Σχέδιο για τη στήριξη των κτηνοτρόφων - Οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις

Κρήτη
Σχέδιο για τη στήριξη των κτηνοτρόφων - Οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές δεσμεύσεις από τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου

Σχέδιο ενισχύσεων των χοιροτρόφων και των πτηνοτρόφων λόγω COVID και συνάμα τρόπους οικονομικής στήριξης όλων των κτηνοτρόφων λόγω κόστους ζωοτροφών αρχίσει να επεξεργάζεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως διαβεβαίωσαν το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας τόσο ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, όσο και οι αρμόδιοι υφυπουργοί Φωτεινή Αραμπατζή και Γιάννης Οικονόμου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος μίλησε αναλυτικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”  για το περιεχόμενο των συζητήσεων, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, που διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση να ακολουθήσει με τον νέο υπουργό μια πολύ μεγαλύτερης διάρκειας συνάντηση μέσα στις επόμενες μέρες.

Ολόκληρο σχέδιο βιωσιμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας κατέθεσαν οι συνδικαλιστές στους “τρεις” της πολιτικής ηγεσίας.

Μέσα από αυτό το σχέδιο, το οποίο και εξασφάλισε και η εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”, γίνεται αναφορά σε κάθε κλάδο της ζωικής παραγωγής και προτείνονται ουσιαστικά μέτρα και λύσεις.

«Συναντήσαμε τον υπουργό αλλά για λίγη ώρα. Και θα έχουμε νέα συνάντηση μαζί του την επόμενη εβδομάδα. Περισσότερο όμως συζητήσαμε με τους υφυπουργούς. Οι απαντήσεις που μας έδωσαν ήταν αρκετά θετικές στα αιτήματά μας», όπως εξήγησε ο παλαίμαχος συνδικαλιστής προς την εφημερίδα μας χθες. «Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος λόγω COVID κυρίως στους χοιροτρόφους που δεν είχαν πάρει τίποτα και στους πτηνοτρόφους, καθώς και στις σπάνιες φυλές. Υπήρξε θετική ανταπόκριση. Ετοιμάζουν σχετικές αποφάσεις με βάση τις προτάσεις που έχουμε κάνει και εμείς, για να αποζημιώσουν αυτούς τους κλάδους παραγωγής»...

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζήτησαν επίσης να ενταχθούν στην κορωνο-ενίσχυση των 3,90 ευρώ ανά κεφάλι ζώου, που είχαν λάβει οι αιγοπροβατοτρόφοι, και οι παραγωγοί εκείνοι που είχαν εξαιρεθεί σε ολόκληρη τη χώρα και πρόκειται για 4.000 αιγοπροβατοτρόφους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται στο νησί μας.

«Πρόκειται για λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι αυτό διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε με βάση τη συνδεδεμένη ενίσχυση και όχι με βάση τα 100 κιλά γάλακτος ανά εκμετάλλευση, ανεξάρτητα αν ήταν στη συνδεδεμένη ενίσχυση αυτή η εκμετάλλευση ή όχι. Μας είπαν ότι προετοιμάζονται και σε αυτό το ζήτημα, προκειμένου να δώσουμε και σε αυτούς τους ανθρώπους τα χρήματα που πήραν και οι υπόλοιποι. Και στην Κρήτη είναι αρκετοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αυτά τα 3,90 ευρώ ανά κεφάλι θα πάρουν και οι υπόλοιποι, σε ένα συνολικό κόστος που δεν ξεπερνάει τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πρώτη πληρωμή είχε φτάσει στα 30,1 εκατομμύρια ευρώ».

Στο μεταξύ, δεν ειπώθηκαν νούμερα για χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους. Πάντως, η πρόταση του ΣΕΚ σε ό,τι αφορά τους χοιροτρόφους είναι για 100 ευρώ το κεφάλι της χοιρομητέρας. Πιο περίπλοκο είναι το ζήτημα στις κότες, αλλά σε κάθε περίπτωση η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αναφέρει ότι επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο και για τους εν λόγω κλάδους παραγωγής.

«Ναι» και στο κόστος ζωοτροφών

Για το κόστος των ζωοτροφών το υπουργείο υποσχέθηκε να βρει τρόπους στήριξης των κτηνοτρόφων, παρότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση λόγω της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών.

«Μας είπαν ότι “είναι ελεύθερη η αγορά και δεν μπορούμε να βάλουμε πλαφόν”. Εμείς τους είπαμε ότι “έτσι όπως πάει, θα καταρρεύσουμε κυριολεκτικά και χρειαζόμαστε στήριξη σαφώς και σε όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής”. Τους είπαμε να βρούνε τρόπους. Τρόποι υπάρχουν. Και αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό».

Πάντως, ο Παναγιώτης Πεβερέτος χαρακτηρίζει τον νέο υπουργό Σπήλιο Λιβανό ως «δεκτικό να ακούσει. Ελπίζουμε», όπως μας είπε, «να εξελιχθεί όπως τον προκάτοχό του στο υπουργείο Μάκη Βορίδη»... Όπως τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του ΣΕΚ, ο Μάκης Βορίδης, αν και ήταν παντελώς άσχετος από αγροτικά ζητήματα, κάτι που και ο ίδιος είχε παραδεχτεί, εντούτοις εξέπληξε ευχάριστα τους κτηνοτρόφους, αφού άκουγε με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις τους και εν πολλοίς τις υιοθετούσε.

«Σε αντίθεση», όπως με νόημα σημείωσε, «με τους πρώην συντρόφους μου του ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω πρώην, γιατί πια δεν ανήκω σε κανένα κόμμα»...

«Ας γίνει ένα νέο ξεκίνημα»

Σχολιάζοντας τη μεγάλη ανατροπή στο ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών, ο πρόεδρος του ΣΕΚ δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι, «αν και αυτό ήταν καθαρά συγκυριακό, ελπίζουμε να το εκμεταλλευτεί η σημερινή κυβέρνηση. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές της φέτας ξεπέρασαν τους 75.000 τόνους, όταν πριν από τις καραντίνες δεν ξεπερνούσαν οι εξαγωγές της φέτας τους 50.000 τόνους. Μα, η φέτα φέρνει στη χώρα μας συνάλλαγμα κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Και μαζί με το γιαούρτι, έρχονται κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε τις εξαγωγές αυτές. Η κτηνοτροφία μπορεί να φέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη χώρα μας. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν περισσότερες ενισχύσεις και να στηριχθούν και με άλλα μέτρα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι»...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Οι αριθμοί της χαμένης αυτάρκειας

Μάλιστα, ένα μέρος του σχεδίου βιωσιμότητας που κατέθεσαν χθες στην κυβέρνηση οι συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων έχει συγκλονιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Στη χοιροτροφία αποτυπώνεται εξαιρετικά μεγάλη απώλεια εσόδων, αφού το χοιρινό κρέας προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίαση. Ο κλάδος της πτηνοτροφίας τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Και ο τομέας του βόειου κρέατος, που είναι ελλειμματικός κατά 85% περίπου, αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και η αγελαδοτροφία, όπου σημειώνεται μείωση της τιμής παραγωγού».

Και περιγράφεται ακολούθως η κτηνοτροφία σε αριθμούς:

- Σήμερα το παραγόμενο κρέας στην Ελλάδα σε πουλερικά είναι 165.000 τόνοι, με αυτάρκεια 75%.

- Στο χοιρινό 95.000 τόνοι, με αυτάρκεια μόλις στο 28%!

- Στα αιγοπρόβατα παράγονται 108.769 τόνοι κρέατος, με ποσοστό αυτάρκειας 88,5%.

- Αντιθέτως, στα βοοειδή η παραγωγή δεν ξεπερνάει τους 59.000 τόνους και η αυτάρκεια δεν είναι πάνω από 20,0%.

- Στα λοιπά είδη, η παραγωγή δεν ξεπερνάει τους 3.969 τόνους και η αυτάρκεια φτάνει μόλις στο 40,3%...

Στο παραγόμενο γάλα, τα στοιχεία αναφέρουν:

- Αγελαδινό γάλα 647.000 τόνους και ποσοστό αυτάρκειας 40%.

- Πρόβειο γάλα 679.000 τόνους και ποσοστό αυτάρκειας 94%.

- Γίδινο γάλα 155.000 τόνους. Εδώ καλύπτουμε την αυτάρκειά μας στο 100%.

Ενώ στα παραγόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης έχουμε γιαούρτι 183.000 τόνους, φέτα ΠΟΠ 114.000 τόνους, αβγά 120.000 τόνους και μέλι 18.000 τόνους.

«Τονίζεται ότι 100.000 και πλέον κτηνοτρόφοι συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και ενδυνάμωση της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας. Οι εξαγωγές φέτας (388.057.728 ευρώ) και γιαουρτιού (172.853.061 ευρώ) φέρνουν στη χώρα μας συνολικά 561 εκατ. ευρώ», αναφέρεται, μεταξύ των άλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News