Στο «μικροσκόπιο» το νέο εκλογικό σύστημα από την ΠΕΔ Κρήτης

Κρήτη
Στο «μικροσκόπιο» το νέο εκλογικό σύστημα από την ΠΕΔ Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός και διαπιστώσεις για αναγκαίες, επιμέρους βελτιώσεις κατά την πρώτη ανάγνωση χθες από την ΠΕΔ Κρήτης, που ξεκινά εντατική διαβούλευση...

Από αναλυτικό... “κόσκινο” από το σύνολο των αυτοδιοικητικών στο νησί μας θα περάσει το προσεχές διάστημα το νέο εκλογικό σύστημα που προωθείται από την κυβέρνηση για τους ΟΤΑ, και το οποίο μπήκε χθες στο “μικροσκόπιο” της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης.

Με μια πρώτη ανάγνωση, η πλευρά της ΠΕΔ διαπιστώνει ορισμένα προβληματικά σημεία και παραμέτρους στο προωθούμενο νομοσχέδιο που χρήζουν βελτιώσεων και αλλαγών, ενώ δεν παραβλέπει και ένα μάλλον παράδοξο - ομολογουμένως - γεγονός: Το ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα να καταπιαστεί με το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ, φέρνοντας τα πάνω κάτω στον τρόπο εκλογής, στην κατανομή εδρών, ακόμα και στον αριθμό των Δημοτικών-Περιφερειακών Συμβουλίων, αντί να καταπιαστεί με τα σημαντικά ζητήματα σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, υποστελέχωσης και λειτουργίας που ταλανίζουν τον αυτοδιοικητικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη, θα ακολουθήσει εντατική διαβούλευση από άκρη σε άκρη της Κρήτης προτού η πλευρά της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης στείλει τις τελικές θέσεις-προτάσεις της επί του νομοσχεδίου που προετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται - όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Μάκης Βορίδης - να καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, συνεδρίασε χθες στο Δημαρχείο Ρεθύμνου η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης με τη συμμετοχή του προέδρου κ. Γ. Κουράκη, του αντιπροέδρου κ. Γ. Μαρινάκη, του γραμματέα κ. Γ. Μαλανδράκη και του μέλους της κ. Μ. Κοκοσάλη, ενώ με ψηφιακό τρόπο συμμετείχε ο κ. Ν. Κοκκίνης.

Το βασικό θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου ήταν το σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης, κατά τη σχετική συζήτηση έγινε μια καταρχήν ανάλυση των διατάξεων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Κοινός προβληματισμός εκφράστηκε από το σύνολο των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, για το γεγονός ότι πριν από το σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα έπρεπε πρώτα να επιλυθούν τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, οι πόροι αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της στελέχωσης των ΟΤΑ με το απαραίτητο προσωπικό, και κατόπιν να τεθεί το θέμα του εκλογικού συστήματος.

Στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το εκλογικό σύστημα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης εντόπισε αρκετά σημεία του που χρήζουν ουσιαστικών τροποποιήσεων, όπως τα σχετικά με την αναλογικότητα και του αριθμού των εκλεγομένων στα συλλογικά όργανα, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων ζητημάτων που χρήζουν αλλαγών.

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, οι βασικές αρχές του συστήματος για την εκλογή των τοπικών Αρχών θα πρέπει να είναι η σύνθεση, η συνεννόηση και η συμμετοχή, ενώ το εκλογικό σύστημα πρέπει να αποτελεί το μέσο με το οποίο αυτές οι αρχές θα διασφαλίζονται προς όφελος πάντα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Διαβούλευση

Όπως αποφασίστηκε, κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο σε επίπεδο Δ.Σ. ΠΕΔ (και της επιτροπής θεσμών) όσο και σε επίπεδο όλων των Δήμων της Κρήτης, θα γίνει λεπτομερής διαβούλευση πάνω στο σύνολο των διατάξεων, ώστε από κοινού με όλους τους αιρετούς του νησιού να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που θα προκύψουν μέσα από διάλογο στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Μη αποδεκτός ένας ανασχεδιασμός

Συζήτηση για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης συζητήθηκαν επίσης οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και από το οποίο οι Δήμοι του νησιού προσδοκούν να υλοποιήσουν σημαντικά έργα και δράσεις. Επισημάνθηκε ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνει αποδεκτό ο πιθανός ανασχεδιασμός του προγράμματος να αποβεί σε βάρος των έργων υποδομής που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα η Κρήτη, ενώ δεν πρέπει να επιχειρηθεί ο οποιοσδήποτε συμψηφισμός πόρων του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης” με πόρους που έχουν απορροφηθεί στο παρελθόν από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. “Φιλόδημος”) από τους Δήμους.

Τέλος, για το θέμα της κινητικότητας υπαλλήλων των ΟΤΑ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη θέση της για αναστολή του κύκλου κινητικότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ικανοποίηση υπήρξε για την αποδοχή της πρότασης αυτής και από την ΚΕΔΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News