Ανησυχία στο Βενιζέλειο: Δύο κρούσματα στην Ορθοπεδική Κλινική... Αυστηροποιούνται τα μέτρα

Κρήτη
Ανησυχία στο Βενιζέλειο: Δύο κρούσματα στην Ορθοπεδική Κλινική... Αυστηροποιούνται τα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες ασθενών στο Ρέθυμνο

«Συναγερμός»  σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ορθοπεδική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, όταν “ανιχνεύτηκε” κρούσμα κορωνοϊού σε ηλικιωμένη νοσηλευόμενη που μόλις είχε φύγει για το σπίτι της με ήπια συμπτώματα.

Ακολούθησε η «ιχνηλάτηση» σε όλους τους νοσηλευόμενους, το προσωπικό, τους συνοδούς τους και τις αποκλειστικές, και εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα. Άμεση ήταν η αντίδραση της διοίκησης που κινητοποιήθηκε με ταχείς ρυθμούς.

Ευτυχώς, όλα τα άλλα τεστ που έγιναν είχαν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά από σήμερα αναμένεται η αυστηροποίηση των μέτρων, μέσα από προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας από πηγές της διοίκησης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η γυναίκα είχε πάρει εξιτήριο από την Ορθοπεδική Κλινική, όταν άρχισε να αισθάνεται κάποια συμπτώματα ήπιας μορφής.

Έτσι, επέστρεψε στην κλινική. Υποβλήθηκε στο τεστ και βρέθηκε θετική. Έκτοτε σήμανε συναγερμός, καθώς η ίδια ήταν σε θάλαμο με άλλες εφτά γυναίκες. Άρχισε, λοιπόν, η ιχνηλάτηση σε όλη την κλινική.

Σε μοριακό έλεγχο που έγινε, εντοπίστηκε ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα, με τον ασθενή να μεταφέρεται το βράδυ του Σαββάτου σε Κλινική COVID, μετά από ενέργειες της προϊσταμένης και του διευθυντή της Κλινικής, αλλά και εισήγηση του διοικητή κ. Τερζάκη.

Μετά από αυτά τα δύο κρούσματα, εξετάζονται πολλές λύσεις για τη θωράκιση της κλινικής.

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να απαγορευτεί στους συνοδούς των ασθενών η είσοδος στους θαλάμους από τώρα και μετά, καθώς είναι πολύ πιθανό από συνοδό να “εισέβαλε” ο ιός στον θάλαμο των ασθενών. Εξάλλου, για το βράδυ του Σαββάτου, η προϊσταμένη έδωσε εντολή να μην μπει στον θάλαμο καμία αποκλειστική νοσοκόμα, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τις νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες υπάρχουν αλλοδαπές και Ελληνίδες οι οποίες δεν ανήκουν στο σωματείο τους και πιθανόν να μην έχουν ελεγχθεί. Οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες τόνισαν και έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για πιθανή διασπορά του ιού.

Πάντως, σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Είναι επίσης πάρα πολύ πιθανό να υποβάλλονται και σε τεστ όλοι όσοι εισέρχονται στην Ορθοπαιδική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και όχι μόνο οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας. Αλλά και στους ασθενείς να γίνεται το τεστ όχι μόνο σε όσους πρόκειται να χειρουργηθούν, αλλά στο σύνολο αυτών.

Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο - στην κλινική COVID - νοσηλεύονται σήμερα πάνω από 10 άτομα με κορωνοϊό. Επίσης, δυο-τρεις ασθενείς COVID νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας. Προηγήθηκε, πάντως, πολύ κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, μια περίοδος σχετικής ηρεμίας, κάτι το οποία ανετράπη με την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, γεγονός που έχει θέσει όλο τον μηχανισμό του νοσοκομείου σε “συναγερμό”, εγρήγορση και έντονο προβληματισμό για τις μετέπειτα ενέργειες.

Μείωση αλλά... και τεστ

Με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για χθες, τεράστια μείωση κρουσμάτων διαπιστώνεται σε σχέση με προχθές Σάββατο. Ωστόσο, αυτή η τεράστια μείωση χαρακτηρίζει και τον αριθμό των τεστ, που την τελευταία μέρα ήταν στα 19.000. Αύξηση παρατηρείται επίσης και στους διασωληνωμένους, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Τα τελευταία στοιχεία αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι χθες Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 3 μ.μ.).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 662, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.128 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.696 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα κρούσματα στην Κρήτη

Τα 30 από τα νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στο νησί μας, και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου 7, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 11 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 12, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου δεν εντοπίζεται νέο κρούσμα.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Δυσκολεύει η κατάσταση στο Ρέθυμνο λόγω κορωνοϊού

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν πλέον οι νοσηλείες ασθενών COVID στην αντίστοιχη κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς από 18, που ήταν μέχρι και προχθές το βράδυ, χθες έγιναν 22.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, στην Κλινική COVID νοσηλεύονται 19 θετικοί στον κορωνοϊό ασθενείς και άλλοι τρεις που χαρακτηρίζονται ως “ύποπτοι” καθώς φέρουν συμπτώματα του ιού, όμως εκκρεμούν τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων στα οποία έχουν υποβληθεί.

Γενικότερα πάντως και οι 22 ασθενείς φέρουν σχετικά ήπια συμπτώματα, ενώ για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, έως και σήμερα, στην Κλινική COVID του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου έχουν εισαχθεί για νοσηλεία και παιδιά κάτω των 18 ετών. Χθες βράδυ, μάλιστα, ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής ήταν 2,5 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία 91 ετών.

Στο μεταξύ, υπό το βάρος των εξελίξεων ως προς την αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας, χθες το βράδυ η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου προχώρησε στην επέκταση της Κλινικής COVID - που είναι δυναμικότητας 20 κρεβατιών - κατά ακόμη 6 κρεβάτια. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 4 διαθέσιμα κρεβάτια, τα οποία, ωστόσο, μπορεί και πάλι να αυξηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται στο θέμα των νοσηλειών.

Στον τελικό σχεδιασμό μάλιστα, προβλέπεται η δυναμικότητα τής εν λόγω κλινικής να φτάσει έως και τα 40 κρεβάτια, με σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της μεταφοράς ασθενών που χρήζουν απλά νοσηλείας στις αντίστοιχες κλινικές των νοσοκομείων Ηρακλείου και Χανίων. Ωστόσο, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, το πρόβλημα παραμένει με το ιατρικό προσωπικό, ο αριθμός του οποίου είναι περιορισμένος, αφού πρόκειται για τρεις μόνιμους και μία επικουρική παθολόγο και τρεις πνευμονολόγους, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση.

Σχετικά μάλιστα με την κάλυψη των κενών θέσεων, έχει ήδη βγει στον “αέρα” η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας που αφορά σε 18 συνολικά θέσεις μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ανάμεσα στους οποίους είναι και παθολόγοι, στους οποίους παρέχονται οικονομικά κίνητρα. Πρόκειται δηλαδή για θέσεις που αφορούν στον εισαγωγικό βαθμό του επιμελητή Α’ και Β’, καθώς και του διευθυντή.

Η προκήρυξη των 18 θέσεων

 Συγκεκριμένα το υπουργείο προχώρησε στην προκήρυξη των παρακάτω θέσεων γιατρών:

- Δύο θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας, στον βαθμό του διευθυντή.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Αναισθησιολογίας, στον βαθμό του διευθυντή.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην Επείγουσα Ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ ή Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην Επείγουσα Ιατρική, τη διάσωση, την προνοσοκομειακή περίθαλψη και τη διαχείριση, τη διοίκηση και τον συντονισμό του έργου της εφημερίας (για το ΤΕΠ), στον βαθμό του επιμελητή Α’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Παιδιατρικής, στον βαθμό του επιμελητή Β’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Χειρουργικής ή Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην Επείγουσα Ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ (για το ΤΕΠ), στον βαθμό του επιμελητή Α’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, για το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στον βαθμό του επιμελητή Α’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Ακτινολογίας, στον βαθμό του Επιμελητή Α’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας, στον βαθμό του επιμελητή Α’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Ουρολογίας, στον βαθμό του επιμελητή Β’.

- Δύο θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής, στον βαθμό του επιμελητή Β’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Αιματολογίας, στον βαθμό του επιμελητή Β’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Οδοντιατρικής, στον βαθμό του επιμελητή Β’.

- Δύο θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Χειρουργικής, στον βαθμό του επιμελητή. Β’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Ψυχιατρικής, στον βαθμό του επιμελητή Β’.

- Μίας θέσης ειδικευμένου ιατρού του κλάδου ΕΣΥ επί θητεία, ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Αναισθησιολογίας ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας-Φυματολογίας ή Νεφρολογίας (για τη ΜΕΘ), στον βαθμό του επιμελητή Β’.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει αύριο Τρίτη 16/2/2021 (και ώρα 12 μ.) και λήγει στις 3/3/2021 και ώρα 12 μ.

ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Κλείνουν οι υπηρεσίες

Κλείνουν κατόπιν απόφασης του δημάρχου οι υπηρεσίες του Δήμου Χερσονήσου λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού.

Η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου, στα δύο δημοτικά κτήρια που βρίσκονται στην έδρα του Δήμου, στις Γούρνες, καθώς και στο Δημοτικό Κατάστημα του Λιμένος Χερσονήσου (οδός Ελευθερίας αριθμ. 50), κλείνουν σήμερα και αύριο, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος σε υπάλληλο του Δήμου και λόγω εργασιών απολύμανσης των εν λόγω κτηρίων.

Επίσης αποφασίστηκε η διενέργεια δωρεάν υποχρεωτικού rapid test για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19, από συνεργεία του ΕΟΔΥ και από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας, σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Χερσονήσου, αύριο Τρίτη 16/2 και μεθαύριο Τετάρτη 17/2, ως εξής:

α) «Για τους υπαλλήλους του Δήμου Χερσονήσου που έχουν ως έδρα εργασίας τα Δημοτικά Καταστήματα Λιμένος Χερσονήσου και Μαλίων, καθώς και τα ΚΕΠ Λιμένος Χερσονήσου και Μαλίων, στις 16/2, ημέρα Τρίτη (σ.σ. αύριο) και από ώρες 8 π.μ. έως και 2 μ.μ. στο Φιλωνίδειο Κλειστό Γυμναστήριο, στο Λιμάνι Χερσονήσου (οδός Ελευθερίας 21), από συνεργεία του ΕΟΔΥ, με σειρά προτεραιότητας.

β) Για τους υπαλλήλους του Δήμου Χερσονήσου που έχουν ως έδρα εργασίας τα Δημοτικά Καταστήματα στην έδρα του Δήμου, στις Γούρνες, καθώς και το Δημοτικό Κατάστημα Επισκοπής (συμπεριλαμβανομένων και των ΚΕΠ) στις 17/2, ημέρα Τετάρτη (σ.σ. μεθαύριο), από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας, στο Δημοτικό Κατάστημα, στις Γούρνες (νέο κτήριο), κατά την ώρα εργασίας τους και από ώρα 8 το πρωί, με σειρά προτεραιότητας.

Κατά συνέπεια, οι ως άνω υπάλληλοι την Τετάρτη 17/2 θα προσέλθουν στην εργασία τους στις 8 το πρωί.

Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς τους και ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας».

Φωτογραφία: rawpixel

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News