Δακοκτονία: 8 εκατ. ευρώ στην Κρήτη - Ποια η διαφορά με πέρυσι

Κρήτη
Δακοκτονία: 8 εκατ. ευρώ στην Κρήτη - Ποια η διαφορά με πέρυσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο κομμάτι της “πίτας” των 20,95 εκατ. ευρώ του προγράμματος εξασφάλισε το νησί, ωστόσο τα χρήματα είναι λιγότερα από πέρυσι...

Κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ επί συνόλου 20,95 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας την πρώτη θέση σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας, λαμβάνει φέτος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Περιφερειών η Περιφέρεια Κρήτης για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου. Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εκδίδεται κάθε χρόνο, βάσει των άρθρων 186 και 260 του "Καλλικράτη".

Οι πιστώσεις κατανέμονται ανά Περιφέρεια, χωρίς να υπάρχει εξειδίκευση ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Το ποσό προορίζεται αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας, σύμφωνα με την έκταση εφαρμογής τού εν λόγω προγράμματος και τη δυναμική των δακοπληθυσμών και κατευθύνεται σε δαπάνες προσωπικού, δαπάνες εργολάβων ψεκασμών και παγιδοθεσίας, δαπάνες προμήθειας υλικών και λοιπές δαπάνες δακοκτονίας.

Τα ποσά ανά Περιφέρεια

Συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκαν 7.947.300 ευρώ, 4.285.000 ευρώ λαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2.000.000 ευρώ η Βορείου Αιγαίου, 1.950.000 ευρώ η Στερεάς Ελλάδας, 1.250.000 ευρώ η Δυτικής Ελλάδας, 1.187.000 ευρώ η Θεσσαλίας, 855.000 ευρώ η Ιονίων Νήσων, 385.000 ευρώ η Αττικής, 345.000 ευρώ η Νοτίου Αιγαίου, 272.000 ευρώ η Νοτίου Αιγαίου, 255.000 ευρώ η Κεντρικής Μακεδονίας και 223.000 ευρώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Λιγότερα από πέρυσι

Βέβαια, τα χρήματα για την Κρήτη μπορεί να είναι τα περισσότερα σε επίπεδο χώρας για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, είναι ωστόσο λιγότερα από πέρυσι. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιπλέον κονδύλια 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ψεκασμών που θα πραγματοποιηθεί στο νησί. Ειδικότερα, για τη διαδικασία της δακοκτονίας στο νησί διατέθηκαν πέρυσι 9,9 εκατ. ευρώ. Με βάση τα κονδύλια αυτά, στον νομό Ρεθύμνου διατέθηκαν κονδύλια για 5,6 ψεκασμούς, στο Ηράκλειο για 5, στα Χανιά για 5 και στο Λασίθι για 6 ψεκασμούς.

«Με τους επαναληπτικούς ψεκασμούς θα φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα», όπως εκτιμά μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «υπάρχει ωστόσο μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα κονδύλια των 13 εκατομμυρίων ευρώ, που παίρναμε σε παλιότερες εποχές. Τα κονδύλια έχουν μειωθεί σημαντικά, όταν την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ελαιοκομικό Μητρώο δεν υπάρχει. Η Κρήτη αριθμεί 39 εκατομμύρια ελαιόδεντρα από τη μια άκρη ως την άλλη και είναι πολύ σημαντικό να μπει στο παιχνίδι της δακοκτονίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αυτός ο έρμος ο νόμος του 1953 να αλλάξει κάποτε και να μη χρειάζεται να εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία για να γίνουν οι προσλήψεις και να αγοραστούν τα φάρμακα»...

Απαιτείται εγρήγορση

Σύμμαχος - μέχρι τώρα - ο καιρός

Στο μεταξύ, σε σχέση με τα αποτελέσματα της περυσινής δακοκτονίας, ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι πράγματι υπήρξε από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης παραπάνω ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης οι Δήμοι και οι αγροτικοί φορείς. Βέβαια, καθοριστική σημασία είχε η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, με τον καιρό καθ' όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς να εξελίσσεται ως τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Πάντως, ο Μύρων Χιλετζάκης εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμα σε σχέση με ένα ιδανικό πρόγραμμα δακοκτονίας. Και κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται και να περιμένει κάθε χρόνο να "έρθει" ο καιρός και να τον προστατεύσει από τον δάκο, κάτι που μπορεί να έγινε πέρυσι, αλλά πρόπερσι, ως γνωστόν, έγινε ακριβώς το αντίθετο με τον δάκο, το γλοιοσπόριο και τη βούλα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News