Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του «αντιεκπαιδευτικού - αυταρχικού νομοσχεδίου»

Κρήτη
Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του «αντιεκπαιδευτικού - αυταρχικού νομοσχεδίου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση του «αντιεκπαιδευτικού – αυταρχικού νομοσχεδίου» καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγου Γονέων Περιφέρειας Κρήτης

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης σε ανακοίνωσή του καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, να συμμετάσχουν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ανά νομό και «να διαδηλώσουν ενάντια στην ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού και αυταρχικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Ενώ τα πανεπιστήμια παραμένουν ένα χρόνο κλειστά και η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των φοιτητών, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σπουδές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, φέρνει στη Βουλή για συζήτηση ένα νομοσχέδιο που εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ, θεσμοθετώντας μέχρι και πανεπιστημιακή αστυνομία και προσθέτει νέα εμπόδια και φίλτρα στην προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές να περάσουν στα πανεπιστήμια.

Ενισχύει τον εξεταστικό μαραθώνιο των μαθητών, περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων, ενώ με τις αλλαγές στον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης αποκλείει από τη συνέχεια της φοίτησης νέους που, για μια σειρά από κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμα στη σειρά των αντιδραστικών νόμων που έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας,  την ίδια στιγμή που   ανοίγει αθωράκιστα τα σχολεία με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα τμήματα να κλείνουν, με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να παλεύουν με την πανδημία χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς περισσότερους δασκάλους και αίθουσες, χωρίς ενίσχυση της καθαριότητας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, χωρίς καμία πρόβλεψη για οργανωμένη ιχνηλάτηση και τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Φαίνονται ξεκάθαρα οι προτεραιότητές της! Τρέχει ολοταχώς να υλοποιήσει το σχεδιασμό της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Τις δυο τελευταίες σχολικές χρονιές η κυβέρνηση νομοθέτησε αλλαγές που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο ταξικό, ακόμα πιο ανισότιμο, ακόμα πιο εξοντωτικό για τους μαθητές. Σχολείο εξεταστικό κέντρο με "τράπεζα θεμάτων", με βάση εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση , με αποκλεισμό των μαθητών από τη γενική μόρφωση. Σχολείο εξοντωτικό με τους μαθητές από την Α' Λυκείου να μπαίνουν στο κυνήγι του βαθμού για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Έκανε Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο με εισαγωγή δεξιοτήτων (π.χ. επιχειρηματικότητα) ενισχύοντας την αποσπασματική γνώση και καταργώντας ακόμα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. Σχέδιο) ή εξοβελίζοντας την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Μετά τον αντιδραστικό νόμο που ψήφισε για την Επαγγελματική Εκπαίδευση έρχεται στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια και μάλιστα στα μέσα της σχολικής χρονιάς, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε καν τα προβλήματα που διαμορφώνονται στους μαθητές από τις περιόδους της καραντίνας με κλειστά σχολεία και την τηλεκπαίδευση.

Απαιτούμε επιτέλους η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των μαθητών και των φοιτητών.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας:

  • Να μην ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
  • Να γίνονται δωρεάν επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικός εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).
  • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
  • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
  • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
  • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. - Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
  • Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News