«Πυρ και μανία» οι αγρότες - Παραμένει δεσμευμένο το ακατάσχετο... βοήθημα

Κρήτη
«Πυρ και μανία» οι αγρότες - Παραμένει δεσμευμένο το ακατάσχετο... βοήθημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις δεσμευμένες ενισχύσεις, παρά το νομοθέτημα του Δεκεμβρίου

Σε... μπελάδες δίχως τέλος, παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις των Χριστουγέννων τούς προστάτευαν θεωρητικά, έχουν μπει από τότε πάρα πολλοί αγρότες, εξαιτίας των δεσμεύσεων των έκτακτων ενισχύσεων που τους είχαν χορηγηθεί λόγω της πανδημίας. Ενώ, δηλαδή, υπήρχε σχετική απόφαση (από 23 Δεκεμβρίου 2020) που καθιστά τις ενισχύσεις αυτές αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες, χωρίς να μπορούν να συμψηφίζονται έναντι βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις και καταγγελίες ότι αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε!

Μπορεί να οδεύουμε πλέον προς... άνοιξη καιρού, αλλά τα μπερδέματα αυτά - σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας - δεν έχουνε τελειώσει. Για να μπορέσουν να αποδεσμεύσουν τα ποσά αυτά οι δικαιούχοι αγρότες, πρέπει να πάρουν ειδική βεβαίωση που θα βρουν µέσω της καρτέλας αγρότη, είτε απευθυνόμενοι στο ΚΥΔ (Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων) που τους βοήθησε να υποβάλουν την αίτηση αρχικά, είτε και µόνοι τους.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η αποδέσμευση των ποσών δε γίνεται αυτόματα, παρά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Έτσι, το “μπαλάκι” το έχουν οι αγρότες, που αναγκάζονται από μόνοι τους να μπουν σε αυτές τις περιπέτειες, για να λάβουν πίσω τις αγροτικές ενισχύσεις που δεσμεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία.

“Πυρ και μανία” οι αγρότες

Να υπενθυμίσουμε ότι σχετική καταγγελία είχε εκδώσει με επιστολή του προς τον κ. Βορίδη ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, αναφέροντας ότι «οι εξαγγελίες σας σχετικά με το ακατάσχετο και αφορολόγητο αυτής της ενίσχυσης δεν έτυχαν καθολικής εφαρμογής.

Έως και σήμερα (πέντε μέρες μετά την καταβολή) ουδεμία δημόσια υπηρεσία, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία και πιστωτικά ιδρύματα έχουν επίσημη ενημέρωση για αυτό το άρθρο που έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχει δημοσιευτεί ήδη σε ΦΕΚ από τις 23/12/2020. Βλέπουμε ότι η κρατική μηχανή δεν εφαρμόζει τη σχετική απόφαση. Μάλιστα οι περισσότερες δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών έγιναν για οφειλές προς την εφορία και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Για τον λόγο αυτό, αναγκαζόμαστε να αποστείλουμε εμείς τη σχετική ενημέρωση, χωρίς να επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να παρακάμψουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο για αναστολή αυτής της οικονομικής ρευστότητας στην αγορά.

Από τα παραπάνω, σας καλούμε με προσωπική σας παρέμβαση να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες ώστε να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί στους οποίους έχουν ήδη κατασχεθεί χρήματα προς εφορία, πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικά ταμεία».

Κι όμως... το άρθρο 146 του Νόμου 4764/2020 ήταν σαφέστατο, αναφέροντας τα εξής: «Οι ενισχύσεις που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 στον πρωτογενή τομέα, συγχρηματοδοτούμενων ή μη, δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43A του Ν. 4172/2013 (Α’ 167), μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Ν. 4172/2013 σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δε δεσμεύονται και δε συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στις δράσεις και για την είσπραξη των ενισχύσεων».

Μ. Καρκαβάτσος : «Εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση...»

«Εμείς ζητάμε το ακατάσχετο των επιδοτήσεων έως του ποσού των 12.000 ευρώ τον χρόνο και σαφώς διαφοροποιούμαστε από άλλους αγροτικούς φορείς της Κρήτης», τονίζει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος. «Για μας δεν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις. Το ίδιο το κράτος κάνει τα στραβά μάτια σε όλες αυτές τις δεσμεύσεις των αγροτικών ενισχύσεων. Άλλωστε, το ίδιο το κράτος έχει γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα, αφού δίνει πακτωλό χρημάτων στις τράπεζες για να τις σώσει και κάνει τα στραβά μάτια όταν οι τράπεζες μάς δεσμεύουν χρήματα δικά μας που βάσει νόμου δεν είχαν το δικαίωμα να το κάνουν», τονίζει ο Μανόλης Καρκαβάτσος, που κάνει λόγο για την ανάγκη να είναι αδέσμευτες οι επιδοτήσεις των αγροτών για να μπορούν να επιβιώσουν, «αφού οι τιμές των προϊόντων μας είναι εξευτελιστικές...».

Και καταλήγει λέγοντας πως και «αυτές οι κορωνοενισχύσεις που δόθηκαν ήταν “ψίχουλα”, ενώ αδικήθηκαν οι υπόλοιποι αγρότες που δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μένοντας έξω από αυτές τις ενισχύσεις...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News