Ποια ήταν η «Μήδεια» που θα… φέρει χιόνια στην Κρήτη – Πότε θα... επισκεφθεί το νησί

Κρήτη
Ποια ήταν η «Μήδεια» που θα… φέρει χιόνια στην Κρήτη – Πότε θα... επισκεφθεί το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες περιοχές αναμένεται να ντυθούν στα «λευκά»

Θέμα ημερών είναι η έλευση του νέου κύματος κακοκαιρίας που έχει ήδη ονομαστεί “Μήδεια”.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η κακοκαιρία θα εμφανιστεί μεθαύριο Σάββατο, ωστόσο στην Κρήτη αναμένονται χιονοπτώσεις από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το καιρικό σκηνικό θα είναι βροχερό σε κάποιες περιοχές του νησιού από αύριο Παρασκευή, ενώ από τη Δευτέρα αναμένονται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με το meteo.gr και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, “επιμένουν” τα προγνωστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών για σοβαρή μεταβολή του καιρού από μεθαύριο Σάββατο, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας να προκαλούν την κακοκαιρία “Μήδεια”.

Για σήμερα Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονταν χθες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο κυρίως από το Σάββατο, προκαλώντας την κακοκαιρία “Μήδεια” με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Πριν όμως την κακοκαιρία “Μήδεια”, σήμερα Πέμπτη αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εξάλλου, στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά.

Στο μεταξύ, οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Εξάλλου, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πού θα χιονίσει

Χιονοπτώσεις στην Κρήτη αναμένονται από την ερχόμενη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις - μέχρι χθες - μετεωρολογικές προβλέψεις, χιόνι αναμένεται να πέσει στις περιοχές του Αμαρίου Ρεθύμνου, της Άνω Βιάννου Ηρακλείου, των Ανωγείων, καθώς και στις Αρχάνες Ηρακλείου. Ωστόσο, όπως φαίνεται, χιονοπτώσεις θα έχουμε ακόμη σε Γέργερη, Κρουσώνα, Τζερμιάδο, Κάνδανο και Σπήλι Ρεθύμνου.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένεται να έχουμε σε Αρκαλοχώρι, Γαύδο, Παλαιόχωρα Χανίων και Σταυράκια Ηρακλείου.

Ποια ήταν η Μήδεια

Για όσους, πάντως, αναρωτιούνται για το ποια ήταν η Μήδεια, η Βικιπαίδεια αναφέρει ότι ήταν η κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης. Η Μήδεια ερωτεύτηκε τον Ιάσονα και τον βοήθησε να αποκτήσει το χρυσόμαλλο δέρας. Για να αργοπορήσει τον Αιήτη, ο οποίος την καταδίωκε, τεμάχισε τον αδελφό της, Άψυρτο, και σκόρπισε στη θάλασσα τα μέλη του. Έπεισε τις κόρες του Πελία να τεμαχίσουν το σώμα του πατέρα τους και να το βράσουν, γιατί έτσι δήθεν θα κατόρθωναν να τον κάνουν πάλι νέο. Με αυτόν τον τρόπο πήρε εκδίκηση εκ μέρους του Ιάσονα.

Σύμφωνα πάντα με τη Βικιπαίδεια, ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη. Η Μήδεια της έστειλε δηλητηριασμένο χιτώνα σαν δώρο για τον γάμο της, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε και σκότωσε τα δύο της παιδιά, Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα. Στην Αθήνα ενώθηκε με τον Αιγέα και απέκτησε τον Μήδο. Προσπάθησε όμως να δηλητηριάσει τον Θησέα κι έτσι ο Αιγέας την έδιωξε κι εκείνη κατέφυγε κοντά στον γιο της, Μήδο, στην Ασία, στη χώρα που ονομάστηκε τελικά Μηδία.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News