Κορωνοϊός: Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί - «Οχυρώστε τα σχολεία για να μείνουν ανοιχτά»

Κρήτη
Κορωνοϊός: Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί - «Οχυρώστε τα σχολεία για να μείνουν ανοιχτά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και συχνά τεστ στις σχολικές μονάδες, ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για τη λειτουργία σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς εκπαιδευτικοί επισημαίνουν πως με το άνοιγμα των σχολικών αιθουσών δεν επιλύθηκαν τα ζητήματα. Όπως αναφέρουν, παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε θα εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, εάν θα προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας κ.λπ.

Από τις 11 Ιανουαρίου, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση άνοιξε. Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία κάτω από τις υγειονομικές προϋποθέσεις που το υπουργείο Υγείας έχει ορίσει. Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά φαίνεται πως πολλά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί. Αυτό κάνουν σαφές δάσκαλοι της Κρήτης.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργο Μακράκη, ο οποίος μίλησε ανοικτά για τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Τέτοια ζητήματα αφορούν στην επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, στην προτεραιοποίηση των δασκάλων αλλά και στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας.

«Εμείς ελπίζουμε και επιδιώκουμε να οχυρωθούν τα σχολεία με μέτρα προστασίας προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά. Και αυτό είναι το σωστό, καθώς και παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά. Από εκεί και πέρα, δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη το ζήτημα που έχουμε θέσει επί τάπητος για συχνή και επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, ώστε να αντιμετωπίζονται και να προλαμβάνονται τυχόν εστίες μόλυνσης στις σχολικές μονάδες. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι πως ήδη ύστερα από δύο εβδομάδες λειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν κλείσει κοντά στα 200 τμήματα ή/και σχολικές μονάδες. Επίσης, δε γνωρίζουμε και δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι εκπαιδευτικοί μπουν σε διαδικασία προτεραιοποίησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κλάδος των εκπαιδευτικών αριθμεί άνω των 170.000 άτομα. Μάλιστα, πολλοί από τους εκπαιδευτικούς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγάλης ηλικίας. Επίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου θα ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενδέχεται επομένως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας στις επίμαχες ώρες όπου πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα, τα οποία θα ευθυγραμμίζονται με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ειδικά στη χειμερινή περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα θα διεξαχθεί πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην οποία θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, σωματεία και σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση ψηφίστηκε και από την ΟΛΜΕ. Μάλιστα, ο κ. Μακράκης μάς ενημέρωσε πως στην εν λόγω κινητοποίηση στην Αθήνα, η οποία αφορά στις ρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συμμετάσχουν και σωματεία από την Κρήτη, ενώ δεν είναι λίγα τα σωματεία εκείνα τα οποία θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σε ρυθμίσεις που αφορούν την πανεπιστημιακή Αστυνομία κ.τ.λ. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στη 1 το μεσημέρι, ενώ στην πόλη του Ηρακλείου η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας την ίδια ώρα (1 μ.μ.).

Κλειστά τμήματα

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η λίστα με τα τμήματα σχολείων στην Κρήτη που είναι κλειστά λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, δε λειτουργούν τα εξής τμήματα σχολείων:

- Β’ τάξη 2ου 8θέσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Περάματος του δήμου Μυλοποτάμου έως τις 4/2.

- Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου-Σελίνου έως και τις 3/2.

- Δ1 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων έως τις 3/2.

- Δ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας έως τις 3/2 και Ε2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας έως τις 31/1.

- Στ2 του 52ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου έως και σήμερα Πέμπτη 28/1.

- Β2, Γ2, Δ2 του Δημοτικού Σχολείου Ψαρής Φοράδας έως και σήμερα Πέμπτη 28/1.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, σε αναστολή λειτουργίας βρίσκεται το 0,2454%, των σχολείων και το 0,2245% των τμημάτων της χώρας.

Βαθμολογίες και απουσίες

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι ισχύει για τη βαθμολόγηση μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου στο Α’ τετράμηνο, καθώς επίσης και για την προσμέτρηση απουσιών, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι, για όποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχτηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α' τετράμηνο, υπάρχει η δυνατότητα να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δε διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών.

Όσο για την καταχώριση των απουσιών, το υπουργείο διευκρίνισε ότι αυτή γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας). Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β' τετραμήνου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Ανοίγει τη Δευτέρα και η δευτεροβάθμια

Την ίδια στιγμή, επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια ύστερα από δυόμισι σχεδόν μήνες. Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με συγκεκριμένα ωστόσο μέτρα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Αντίθετα, όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Οι μαθητές στα γυμνάσια και τα λύκεια θα επιστρέψουν εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι τα εξής:

* Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

* Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

* Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

* Χρήση αντισηπτικών.

* Σχολαστικοί καθαρισμοί.

* Τακτικοί αερισμοί των χώρων. 

* Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων, κ.ά.

* Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα.

* Επισκέψεις/περίπατοι ανά τμήμα, κ.ά.

Ξεκινά τον Μάρτιο το Σχολείο Αστροφυσικής

Την έναρξη του 1ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το σχολείο διοργανώνεται διαδικτυακά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί από τον ερχόμενο Μάρτιο έως τον Μάιο. Απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές που φοιτούν στην Α' ή στη Β' Λυκείου σε όλη την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις σε βασικά θέματα Αστροφυσικής, καθώς και τις αρχές της Φυσικής που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων, οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης Αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις Φυσικής Λυκείου που έχουν ήδη αποκτήσει οι μαθητές. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθ. Βασίλης Χαρμανδάρης, επισημαίνει πως το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος Αστρονομίας στο Λύκειο. «Κύριος στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές, να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της Φυσικής και της ίδιας της ζωής. Η συνεργασία των μελών του ΙΑ-ΙΤΕ με τους συναδέλφους του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης - πολλοί από τους οποίους έχουν άμεση επαφή με τους μαθητές, γνωρίζουν το επίπεδο των γνώσεών τους και μπορούν αφενός να τους εξηγήσουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στο Σχολείο Αστροφυσικής και αφετέρου να βοηθήσουν στο να επιλεγούν αυτοί που θα συμμετάσχουν - είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της διοργάνωσης», αναφέρει σχετικά.

Το λεπτομερές πρόγραμμα των διαλέξεων, καθώς και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.ia.forth.gr/el/astroschool και, όπως τονίζεται, οι μαθητές της Κρήτης που θα επιλεγούν και θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής. Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση στις 22 Μαΐου πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Οι πέντε πρώτοι στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα και βιβλία Αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να μείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη, και να συμμετάσχουν ενεργά σε παρατηρήσεις, μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής. Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής είναι η Δευτέρα 1η Μαρτίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News