Κρήτη

Μ. Χιλετζάκης: Μεγάλο το ενδιαφέρον για τους νέους αγρότες

«Θα πρέπει μέσα από τη νέα ΚΑΠ να ενισχυθούν όσο γίνεται περισσότεροι νέοι αγρότες»

Η χάραξη και εφαρμογή πολιτικών στα αγροτικά θέματα που θα φέρουν την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα είναι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, μέσω του αρμόδιου υπουργείου. Τον στόχο αυτό ανακοίνωσε χθες, στη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα της πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων και των αποζημιώσεων των αγροτών το έχουμε κερδίσει»!

«Για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τόνισε το σημαντικό έργο που έχει γίνει για την ενίσχυση των παραγωγών που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και τον “Ιανό”, και παράλληλα στάθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται.

Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Δεν μπορούμε - το έχουμε πει πολλές φορές, το είχα πει πολλές φορές και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης - δε νοείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι μόνο ένα υπουργείο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Βεβαίως είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας και το κάνουμε καλά, το γνωρίζουν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας και οι αλιείς μας ότι το κάνουμε καλά, γιατί λειτούργησε και λειτουργεί καλά το ζήτημα της καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αλλά πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον».

«Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα»

«Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω απ’ όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, νέους αλιείς στη θάλασσα, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα το ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τις ανάγκες των παραγωγών. «Το υπουργείο και η κυβέρνηση σταθήκαμε δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς και αυτοί αντιμετώπισαν τη δοκιμασία του COVID-19. Με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατομμυρίων που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον COVID, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή», δήλωσε.

«Θα στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου είναι «η στήριξη του Έλληνα παραγωγού - πρωτίστως - και η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της καθετοποιημένης αγροτικής παραγωγής, και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσω ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και του σεβασμού στο περιβάλλον».

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται μετασχηματισμός της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας: «Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό, παράλληλα και συμπληρωματικά με το έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιείται στο υπουργείο, θα επικεντρωθούμε σε πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις πολιτικής:

- Στην επανατοποθέτηση του ρόλου και δράσης του ΥΠΑΑΤ και της πρωτογενούς παραγωγής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

- Στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο.

- Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών.

- Σε μια ολιστική στρατηγική για τους φυσικούς πόρους.

- Στην Ελληνική Διατροφή, στη δημιουργία δηλαδή ενός ισχυρού brand για τα ελληνικά προϊόντα, που θα συνεισφέρει στο συνολικό rebranding της χώρας που επιχειρεί η κυβέρνηση».

ΜΥΡΩΝ ΧΙΛΕΤΖΑΚΗΣ

«Μεγάλο το ενδιαφέρον του για τους νέους αγρότες»

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης παραβρέθηκε και ο ίδιος χθες, στη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «ο πρωθυπουργός εξέφρασε στις συζητήσεις που έγιναν μεγάλο ενδιαφέρον για τους νέους αγρότες. Είπε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει μέσα από τη νέα ΚΑΠ να ενισχυθούν όσο γίνεται περισσότεροι νέοι αγρότες», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Χιλετζάκης.

Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε, σε λίγο καιρό θα έχει πάρει σάρκα και οστά το νέο κορυφαίο συνεταιριστικό όργανο της χώρας, όπου και θα ενσωματώνονται όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

«Από πλευράς Κρήτης θα βρίσκεται στη διοίκησή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Αυτό το όργανο θα έχει υποομάδες. Θα είναι η υποομάδα για το επιτραπέζιο σταφύλι. Η υποομάδα για το ελαιόλαδο. Η υποομάδα για το κρασί και πάει λέγοντας. Και η διοίκηση της οργάνωσης αυτής, που θα είναι ουσιαστικά η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία και θα εκπροσωπεί το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας στις συζητήσεις με το υπουργείο και την κυβέρνηση», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Έχοντας το 51% και πάνω του συνολικού κύκλου εργασιών των Α.Σ. της χώρας, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) όρισε την προσωρινή της συντονιστική επιτροπή, η οποία και θα της επιτρέψει να συσταθεί σε σώμα και να αποτελέσει τον βασικό εταίρο μεταξύ του συνεταιριστικού κινήματος και της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν στον αγροτικό χώρο και την ανάπτυξή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια