Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Πάνε πίσω στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης

Κρήτη
Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Πάνε πίσω στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον επόμενο χειμώνα 2021-2022 αναμένεται να ανοίξει τελικά η «αυλαία» των γεωφυσικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης

Τον επόμενο χειμώνα αναμένεται να ανοίξει τελικά η “αυλαία” των ερευνών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει πάρει μέσω συμβάσεων παραχώρησης η ισχυρή κοινοπραξία Total- ExxonMobil- ΕΛ.ΠΕ.!

Αν και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν δώσει πριν από λίγους μήνες - στο πλαίσιο τότε σύσκεψης με τηλεδιάσκεψη - στελέχη της γαλλο-αμερικανο-ελληνικής κοινοπραξίας στην Περιφέρεια Κρήτης προσδιόριζαν αρχικώς την έναρξη των γεωφυσικών ερευνών μέσα στο δίμηνο αυτό, Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τελικά φαίνεται ότι υπήρξε αλλαγή πλεύσης.

Σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, η κοινοπραξία αποφάσισε να μη βάλει μπρος τις έρευνες μέσα στον χειμώνα αυτό, σταθμίζοντας προφανώς τα γενικότερα δεδομένα στον παγκόσμιο πετρελαϊκό και οικονομικό χάρτη.  Έτσι, η έναρξη των γεωφυσικών ερευνών μεταφέρεται για τον επόμενο χειμώνα, σε ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα.

Ο λόγος που οι έρευνες δε μετατίθενται νωρίτερα, π.χ. για το ερχόμενο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, είναι οικολογικός. Η χειμερινή περίοδος θεωρείται προτιμότερη για τη διεξαγωγή των ερευνών, διότι επηρεάζονται λιγότερο τα θαλάσσια θηλαστικά, ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους. Γι’ αυτό και η κοινοπραξία οριοθετεί τις γεωφυσικές έρευνες κατά τη χειμερινή περίοδο, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η χώρα μας, όπως είναι η συμφωνία για τη διατήρηση των κητοειδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της συνορεύουσας ζώνης του Ατλαντικού (ACCOBAMS), αλλά και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Ως γνωστόν, κατά το πρώτο στάδιο του προγράμματος ερευνών-αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ερευνώνται οι ελπιδοφόρες περιοχές, αρχικά με γεωφυσικές διασκοπήσεις του πυθμένα, κυρίως σεισμικές, προκειμένου να εντοπιστούν οι προτιμητέοι στόχοι - δηλαδή τα σημεία όπου θα γίνουν εξορύξεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το energypress.gr, τον χειμώνα του 2021-2022 επιλέγει η κοινοπραξία Total- ExxonMobil- ΕΛ.ΠΕ. προκειμένου να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Βάσει συμβάσεως, η κοινοπραξία είχε δύο παράθυρα ευκαιρίας για τη διενέργεια των σεισμικών, είτε τον χειμώνα 2020-2021 είτε τον χειμώνα 2021-2022.

Όπως διευκρινίζουν πηγές της κοινοπραξίας, δεν υπήρξε προγραμματισμός ή άλλη δέσμευση προς τρίτους για άλλο χρονικό σημείο, δηλαδή δεν ανελήφθη υποχρέωση εκ μέρους των αναδόχων να γίνουν έρευνες νωρίτερα. Αυτό τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι δεν είχε συμπεριληφθεί slot για τα σεισμικά της Κρήτης στο workplan που εγκρίνει ετησίως η ΕΔΕΥ. Επιπλέον, η κοινοπραξία δεν έχει άδεια για να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες, ενώ ακόμη αναμένονται οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Επί της ουσίας, η απόφαση της κοινοπραξίας να επιλέξει να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες σε περίπου 10 με 12 μήνες από σήμερα αποτυπώνει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά διεθνώς στον κλάδο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, όπου καταγράφεται τσουνάμι ακυρώσεων επενδύσεων και οι εταιρείες υπό το βάρος της κρίσης περικόπτουν δραστικά τις επενδυτικές τους δαπάνες, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. Όλη η πετρελαϊκή βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα και περιορίζει τα επενδυτικά της κόστη, άρα προτιμά να μεταθέτει επενδυτικές δαπάνες που μπορούν να αναβληθούν. 

Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα της πρώτης και της δεύτερης φάσης στην Κρήτη, δηλαδή οι σεισμικές έρευνες, δεν απειλούνται, τουλάχιστον με βάση όσα ισχύουν σήμερα, καθώς οι επενδύσεις που αναστέλλονται από τις μεγάλες εταιρείες αφορούν πρωτίστως την έναρξη παραγωγής σε νέα κοιτάσματα και όχι τις σχετικά μικρές δαπάνες για τη διενέργεια σεισμικών. Παράλληλα, η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και τα κόστη διενέργειας των σεισμικών καταγραφών, εξέλιξη που επίσης κλίνει υπέρ των ερευνών στην Κρήτη.

Αντίθετα, η κοινοπραξία των Total- ExxonMobil- ΕΛ.ΠΕ. φαίνεται ότι στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία δεν προτίθεται να αυξήσει το ρίσκο της στην περιοχή, σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί να βγουν προς παραχώρηση και άλλα θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ

Το πρόγραμμα αξιοποίησης

Θυμίζουμε ότι, όπως έχουμε γράψει εδώ στη “Νέα Κρήτη”, το πρόγραμμα έρευνας-αξιοποίησης υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια:

* Έρευνα: Ερευνώνται οι ελπιδοφόρες περιοχές, αρχικά με γεωφυσικές διασκοπήσεις του πυθμένα, κυρίως σεισμικές, προκειμένου να εντοπιστούν στόχοι, δηλαδή κατάλληλες τεκτονικές ή/και στρωματογραφικές δομές στο υπέδαφος, που μπορεί να έχουν λειτουργήσει ως “παγίδες” υγρών και αέριων υδρογονανθράκων.

* Ανάπτυξη και παραγωγή: Διεξάγονται η εξόρυξη υδρογονανθράκων με αξιοποίηση των γεωτρήσεων του προηγούμενου σταδίου ή την όρυξη νέων, καθώς και η κατεργασία, η αποθήκευση και η μεταφορά αυτών και των παραπροϊόντων τους σε εγκαταστάσεις φόρτωσης για περαιτέρω διάθεση. Στο στάδιο αυτό περιλαμβάνεται η υλοποίηση όλης της απαραίτητης υποδομής, όπως εγκαταστάσεις κατεργασίας, προσωρινής αποθήκευσης και φόρτωσης, δίκτυο αγωγών μεταφοράς, κ.ά.

* Αποξήλωση-αποσυναρμολόγηση εγκαταστάσεων και αποκατάσταση περιοχής: Μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης ενός πεδίου υδρογονανθράκων, ακολουθεί το στάδιο της σφράγισης των σωληνώσεων όλων των ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων, της αποσυναρμολόγησης και της απομάκρυνσης όλων των επιφανειακών εγκαταστάσεων και των υποδομών παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, και η αποκατάσταση της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News