ΟΠΕΚΕΠΕ: Άνοιξε το σύστημα για τις επιδοτήσεις

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Άνοιξε το σύστημα για τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λύθηκε το πρόβλημα με τον τεχνικό σύμβουλο της πλατφόρμας και αρχίζουν οι διαδικασίες για ενστάσεις και άλλα ζητήματα στο ΟΣΔΕ

Άνοιξε και πάλι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα ομαλοποίησης σε μια σειρά από εκκρεμείς υποθέσεις των παραγωγών, ενώ, αν όλα πάνε καλά, στα τέλη Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το σύστημα για την έναρξη της διαδικασίας της νέας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” χθες, διαβεβαιώνοντας τους αγροτοκτηνοτρόφους ότι δε θα έχουν προβλήματα στα ζητήματα των ενισχύσεών τους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” την 1η Φεβρουαρίου, η εταιρεία Πληροφορικής Neuropublic αναλαμβάνει και φέτος την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού.

Η σύμβαση έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται μεταξύ των δύο μερών και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή, καθώς έχει αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στα συστήματα πληρωμών επιδοτήσεων και ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την πλατφόρμα υποβολής ενστάσεων για την εξισωτική μέχρι τις αιτήσεις καταχώρισης και ελέγχου των δικαιούχων παραγωγών για συνδεδεμένες ενισχύσεις όλων των καθεστώτων. Μετά την επικαιροποίηση και το άνοιγμα του ΟΣΔΕ, θα ξεκινήσει ομαλά η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το έτος 2021 από τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος αιτημάτων άρσης επικάλυψης σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ μπορούν να υποβληθούν έως την ίδια ημερομηνία πρόσθετα στοιχεία από απορριφθέντες παραγωγούς.

«Όλα θα δρομολογηθούν σωστά»

«Υπήρχε ένα πρόβλημα ως προς τον τεχνικό σύμβουλο το οποίο λύθηκε μέσα από την προσπάθεια και την παρέμβαση του νέου υπουργού. Και όλες οι ενστάσεις βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Ωστόσο, για τη νέα ενεργοποίηση δεν μπορούμε ακόμα να πούμε κάτι. Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται να συνεδριάσουμε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να δούμε αν δοθεί απόθεμα και πώς θα δοθεί, και να δούμε και όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στο Συμβούλιο. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα για την υπόθεση αυτή. Εκτιμώ, όμως, ότι και φέτος η νέα ενεργοποίηση των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο συνεταιριστής και στέλεχος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα απλήρωτα ποσοστά της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά τις περικοπές που έγιναν, και οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των παραγωγών, ο Γιάννης Γλεντζάκης μας είπε: «Ο νέος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, ενημερώνεται για τα ζητήματα αυτά. Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Αυτό που προς το παρόν μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι θετικός στην καταβολή του κορωνοβοηθήματος του 3,9 ευρώ, ανά κεφάλι ζώου, για όσους αιγοπροβατοτρόφους δεν είχαν πληρωθεί την ενίσχυση αυτή, ενώ δε συζητάει, αντιθέτως, για καταβολή κορωνοβοηθήματος στους ελαιοπαραγωγούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πήραν χρήματα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δεν υπάρχουν, όμως, άλλα χρήματα για τους ετεροεπαγγελματίες».

Βέβαια, ο Γιάννης Γλεντζάκης τονίζει στο σημείο αυτό ότι «προσωπικά πιέζω κι εγώ από την πλευρά μου να δοθεί μια στήριξη στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, μετά τις αυξήσεις- “φωτιά” στις τιμές των ζωοτροφών. Διότι, πραγματικά, τα προβλήματα επιβίωσης του κτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης είναι πολύ σοβαρά...».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου υπενθυμίζει ότι δόθηκε άλλη μια διετής παράταση στην ΚΑΠ πριν τεθεί σε εφαρμογή η νέα προγραμματική περίοδος. «Η νέα ΚΑΠ θα ξεκινήσει το 2023. Και αυτό που μπορούμε σήμερα να πούμε είναι ότι ο προηγούμενος υπουργός, κ. Βορίδης, έκανε μια καλή συμφωνία με άλλα κράτη-συμμάχους μας. Έχει πάει καλά αυτή η συμφωνία. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο νέος υπουργός. Πάντως, είχα ξεκαθαρίσει στον κ. Βορίδη ότι θα πρέπει μέσα από τη νέα ΚΑΠ οι ελαιοπαραγωγοί που είχαν αδικηθεί από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο αυτή τη φορά να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Όλα είναι σε εξέλιξη και πιστεύουμε να πάνε όλα καλά», καταλήγει ο συνεταιριστής. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News