Νομοσχέδιο για την Παιδεία: «Δεν εισακούστηκε η Σύνοδος των πρυτάνεων»

Κρήτη
Νομοσχέδιο για την Παιδεία: «Δεν εισακούστηκε η Σύνοδος των πρυτάνεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαδημαϊκοί της Κρήτης εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο της Παιδείας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Με την κατηγορία πως η κυβέρνηση δε σεβάστηκε την απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, ακαδημαϊκοί και θεσμικοί φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας επιρρίπτουν ευθύνες στην εκπαιδευτική ηγεσία. Όπως υποστήριξαν, σύσσωμο το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων φύλαξης χωρίς την παρουσία αστυνομικών, κάτι που δε σεβάστηκε το αρμόδιο υπουργείο. Η κυβέρνηση έπρεπε να δείξει ευαισθησία σε μια ιδιαίτερη περίοδο όπως είναι αυτή της πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση έφερε χθες στην ελληνική Βουλή αναδιαρθρώνει τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας, αφού ορίζει “πανεπιστημιακή αστυνομία” ως μέσο φύλαξης των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ θεσπίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Η “Νέα Κρήτη” κατέγραψε τις απόψεις μελών της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αλλά και ακαδημαϊκών, οι οποίοι επισήμαναν την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο.

«Δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει τίποτε από το νομοσχέδιο. Παραμένει το ίδιο νομοσχέδιο όπως συγκροτήθηκε πριν από ένα μήνα. Έχει τρεις άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η “πανεπιστημιακή αστυνομία”. Το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (Σύνοδος πρυτάνεων και οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων), με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει εναντιωθεί στη δημιουργία “πανεπιστημιακής αστυνομίας”. Είμαστε ενάντια σ’ ένα σώμα “πανεπιστημιακής αστυνομίας”. Θεωρούμε πως παραβιάζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Εκφράζουμε την απορία και την ανησυχία μας γιατί δε λήφθηκε σοβαρά υπόψη η άποψη αυτή της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ζήτημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φύλακες που θα είχαν εκπαίδευση και οι οποίοι θα υπάγονταν στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Αυτό που ακούμε σήμερα για ανομία δεν εκφράζει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα προβλήματα ανομίας είναι μεμονωμένα και ειδικά σε πανεπιστήμια του κέντρου. Δε χρειαζόταν η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και σε καμία περίπτωση η ίδρυση “πανεπιστημιακής αστυνομίας”. Συνδέεται με το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών που εμπίπτει στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων», ανέφερε ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε την ανάγκη ύπαρξης μέτρων που θα εμπεδώνουν την ασφάλεια, χωρίς ωστόσο την παρουσία “πανεπιστημιακής αστυνομίας”. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια σε όλες τις λίστες αξιολόγησης κατατάσσονται ανάμεσα στα κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε παγκόσμια κατάταξη. Οι πράξεις ανομίας - που είναι καταδικαστέες απ’ όλους - οι οποίες πολλές φορές εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο, αδικούν και απαξιώνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και δεν αποτελούν τον κανόνα. Από την άλλη, ο νέος τρόπος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο οδηγεί στον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των πανεπιστημίων και χωρίς να διασφαλίζει κατ’ ανάγκη και αυτόματα την ποιοτική αναβάθμιση των Ιδρυμάτων. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων δε θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση των προϋπολογισμών, που έτσι και αλλιώς έχουν μειωθεί. Όσον αφορά στο θέμα της λεγόμενης “πανεπιστημιακής αστυνομίας” έχουν τοποθετηθεί δημόσια και αναλυτικά τόσο η Σύνοδος των πρυτάνεων, όσο και η Σύγκλητος του δικού μας Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέσα σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας, όπου απουσιάζει το 1/3 των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, το να εισάγονται τέτοια θέματα δε βοηθά στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Είναι εκφρασμένη η βούληση ομόφωνα της πανεπιστημιακής κοινότητας, πως η όποια επέμβαση θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου τέτοιων Ιδρυμάτων. Σίγουρα χρειαζόμαστε μέτρα που θα εμπεδώνουν την ασφάλεια εντός των πανεπιστημίων, αλλά δε θεωρώ πως αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη μόνιμη παρουσία Αστυνομίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», ανέφερε ο κ. Παυλίδης.

Ο Χριστόφορος Αρβανίτης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού και της Θρησκείας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, επισήμανε την ανάγκη στήριξης του δικαιώματος του φοιτητή να αποφασίζει ο ίδιος πώς θα φοιτά. «Πρέπει να τα διαχωρίσουμε τα πράγματα, όπως τα αντιλαμβάνομαι. Η κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει ενδελεχώς ζητήματα όπως οι “αιώνιοι” φοιτητές, η ασφάλεια εντός των πανεπιστημίων και η ταύτισή της με την αστυνόμευση. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να διαχωριστούν. Πάνω σε αυτό το ζήτημα διαφωνώ με το θέμα των “αιώνιων” φοιτητών. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να φοιτά όπως θέλει και να τελειώνει όποτε το επιθυμεί, χωρίς να υπάρχει κάποιος καταναγκασμός. Ένας φοιτητής που εργάζεται έχει λίγες πιθανότητες να τελειώσει στο προδιαγεγραμμένο χρονικό διάστημα. Είναι τελείως αντιφιλελεύθερο μέτρο που περιορίζει τη φοίτηση. Και είναι απαράδεκτο, γιατί δεν κοστίζει τίποτε στο ελληνικό κράτος. Επίσης, πρέπει να διαχωριστεί το ζήτημα της ασφάλειας από την αστυνόμευση. Γιατί η κυβέρνηση δε φροντίζει την ενίσχυση της ασφάλειας και προχωράει στην αστυνόμευση; Πιστεύω πως σχετίζεται με την ιδεολογική κατεύθυνση που έχει ως εξουσία. Πιστεύω πως θέλουν την αστυνόμευση και όχι την ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Αρβανίτης.

«Άλλο φύλαξη, άλλο αυτοδιοίκητο»

«Έννοιες που δεν πρέπει να συγχέονται»

Για το θέμα της “πανεπιστημιακής αστυνομίας” μίλησε και ο Βασίλης Διγαλάκης χθες από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο οποίος επισήμανε ότι, «σύμφωνα με τον Ν. 4623/2019, οι δημόσιες Αρχές, και επομένως και η Ελληνική Αστυνομία, έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα του αυτοδιοίκητου, παρατήρησε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι έννοιες της ασφάλειας και προστασίας των πολιτών με αυτήν της φύλαξης των πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η ασφάλεια είναι αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και την Ελληνική Αστυνομία, ενώ συμπλήρωσε ότι «σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να ανατεθεί σε δημόσιους υπαλλήλους». Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η φύλαξη των πανεπιστημίων θα συνεχίσει να υπάγεται στον έλεγχο των πρυτανικών Αρχών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News