Το ευεργετικό «Κρητικό Ίαμα» και τα νέα δεδομένα

Κρήτη
Το ευεργετικό «Κρητικό Ίαμα» και τα νέα δεδομένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κατέδειξε η διεπιστημονική ομάδα των ερευνητών για το Cretan IAMA

Σε μία σημαντική έρευνα για τις ευεργετικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων προχωρούν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ήδη αποδείξει ότι από τη μεγάλη βιοποικιλότητα του νησιού μας μπορούμε να εντοπίσουμε φυτά με ιδιαίτερα σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Κατά το παρελθόν και έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, απέδειξαν ότι το εκχύλισμα τριών βοτάνων κρητικής προέλευσης (θυμάρι, φασκόμηλο, δίκταμο) μπορεί να συμβάλει ενεργά στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Αποτέλεσμα αυτή της προσπάθειας είναι το σκεύασμα κρητικών βοτάνων Cretan IAMA.

Αυτά τα βότανα επανέρχονται στο προσκήνιο από τη διεπιστημονική ομάδα των ερευνητών, αυτή τη φορά με στόχο τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Τρία από τα μέλη της ομάδας των ερευνητών, οι καθηγητές κ.κ. Καστανάς, Λιονής και Πυρίντσος, καλεσμένοι στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», μίλησαν με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τις τελευταίες τους μελέτες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το Cretan IAMA μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι, το μείγμα των τριών αυτών βοτάνων, στις προτεινόμενες συγκεντρώσεις, αφενός ανέστειλε τον πολλαπλασιαμό του κορωνοϊού σε μολυσμένα κύτταρα, αφετέρου τα προστάτεψε από τη μόλυνση. Μία πρόδρομη κλινική δοκιμή σε μικρό αριθμό ασθενών απέδειξε ότι το προϊόν αυτό δρα ευεργετικά στη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων ασθενών με ήπια νόσο COVID-19. Τα αποτελέσματα αυτά είναι προσβάσιμα, ως προδημοσίευση (medRxhiv.org), ενώ το τελικό άρθρο είναι υπό κρίση.

Επομένως, το προϊόν από τα τρία αυτά αρωματικά βότανα δεν αποκλείεται να αποτελέσει ένα ισχυρό «όπλο» ενάντια στην πανδημία, σε αρρώστους με ήπια συμπτώματα, που αποτελούν το 80% περίπου των μολύνσεων.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»:

Οι καθηγητές Καστανάς, Λιονής και Πυρίντσος:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News