας του “Ιανού”.

Η επιστολή

«Το Δ.Σ της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης, το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησε, ασχολήθηκε και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα-πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα (Οκτώβριος και Νοέμβριος 2020) τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης. Ειδικότερα, συζήτησε για τις βιβλικές καταστροφές που γνώρισαν, κυρίως, ο Δήμος Χερσονήσου και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος.

Κύριε πρόεδρε της κυβέρνησης,

  • Η έκταση και η φύση των ζημιών είναι μεγάλη και πρωτοφανής και προκειμένου η ζωή των τοπικών κοινωνιών να επιστρέψει στην κανονικότητα, η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το συντομότερο δυνατό ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των δημόσιων τοπικών υποδομών. Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, αμέσως μετά την ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέρθηκε σ’ έναν ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων και των πολυάριθμων προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία.
  • Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει βούληση της κυβέρνησης και εσάς προσωπικά να εφαρμόσετε ένα πακέτο μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες και θα αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής. Επειδή, όμως, διαπιστώνεται μια σχετική καθυστέρηση και οι πολίτες ανησυχούν, ζητούμε την παρέμβασή σας για την επίσπευση των διαδικασιών, που ορίζονται στο σχετικό και ισχύον νομικό πλαίσιο.
  • Ζητούμε, για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης, να ισχύσουν και για τις παραπάνω πληγείσες περιοχές της Κρήτης τα μέτρα που ψηφίστηκαν με τους Νόμους 4728/20 και 4737/20 για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου “Ιανός” και εφαρμόζονται, ήδη, στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Για τη σύντομη και σωστή αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, διευθέτηση ρεμάτων κ.λπ.) επιβάλλεται το υπουργείο Υποδομών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΑΚ Α.Ε., να συνεργαστούν όχι μόνο για τη σύνταξη των απαραίτητων τεχνικών μελετών, αλλά και για την κατασκευή των έργων.
  • Με απόφαση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει η σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών ομάδων εργασίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες της 20ής/10 και της 7ης/11/2020 σε περιοχές της περιφέρειας Κρήτης.
  • Να δεσμευτούν και να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι από το ΠΔΕ (σήμερα ΕΠΑ), προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα η διοίκηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που υπέστησαν ζημιές κατά το άρθρο 36 του Ν. 2459/1977 (Α’ 17), όπως ισχύει.
  • Να επιταχυνθεί η σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων, τα οποία πρέπει να είναι λεπτομερή, εξειδικευμένα, κατανοητά, σαφή και εύκολα εφαρμόσιμα από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας για τη μείωση των επιπτώσεων από τα προκύπτοντα πλημμυρικά φαινόμενα, κατά τα οριζόμενα στον Ν. 4662/20 (Α’ 27).
  • Να επιχορηγηθούν άμεσα οι πληγέντες Δήμοι (Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος και Ρεθύμνου), με κονδύλια από τους ΚΑΠ (ΣΑΤΑ) για την κατασκευή επενδυτικών έργων, και από τη ΣΑΕ 055 του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.
  • Να οργανωθεί και να διενεργηθεί έρευνα για τη μείωση των πλημμυρικών κινδύνων και προστασία των περιοχών που επλήγησαν, και να διατεθούν πιστώσεις για την υλοποίηση των μέτρων και των έργων που θα προτείνει η έρευνα».

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

«Με σχέδιο, μεθοδικότητα και ψυχραιμία»

«Κύριε πρωθυπουργέ, αυτές τις δύσκολες ώρες απαιτείται να πρυτανεύσουν η λογική και η καθαρή σκέψη. Να υιοθετηθούν ο σχεδιασμός και η μεθοδικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψύχραιμα και αποτελεσματικά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και απαιτούν άμεση επίλυση.

Ζητούμε:

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, η περιοχή μας να τύχει του προσωπικού σας ενδιαφέροντος και να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις στα εμπλεκόμενα υπουργεία και την εν γένει Διοίκηση, ώστε να καταβληθούν, έγκαιρα, στους πληγέντες οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις που προβλέπονται και να προχωρήσει η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής αποτροπής μελλοντικών καταστροφών από τις πλημμύρες και γενικότερα από τις θεομηνίες», καταλήγει η επιστολή της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια