Κρήτη: Ψυχρή εισβολή μετά τους νοτιάδες – Από πότε αλλάζει άρδην ο καιρός

Κρήτη
Κρήτη: Ψυχρή εισβολή μετά τους νοτιάδες – Από πότε αλλάζει άρδην ο καιρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπούμε και πάλι σε μια πιο χειμερινή περίοδο

Παραμένει τις αμέσως επόμενες μέρες το θερμό καιρικό σκηνικό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε οι ασυνήθιστα ζεστές ημέρες του τρέχοντος Φεβρουαρίου θα δώσουν τη θέση τους σε κύμα ψύχους.

Οι καλές καιρικές συνθήκες, η ζέστη και οι νοτιάδες θα διατηρηθούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, οπότε και ψυχρή εισβολή θα αλλάξει το σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα υφιστάμενα μετεωρολογικά στοιχεία, φαίνεται ότι το νησί μας θα επηρεαστεί έντονα: Χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν στα ορεινά, ενώ οι καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν θα μας υπενθυμίσουν πως βρισκόμαστε στην... καρδιά του χειμώνα.

Μέχρι τότε, ωστόσο, θα επικρατήσουν η ηλιοφάνεια, οι τοπικές νεφώσεις και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ειδικότερα, ο υδράργυρος θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 20 βαθμών Κελσίου. Υψηλά θα είναι και τα ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα, στοιχείο που ήταν έντονο από χθες, χωρίς ευτυχώς να είναι σε επίπεδα που να προκαλούν δυσφορία σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, για σήμερα Τρίτη προβλέπεται αίθριος καιρός. Εξάλλου, οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και μόνο στις δυτικές περιοχές του νησιού η έντασή τους θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις ελάχιστες τιμές της να κυμαίνονται τις πρωινές ώρες από 10-12οC. Οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας θα διαμορφωθούν στη διάρκεια της ημέρας από 18-20οC.

Ελαφρώς εξασθενημένοι θα πνέουν οι άνεμοι αύριο Τετάρτη και μόνο σε βόρειες περιοχές πιθανόν να φτάσουν τα 5 μποφόρ. Πιο ενισχυμένοι νοτιάδες θα πνέουν την Πέμπτη, με την έντασή τους να φτάνει τα 6 μποφόρ στη Βόρεια Κρήτη. Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται να αρχίσει από την Παρασκευή, οπότε και οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς.

«Προς το παρόν, αρκετά έντονα ψυχρή αέρια μάζα κατέρχεται από τις βόρειες περιοχές της Ευρώπης στα Βαλκάνια, επηρεάζοντας και την Κρήτη, και θα δούμε αλλαγή στο σκηνικό με βοριάδες στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Αισιοδοξούμε ότι θα μπούμε και πάλι σε μια πιο χειμερινή περίοδο, καθώς μέχρι πρότινος τα προγνωστικά δεν έδειχναν κάτι τέτοιο», είπε στη “Νέα Κρήτη”. ο κ. Μανόλης Λέκκας.

Εξάλλου, στα μέσα της εβδομάδας τα φαινόμενα θα μπορούν να προβλεφθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης πάντως περιμένει επιβεβαίωση των προβλέψεων καθώς, παρά τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου, απαιτούνται μεγαλύτερα ύψη νερού στον υδροφόρο ορίζοντα για ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα ανομβρίας.

 Ήδη, πάντως, τα πρώτα χιόνια στα Λευκά Όρη έλειωσαν, παραπέμποντας σε εικόνες άνοιξης.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News