Άνοιξε η «αυλαία» των κατεδαφίσεων στην Κρήτη – Αντιδρούν οι τουριστικοί φορείς

Κρήτη
Άνοιξε η «αυλαία» των κατεδαφίσεων στην Κρήτη – Αντιδρούν οι τουριστικοί φορείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με περίφραξη κατοικίας στην Ελούντα έγινε η αρχή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων

Με την περιοχή της Ελούντας και την περίφραξη μιας τουριστικής κατοικίας άνοιξε χθες η “αυλαία” των πολυσυζητημένων κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων στο νησί μας, στο πλαίσιο της εργολαβίας που έχει ανατεθεί μέσω διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε ανάδοχο εργολάβο για την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το “εναρκτήριο λάκτισμα” των κατεδαφίσεων, για τις οποίες υπάρχουν αντιδράσεις από πλευράς ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών, που απευθύνθηκαν μάλιστα προ ημερών με ένα κοινό διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Περιβάλλοντος, δόθηκε χθες το πρωί χωρίς ιδιαίτερα παρατράγουδα και εντάσεις, παρουσία και αστυνομικών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι εργασίες για την πρώτη αυτή κατεδάφιση δεν ολοκληρώθηκαν 100% και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα το πρωί.

Σειρά θα πάρουν τις επόμενες ημέρες οι υπόλοιπες προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό, με βάση την ιεράρχηση που έχει γίνει και τα σχετικά ειδοποιητήρια που έχουν αποσταλεί από την Αποκεντρωμένη προς τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε ότι στην α' αυτή φάση της εργολαβίας, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, στο επίκεντρο βρίσκεται η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε διάφορα παραλιακά σημεία των δήμων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.

Ουσιαστικά χθες δόθηκε και επισήμως συνέχεια στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων που διακόπηκε απότομα πριν από 3 και κάτι χρόνια! Θυμίζουμε, ήταν 27 Νοεμβρίου του 2017, όταν μετά από πολλές αναβολές, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρουσία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας, εκτελέστηκε το τελευταίο πρωτόκολλο κατεδάφισης σε ιστορικό κατάστημα εστίασης στην παραλία του Καλαμακίου στα Χανιά.

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, περί τα 400 στον αριθμό, που έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην πλειονότητά τους σχετίζονται με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης - αν και δε λείπουν και κάποιες επιμέρους περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε οικίες ιδιωτών.

Όπως συγκεκριμένα έχει ανακοινωθεί αρμοδίως, «στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης τα πρωτόκολλα ή αποφάσεις κατεδάφισης που αντιστοιχούν σε αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται αποκλειστικά σε ζώνες αιγιαλού ή αναδασωτέες ζώνες, σε όλους τους νομούς της Κρήτης, υπερβαίνουν τα 400, ενώ με αυτή την εργολαβία ο φορέας εκτιμά ότι θα μπορέσει να επέμβει σε 160 περίπου πρωτόκολλα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.135.000,00 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΝ.-Πράσινο Ταμείο, διάρκεια σύμβασης 36 μήνες και ανάδοχο εργασιών την εταιρεία “ERGO Καλουδάκης Α.Ε.”».

 «ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ» - Αντιδρούν οι τουριστικοί φορείς

Οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις ανά την επικράτεια του νησιού μπορεί να ξεκίνησαν χθες, όπως είχε προαναγγελθεί, ωστόσο δε λείπουν οι αντιδράσεις.

«Χαριστική βολή» χαρακτηρίζουν τις επικείμενες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό του νησιού οι τοπικοί τουριστικοί φορείς, οι οποίοι έχουν ζητήσει με παρέμβασή τους προς τη κυβέρνηση να μπει στον “πάγο” η σχετική εργολαβία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Όπως γράψαμε αναλυτικά τις προάλλες, οι τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης απέστειλαν από κοινού επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την οποία κοινοποίησαν επίσης σε άλλους συναρμόδιους υπουργούς-υφυπουργούς, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στους βουλευτές, στην Περιφέρεια Κρήτης, στην ΠΕΔ Κρήτης και άλλους φορείς, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις.

Αντί των κατεδαφίσεων, οι οποίες θα βάλουν οριστική ταφόπλακα, όπως σημειώνουν, στον τοπικό ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδου, που έχει πληγεί επί τόσους μήνες λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, οι τοπικοί τουριστικοί φορείς αντιπροτείνουν κάτι άλλο. Εν προκειμένω, να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή των αυθαίρετων κτισμάτων στη διαδικασία νομιμοποίησης-τακτοποίησης, έναντι φυσικά χρηματικού αντιτίμου.

Οι αντιδράσεις στις τάξεις των τουριστικών φορέων και η προ ημερών κοινή παρέμβαση διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προξένησαν ιδιαίτερη έκπληξη. Ούτε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, από το περιβάλλον της οποίας χαρακτηρίζονται αναμενόμενες μεν οι αντιδράσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας αυτές, τονίζεται όμως δε πως δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται, ο δημόσιος χώρος έχει συγκεκριμένο και προσδιορισμένο σκοπό και προορισμό από το Σύνταγμα. Από τη στιγμή που υπάρχει διαπιστωμένη καταπάτηση δημόσιου χώρου και δεν υπάρχει κάποια δικαστική εξέλιξη, π.χ. με απόφαση αναστολής της εκτέλεσης κατεδάφισης ή προσωρινών μέτρων, είναι υποχρεωτική η εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει έτσι απλά με μια απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή της εκάστοτε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News