«Βόμβα» στις τουριστικές προκρατήσεις της Κρήτης - Δραματικοί οι αριθμοί

Κρήτη
«Βόμβα» στις τουριστικές προκρατήσεις της Κρήτης - Δραματικοί οι αριθμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μείωση των προκρατήσεων σε σχέση με το 2019 είναι στο -20% και στο -40% η αντίστοιχη μείωση από την Μ Βρετανία

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κρητικού τουρισμού που οι προκρατήσεις δεν μπορούν καν να δώσουν εικόνα για το τι θα γίνει για την πορεία της τουριστικής χρονιάς είπαν στην εκπομπή "Ώρα Αιχμής"  της ΚΡΗΤΗ TV κορυφαία στελέχη του κρητικού τουρισμού.

Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα από τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας διευθυντών ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκάνακη οι προκρατήσεις είναι σε πολύ μικρό ποσοστό μιας και η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας είναι τεράστια σε όλη την Ευρώπη.

Όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες ακόμα και μια αυξητική ροή των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής μετα από μήνες με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να επιφέρει κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την τουριστική χρονιά.

Στην TUI αλλά και άλλους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, αυτή τη στιγμή για προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος, υπάρχει σχέδιο για αξιοποίηση του 80% της διαθεσιμότητας των κλινών σε σχέση με το 2019, στοιχείο που αποτυπώνει ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση θα μπορούσε να σωθεί αν δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα σε συνδυασμό πάντα με τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής με βάση τα δεδομένα η μείωση των προκρατήσεων σε σχέση με το 2019 είναι στο -20% και στο -40% η αντίστοιχη μείωση από την Μ Βρετανία.

Η σύγκριση γίνεται με το 2019 και όχι με το 2020 με δεδομένο ότι φέτος η τουριστική χρονιά θα ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό και μόνο αποτυπώνει πόσο θολό είναι το τοπίο για την τουριστική μας βιομηχανία.

Για την ώρα, πολλές από τις κρατήσεις του 2020 που ακυρώθηκαν και ανταλλάχθηκαν με vouchers, μετατρέπονται σε κρατήσεις για φέτος, ενώ παράλληλα τα συστήματα της TUI AG δέχονται ενθαρρυντικό αριθμό νέων κρατήσεων για την Ελλάδα για το 2021, σημειώνουν πηγές της εταιρείας.

Βεβαίως, προσθέτουν, αντίστοιχη ζήτηση εκδηλώνεται και για την Ισπανία αλλά και την Πορτογαλία και σταδιακά και για την Τουρκία. Έτσι ο ανταγωνισμός αλλά και η δυνατότητα ευελιξίας που θα δείξουν οι προορισμοί αναμένεται να δοκιμαστούν.

Οι εκτιμήσεις από τη Ματίνα Παγώνη για τη πανδημία

Τη θέση πως θα ήταν καλύτερο να ανοίξουν πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια και στη συνέχεια η αγορά, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια μιλώντας στην εκπομπή "Ώρα Αιχμής" της ΚΡΗΤΗ TV σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η υγεία πρέπει να ισορροπήσει με την οικονομία», τονίζοντας παράλληλα πως θα ήταν καταστροφή για έναν καταστηματάρχη να του μείνει το χειμωνιάτικο εμπόρευμα.

Ενώ τόνισε ότι το ΕΣΥ δεν αντέχει τρίτο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών – Πειραιώς σημείωσε πως φοβάται ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού το οποίο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Μάλιστα, η ίδια επισήμανε πως δεν είναι δύσκολο να επανέλθουμε στις καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Ενώ το ζητούμενο είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα στελέχη από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

 Σχετικά με το εάν θα καταφέρουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα, η κυρία Παγώνη εκτίμησε πως πιθανότατα θα υπάρχουν και τότε μέτρα.

Επιπλέον, δε παρέλειψε να υπενθυμίσει πως «στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι τέλος Ιουνίου».

Αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης και το πότε θα μπορέσει αυτός να επαναλειτουργήσει, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε πως «θα ανοίξει εφόσον προηγηθούν τα σχολεία και όλες οι παράμετροι είναι καλές». Τέλος, επανέλαβε την αναγκαιότητα να γίνονται πολλά τεστ και τόνισε πως «όσα περισσότερα τεστ γίνονται τόσο περισσότερους ασυμπτωματικούς θα ανακαλύπτουμε».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News