Συνάντηση Πέτσα - Κουράκη για σημαντικά θέματα της Αυτοδιοίκησης

Κρήτη
Συνάντηση Πέτσα - Κουράκη για σημαντικά θέματα της Αυτοδιοίκησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης συζητήθηκαν στη συνάντηση Πέτσα - Κουράκη

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο ΥΠΕΣ, στην Αθήνα, μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα και του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης Γ. Κουράκη.

Ο Γιάννης Κουράκης έθεσε στον κ. Αναπληρωτή Υπουργό σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και τους Δήμους της Κρήτης, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, η οικονομική ενίσχυση των Δήμων της Κρήτης λόγω του Covid 19, η διαχείριση του αιγιαλού και των παραλιών και η ναυαγοσωστική κάλυψη αυτών, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα  της Κρήτης - με έμφαση στο ΒΟΑΚ - καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

  1. Για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

Ο κ. Κουράκης εξέφρασε στον κ. Υπουργό την ανησυχία για τη συνέχιση του προγράμματος και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δράσεων του.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να συμψηφιστούν τα ποσά που έχουν λάβει οι Δήμοι από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. Φιλόδημος).

Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ζήτησε να ανοίξει ο άξονας του προγράμματος για  τα αντιπλημμυρικά έργα.

  1. Για την Κινητικότητα των υπαλλήλων:

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ζήτησε από τον κ. Πέτσα να ανασταλεί ο κύκλος της κινητικότητας που είναι σε εξέλιξη λόγω και του Covid-19 και να γίνει ανασχεδιασμός του προγράμματος από κοινού με την ΚΕΔΕ.

  1. Για την Οικονομική Ενίσχυση των Δήμων της Κρήτης λόγω Covid 19:

Ο κ. Κουράκης ζήτησε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους Δήμους λόγω της απώλειας εσόδων που εμφανίζουν και με βάση πάντα τα απολογιστικά στοιχεία που υποβάλλουν στον κόμβο διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι έχουν πληγεί όλοι οι Δήμοι της Κρήτης λόγω της μείωσης εσόδων και εξαιτίας κυρίως του πλήγματος στον κλάδο του τουρισμού αλλά και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. εστίαση, αγροτοδιατροφικός τομέας).

  1. Για τα θέματα Αιγιαλού - Παραλιών και Ναυαγοσωστικής Κάλυψης:

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης μετέφερε στον κ. Πέτσα την καθολική πρόταση των Δήμων της Κρήτης να αναθεωρηθεί η σχετική ΚΥΑ αλλά και το καθεστώς της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε η ΠΕΔ Κρήτης να αποστείλει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου σχετικά με το εκλογικό σύστημα στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου η ΠΕΔ Κρήτης θα συμμετάσχει ενεργά στη διαβούλευση που θα διεξαχθεί και θα καταθέσει απόψεις.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε τον κ. Κουράκη για τις λύσεις που προωθεί το Υπουργείο για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ΟΤΑ και τόνισε ότι:

- Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των Δήμων λόγω μείωσης εσόδων εξαιτίας Covid

- Θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι Δήμοι θα ενισχυθούν με χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης για την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν ανάγκη οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες.

- Θα στελεχωθεί η ΕΕΤΑΑ με μηχανικούς για την υποστήριξη των Δήμων και θα λειτουργήσουν άμεσα τα γραφεία της στην Κρήτη.

- Εξετάζεται το ζήτημα της κινητικότητας και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ο Γιάννης Κουράκης για τη σημερινή συνάντηση

Αμέσως μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης που είχε με τον κ. Πέτσα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα είχα σήμερα στο Υπουργείο μια διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση πάνω στα σοβαρά και επείγοντα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω τις βασικές απόψεις των αυτοδιοικητικών της Κρήτης πάνω στα ζητήματα αυτά. Ο κ. Πέτσας άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις και τους προβληματισμούς που του εξέθεσα και υποσχέθηκε ότι όλα όσα συζητήσαμε θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα δοθούν λύσεις».

Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΔ αφού ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη σημερινή συνάντηση τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Κρήτη.

Ο κ. Υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση και δεσμεύτηκε  το επόμενο διάστημα να επισκεφτεί το νησί μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News