Κρήτη: Στους δρόμους εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Κρήτη
Κρήτη: Στους δρόμους εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές για το νομοσχέδιο Κεραμέως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φουντώνουν οι αντιδράσεις - Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και λοιπών εκπαιδευτικών - και όχι μόνο - οι οποίοι εναντιώνονται στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία.

Σήμερα θα λάβουν χώρα πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Ας σημειωθεί ότι οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κόντρα στην εξάπλωση της COVID-19.

Στο Ηράκλειο, η κινητοποίηση θα λάβει χώρα στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνουν, μεταξύ άλλων, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος” και “Φαιστός” και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, δέκα μήνες τώρα, αξιοποιούν την πανδημία και ψηφίζουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο. Παρά τη σύσσωμη και μαζική αντίδραση εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, φοιτητών και μαθητών, προχωρούν ακάθεκτα στη συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων μαθητών και φοιτητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρόσχημα την πανδημία, οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία.

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, αντί να ικανοποιήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, προχωρούν σε αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο.

Εν μία νυκτί προχώρησαν στην επέκταση του ωραρίου των νηπιαγωγών μέσω της Υπουργικής Απόφασης που αλλάζει την ώρα αποχώρησης των νηπίων, και ξεκινούν τη διαδικασία της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου αντί να απολογηθούν οι ίδιοι, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εγκατάλειψη του Δημόσιου Σχολείου.

Δυναμώνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή. Κρατούν τα πανεπιστήμια για πάνω από ένα χρόνο κλειστά. Αντί να πάρουν μέτρα για τη λειτουργία τους, με προσλήψεις καθηγητών και εξασφάλιση των όρων λειτουργίας τους με υγιεινή και ασφάλεια, δίνουν 30 εκατομμύρια ευρώ για να βάλουν την Αστυνομία στις σχολές, διαμορφώνοντας κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας. Την ίδια στιγμή που προχωρούν σε απαράδεκτες ρυθμίσεις για τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, βάζοντας “κόφτη” στην πρόσβαση χιλιάδων μαθητών, “σπρώχνουν” τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

* Εδώ και τώρα μέτρα για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, με βάση τις θέσεις του κλάδου.

* Να αποσυρθούν εδώ και τώρα οι Υπουργικές Αποφάσεις για το ωράριο των νηπιαγωγών και την εσωτερική-εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων.

* Πάρτε τώρα πίσω τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δ. Θεοτοκόπουλος”. Εξάλλου, για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, έχει κηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας (11 το πρωί έως 2 το μεσημέρι, ή 1 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα).

Στα Χανιά

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα», αναφέρει η ΕΛΜΕ Χανίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα Χανιά έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγοράς.

Στο Ρέθυμνο

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα, η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις 2:30 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προτάσσει τα εξής αιτήματα:

- «Όχι στην ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια.

- Η μεγάλη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, που προωθείται, θα επιφέρει συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και υποχρηματοδότησή τους, συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, καθώς και αρνητικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες.

- Όχι στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, ειδικά με τον τρόπο που επιβάλλεται, στο μέσον της χρονιάς.

- Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός σε 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα.

- Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ COVID στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

- Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

- Κάτω οι Νόμοι 4692 (αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα γυμνασίων-λυκείων) και 4763 (επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση).

- Μέτρα για τη συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.

- Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις για το νομοσχέδιο, ιδιαίτερα όσον αφορά στο σκέλος της ίδρυσης σώματος “πανεπιστημιακής αστυνομίας”. Εκτός από συνδικαλιστές αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν εκφραστεί κατά της ίδρυσης σώματος “πανεπιστημιακής αστυνομίας”, εκφράστηκαν διαφωνίες και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ανέφερε προ ημερών ότι «εάν υπάρχει κάποιος λόγος να παρέμβει η Αστυνομία, δηλαδή αν έχουμε κάποιο έγκλημα, τότε η Αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει όπως παρεμβαίνει παντού. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε την Αστυνομία ή ένα σώμα της Αστυνομίας μέσα στο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα κυκλοφορεί και θα κάνει περιπόλους. Εγώ διαφωνώ με αυτό. Ναι σε ένα σώμα φύλαξης, να μπει η Αστυνομία αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, όχι όμως σώμα της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα πανεπιστήμια διαρκώς».

«Θέλω να πω και κάτι ακόμα: Είναι ανάγκη οι λύσεις που υιοθετούνται να τοποθετούνται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εδώ έχουμε μια λύση που είναι επικοινωνιακού τύπου. Μια λύση κάνει κρότο και δε θα είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματική», ανέφερε ακόμη ο κ. Φορτσάκης.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του Θεόδωρου Φορτσάκη, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στην ίδρυση “πανεπιστημιακής αστυνομίας” ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, αλλά και ο πρώην υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Σε προ ημερών ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε αναφέρει ότι «μετά από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση που αποψίλωσε τα ΑΕΙ από επιστήμονες κ διδάσκοντες, μετά την άρση του ασύλου, αυτή είναι η προτεραιότητα; Δε θα μπορούσε η Πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα στις πρυτανικές Αρχές για ιδιωτική φύλαξη, όταν ακόμα και τα υπουργεία τέτοια διαθέτουν;».

«Λυπάμαι αλλά και ως πρώην υπουργός κ ως ενεργός πολίτης με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο δεν κατανοώ μια τέτοια ιδεοληψία, εκτός από την αποδοχή της ως μια ξεπερασμένη παλαιοπολιτική συνήθεια βολέματος κάποιων», πρόσθεσε με νόημα ο πρώην υπουργός.

Φωτογραφία αρχείου 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News