Σε κίνδυνο ο νομός Ρεθύμνου – Σκέψεις για ολικό lockdown

Κρήτη
Σε κίνδυνο ο νομός Ρεθύμνου – Σκέψεις για ολικό lockdown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, δεν έχει αλλάξει, αλλά η όξυνση του προβλήματος στον ν. Ρεθύμνου τροφοδοτεί σκέψεις ακόμη και για επιβολή lockdown σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα.

Στις περιοχές που εμπνέουν ανησυχία και τις απειλεί το... lockdown βρίσκεται το Ρέθυμνο, οπότε και σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα ληφθούν περισσότερα αυστηρά μέτρα.

Δυσκολεύει καθημερινά πλέον η κατάσταση στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα,  αφού σταθερά παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες διψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Μετά τα χθεσινά 12 κρούσματα, ο Νομός Ρεθύμνου μετρά 173 μολύνσεις από 1η Φεβρουαρίου έως και απόψε.

Αύξηση επίσης, παρατηρήθηκε χθες  και στον αριθμό των νοσηλειών στην κλινική covid του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου.

Ειδικότερα,13 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται από τους 11 που ήταν προχθές Τετάρτη και όλα αυτά την στιγμή που δόθηκε παράταση μέχρι και την 1η Μαρτίου στο «κόκκινο καθεστώς» που ισχύει για τον δήμο Ρεθύμνου.

Ωστόσο, όλοι βρίσκονται εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων δια στόματος του Νίκου Χαρδαλιά για την «επόμενη ημέρα» στο Νομό Ρεθύμνου.

Τι έδειξαν τα λύματα

Περισσότερη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες που θέλουν να καταγράφεται τελευταία νέα μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του βιολογικού καθαρισμού του δήμου Ρεθύμνου. 

Μάλιστα το ιικό φορτίο φέρεται να είναι υψηλότερο από όλες τις προηγούμενες μετρήσεις.

Η ΔΕΥΑΡ πάντως, βρίσκεται εν αναμονή των αναλύσεων ώστε να γίνουν γνωστοί οι δείκτες του ιικού φορτίου.

(ΦΕΚ)- Κρήτη

Την ίδια ώρα, δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που αφορούν στις περιοχές επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου, καθώς και το επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών (π.χ. Αττική).

Αναφορικά με την Κρήτη, υπενθυμίζεται πως - σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης - στις περιοχές αυξημένου κινδύνου ανήκει ο δήμος Ρεθύμνου, ενώ στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκει ο δήμος Αγίου Νικολάου.

Όλες οι υπόλοιπες πόλεις και χωριά της Κρήτης ανήκουν στις περιοχές επιτήρησης.

 Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προτείνει να τεθεί ολόκληρη η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου και να ισχύσουν, δηλαδή, τα μέτρα που ισχύουν - έως τώρα μόνο - στον Άγιο Νικόλαο.

Πάντως, επίσημα από τις 6 χθες το πρωί η Αττική είναι σε καθολικό lockdown με κλειστά μαγαζιά, σχολεία και νέα μέτρα ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Εκτός από το Ρέθυμνο, οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία στους επιδημιολόγους και τις... συνοδεύει η λέξη “lockdown”είναι η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη, με τα κρούσματα σε αυτές να παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση τις τελευταίες μέρες.

Την ίδια στιγμή, αύξηση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται παρατηρείται και στα νοσοκομεία της Κρήτης, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, 43 είναι οι ασθενείς, εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε κλινικές COVID και οι υπόλοιποι 8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι. Ειδικότερα:

* Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 11 ασθενείς: 8 στην Κλινική COVID και 3 στη ΜΕΘ, εκ των οποίων 2 είναι διασωληνωμένοι και 1 μη διασωληνωμένος.

* Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 12 ασθενείς: 8 ασθενείς στην Κλινική COVID και 4 στη ΜΕΘ, εκ των οποίων 3 είναι διασωληνωμένοι και 1 μη διασωληνωμένος.

* Στα Χανιά νοσηλεύονται 4 ασθενείς: 3 ασθενείς στην Κλινική COVID και 1 ασθενής στη ΜΕΘ, που δεν είναι διασωληνωμένος.

* Στο Ρέθυμνο νοσηλεύονται 12 ασθενείς στην Κλινική COVID.

* Στον Άγιο Νικόλαο νοσηλεύονται 4 ασθενείς στην Κλινική COVID.

* Τέλος, στη Σητεία, στην Ιεράπετρα και στη Νεάπολη δεν υπάρχει κάποια νοσηλεία COVID. Ωστόσο, μικρή μείωση παρουσίασαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα χθες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.327 κρούσματα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

44 νέα κρούσματα στην Κρήτη

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 1.327 κρούσματα πανελλαδικά, 44 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 24 στο Ηράκλειο, 5 στο Λασίθι, 12 στο Ρέθυμνο και 3 στα Χανιά. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από συνολικά 50.897 μοριακά τεστ και rapid tests που έγιναν χθες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 168.872, εκ των οποίων 51,9% είναι άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι, από τα συνολικά κρούσματα, τα 6.088 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54.146 (61,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το δυσάρεστο είναι ότι 281 άτομα συνεχίζουν ακόμα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, ενώ 203 (72,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 85,4% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Το καλό είναι ότι 1.194 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, ενώ δυστυχώς χθες είχαμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φτάνοντας τους 6.056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.560 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

“Ακτινογραφούν” την Κρήτη

Τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις περιφέρειες Κρήτης, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Πελοποννήσου ανακοινώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων αναμένεται να επεκτείνει τους εργαστηριακούς ελέγχους του και μετά το πέρας της πανδημίας COVID-19, για την παρακολούθηση άλλων λοιμωδών παραγόντων, γονιδίων ανθεκτικότητας σε χημειοθεραπευτικά σχήματα (π.χ. αντιβιοτικά), επικίνδυνων χημικών, ναρκωτικών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών.

Ρέθυμνο: Τι γίνεται στα σχολεία

Μετά την χθεσινη αναστολή λειτουργίας του γυμνασίου στο Δήμο Ανωγείων, που βρέθηκαν 7 θετικοί μαθητές και στο λύκειο της ίδιας περιοχής βρέθηκε ένα θετικό κρούσμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν δύο τμήματα (το τμήμα του μαθητή και το τμήμα της κατεύθυνσης που συμμετέχει ο εν λόγω μαθητής).

Συνολικά σε καραντίνα έχουν τεθεί 25 μαθητές του τμήματος που έκλεισε και 19 άτομα (στην πλειοψηφία τους οι στενές επαφές του μαθητή, μεταξύ των οποίων είναι και άλλοι μαθητές που χρησιμοποιούν το ίδιο σχολικό λεωφορείο). Επίσης, πέρα από τους 44 συνολικά μαθητές σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν και 2 εκπαιδευτικοί του λυκείου Ανωγείων.

Ειδικότερα, στον Δήμο Μυλοποτάμου έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί 15 μαθητές θετικοί στον ιό και 8 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι σε καραντίνα.

 Πιο συγκεκριμένα 4 μαθητές από το Πέραμα και 11 από το Πάνορμο.

Την ίδια στιγμή υπό εξέταση παραμένει, λόγω ιχνηλάτησης επαφών, για το εάν θα πρέπει να κλείσουν τμήματα στο Γυμνάσιο Κράνας, στο Γυμνάσιο Γαράζου και στο ΕΠΑΛ Γαράζου.

Και όλα αυτά την στιγμή που αίτημα της δημοτικής αρχής Μυλοποτάμου είναι να ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολείων του δήμου, λόγω διασποράς του κορωνοϊού. 

Ακόμη, στο ΕΕΕΚ Ρεθύμνου (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπ/σης και Κατάρτισης) βρέθηκε 1 θετικός μαθητής και αύριο κλείνει το τμήμα του μαθητή, ενώ σε καραντίνα μπαίνουν και 11 εκπαιδευτικοί του σχολικής δομής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Παράλληλα, σε καραντίνα μπαίνουν και 6 μαθητές του ειδικού γυμνασίου – λυκείου, που λειτουργεί στον κόμβο Ατσιποπούλου (δηλαδή σε άλλο σχολικό συγκρότημα και άλλη περιοχή από το ΕΕΕΚ), λόγω του ότι οι μαθητές αυτοί χρησιμοποίησαν το ίδιο σχολικό λεωφορείο με τον μαθητή που νοσεί. 

Επιπλέον, κλειστό παραμένει και το Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, λόγω του ότι ο μητροπολιτικός δήμος είναι στο «κόκκινο» -και όχι κρουσμάτων- με το σκεπτικό ότι το μουσικό γυμνάσιο - λύκειο θεωρείται ως μία λυκειακή δομή, η οποία κάνει τα μαθήματα μέσω τηλεκεπαίδευσης.

Τώρα όσον αφορά την Α/βάθμια Εκπαίδευση σήμερα έκλεισε το Δημοτικό Αγγελιανών καθώς εντοπίστηκαν 4 θετικά κρούσματα. Το Δημοτικό Ανωγείων, όπου επίσης εντοπίστηκαν 3 θετικά κρούσματα.

Παράλληλα έκλεισε 1 από τα 2 τμήματα του 1ου Νηπιαγωγείου Ανωγείων καθώς εντοπίστηκε 1 θετικό κρούσμα, ενώ το 2ο Νηπιαγωγείο Ανωγείων λειτουργεί κανονικά.

Απολύμανση στη Μητρόπολη

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε σε βιντεομήνυμά του ότι πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου η προβλεπόμενη από τα υγειονομικά πρωτόκολλα «επιμελής απολύμανση όλων των χώρων στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου», προκειμένου αυτά «να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους ανθρώπους του τόπου μας από την προσεχή Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου».

 Μυλοπόταμος

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινου, ζήτησε την παύση της διά ζώσης εκπαίδευσης στα σχολεία της περιοχής λόγω της μεγάλης διασποράς της COVID-19 στις τοπικές μαθητικές κοινότητες.

Σε επιστολή του προς τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκη, τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου κ. Λάμπρο Καρβούνη και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου κ. Ιωάννη Γαζανό, τονίζει πως «τις τελευταίες ημέρες οι σχολικές κοινότητες και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης στον δήμο Μυλοποτάμου έχουν αναστατωθεί λόγω των κρουσμάτων COVID-19 σε μαθητές των σχολείων της περιοχής. Εκτός από τους μαθητές που έχουν μπει σε καραντίνα για την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους, εκατοντάδες είναι πλέον οι μαθητές που βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα λόγω των κλειστών τμημάτων αλλά και λόγω της μεταφοράς των περισσότερων παιδιών με λεωφορείο από τα χωριά τους προς τα σχολεία... Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των σχολείων υπολειτουργεί, καθώς οι γονείς, αγωνιώντας για τη διασπορά της πανδημίας, δε στέλνουν τα παιδιά για μάθημα με δική τους ευθύνη...

Γνώμη μας είναι ότι το αίτημα αυτό είναι λογικό και είναι δίκαιο. Πέραν των όποιων μειονεκτημάτων παρουσιάζει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως αρμοδίως μεταφέρετε το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας του δήμου Μυλοποτάμου προς το υπουργείο Παιδείας για κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Μυλοποτάμου για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες με εφαρμογή του συστήματος τηλεκπαίδευσης».

Rapid tests στη Γόρτυνα

Στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την ανίχνευση και τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα επισκεφτεί σήμερα το Δημαρχείο Γόρτυνας, στους Αγίους Δέκα, με στόχο τη διενέργεια rapid test στους εργαζομένους του Δήμου.

Προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία και για να αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών (που ενδεχομένως να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όση ώρα διαρκεί ο διαγνωστικός έλεγχος), το Δημαρχείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από τις 10 το πρωί έως ως τις 12 το μεσημέρι.

Αρνητικά τεστ στο Οροπέδιο

Μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στο Οροπέδιο Λασιθίου, δωρεάν μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι rapid tests πραγματοποιήθηκαν χθες έως 3 μ.μ. μπροστά από το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου. Η διαδικασία από την Κινητή Μονάδα Υγείας της Π.Ε. Λασιθίου ολοκληρώθηκε περί τις 4:30 το απόγευμα και διενεργήθηκαν 287 τεστ, εκ των οποίων όλα ήταν αρνητικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News