Κρήτη

Ξεκίνησε την επέλασή της η «Μήδεια» - Με «αναμμένες μηχανές» ο κρατικός μηχανισμός στην Κρήτη

Πού «χτυπά» σε πρώτη φάση η κακοκαιρία

Έναρξη της κακοκαιρίας «Μήδεια» αφού από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου  έχουν ξεκινήσει τα ασθενή φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα πλησιάζει τη χώρα μας.

Κρήτη

Η επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη θα αρχίσει από την Κυριακή το μεσημέρι αρχικά από τα νοτιοδυτικά με νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες και πολύ γρήγορα θα επεκταθεί σε όλη την Κρήτη. Τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις που ήδη θα εκδηλώνονται στα ορεινά θα κατέβουν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί από την Πολιτική Προστασία οι υπηρεσίες της περιφέρειας όπως επίσης και των δήμων που προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα με  ισχυρούς έως θυελλώδεις βόρειους ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Καλούν δε τους πολίτες να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Αύριο πάντως και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής δεν προβλέπεται ιδιαίτερη μεταβολή στον καιρό που θα διατηρεί καλός και με υψηλές θερμοκρασίες. Ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά από τη Δευτέρα και μέχρι και την Τετάρτη δεν θα ξεπερνά στη μέγιστη τιμή του τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Κατά την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» (Σαββατοκύριακο 13/02 – 14/02/2021), αναμένουμε :

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία

Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια το Σάββατο 13/02. Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο

Πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο 13/02 αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας

Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή 14/02 σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή 14/02 και στα κεντρικά

Στο Χάρτη που ακολουθει παρουσιάζεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις βραδινές ώρες, όπου θα επηρεάζεται το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, καθώς επίσης και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το αντίστοιχο τρίωρο.

Με αφορμή τις χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα τελευταία 110 χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια