Κρήτη

Διατηρούνται οι τοπικές κοινότητες: Παραμένει το «πλαφόν» των 300 κατοίκων

Νομοσχέδιο για νέο εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ

Το όριο για τα Τοπικά Συμβούλια, όπως δεσμεύτηκε αποδεχόμενος το αίτημα Κουράκη ο Μάκης Βορίδης, δε θα είναι στους 500 κατοίκους όπως προβλέπει αρχικώς το νομοσχέδιο, αλλά κατεβαίνει στους 300 κατοίκους

Ευήκοα ώτα και πνεύμα σύμπνοιας συνάντησε στον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εφ' όλης της ύλης συζήτησης που είχε με τον Μάκη Βορίδη στο υπουργείο πέτυχε να αποσπάσει ένα πρώτο, σημαντικό «ναι» επί των “θέλω” των αυτοδιοικητικών ως προς το προωθούμενο νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ.

Το «ναι» που απέσπασε ο Γιάννης Κουράκης και έχει ξεχωριστή σημασία, όχι μόνο για εμάς εδώ στην Κρήτη αλλά συνολικά για τη χώρα, έχει να κάνει με την αλλαγή του πληθυσμιακού “πλαφόν” ως προς την προωθούμενη κατάργηση των Τοπικών Κοινοτήτων. Το όριο, όπως δεσμεύτηκε αποδεχόμενος το αίτημα Κουράκη ο Μάκης Βορίδης, δε θα είναι στους 500 κατοίκους όπως προβλέπει αρχικώς το νομοσχέδιο, αλλά κατεβαίνει στους 300 κατοίκους.

Πέρα από τις προωθούμενες αλλαγές στα του εκλογικού συστήματος των ΟΤΑ, στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και αναπτυξιακά θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Κρήτη. Όπως π.χ. το μεγάλο έργο του νέου ΒΟΑΚ, για το οποίο ο υπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αρωγή του ως προς την επίσπευση των διαδικασιών που ζητά η πλευρά της ΠΕΔ και γενικώς ο αυτοδιοικητικός κόσμος του νησιού μας.

Αναλυτικότερα, με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη συναντήθηκε χθες στο ΥΠ.ΕΣ., στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ουσιαστική συζήτηση για γενικότερα θεσμικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ακολούθως ο κ. Κουράκης μετέφερε στον κ. υπουργό όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ της Κρήτης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε στο ζήτημα της επικαιρότητας που είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση και ανέπτυξε στον κ. Βορίδη τις βασικές αρχές που κατά την άποψή του θα πρέπει να τον διέπουν (συνεννόηση -σύνθεση- συνεργασία), αλλά και η αναλογική εκπροσώπηση που πρέπει να επιτυγχάνεται στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κουράκης έθεσε το θέμα της κατάργησης των Τοπικών Συμβουλίων σε Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων και πρότεινε αυτό να ισχύσει για Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300. Ο υπουργός έδειξε άμεση ανταπόκριση και αποδέχτηκε επιτόπου την παραπάνω πρόταση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ επισήμανε, επίσης, στον υπουργό ότι θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσει η επίλυση των βασικών ζητημάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, όπως είναι οι αρμοδιότητες, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το κρίσιμο θέμα των πόρων, αλλά και η αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Από τον κ. Κουράκη τονίστηκε επίσης ότι ο βασικός πυρήνας των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η εν γένει αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά και του ρόλου των εκπροσώπων της, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα σύγχρονη και ισχυρή αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και θα επιλύει τα ζητήματα σε τοπικό επίπεδο με βάση την αρχή της εγγύτητας.

Επίσης ο κ. Κουράκης έθεσε και μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν παρέμβασης από το υπουργείο Εσωτερικών όπως για παράδειγμα η κινητικότητα, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε γύρω από τις εξελίξεις για τον ΒΟΑΚ, θέμα για το οποίο ο υπουργός εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης για την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης γνωστοποίησε στον υπουργό τις απόψεις που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, στα πλαίσια διερευνητικής γνωμοδότησης, με θέμα τις εμπειρίες και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις Περιφέρειες και τις πόλεις κατά της διάρκεια της υγειονομικής κρίσης της COVID-19.

Δήλωση Γιάννη Κουράκη

«Άκουσε με προσοχή τα ζητήματά μας»

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ευήκοα ώτα που βρήκε στον υπουργό.

«Κατά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών είχα την ευκαιρία να αναπτύξω, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για μια σειρά κρίσιμων θεσμικών θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Κρήτης. Η επίλυσή τους προϋποθέτει την ύπαρξη στενής συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους.

Ο κ. Βορίδης άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν, τα οποία και έχουν προέλθει από τη συνεργασία της ΠΕΔ με το σύνολο των αιρετών του νησιού μας, και δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επεξεργασία προτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να επιλυθούν προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια