Κρήτη

Ο δάκος είναι εδώ και περιμένει να... χτυπήσει - Προκαλεί ζημιές ακόμα και μέσα στον χειμώνα

Μεγάλος δακοπληθυσμός πριν από λίγες μέρες σε Γάζι και Καλέσα “δείχνει” ότι, αν δεν προσέξουμε, θα έχουμε προβλήματα

«Δάκε, δάκε, είσ’ εδώ;» είναι ένα ερώτημα, που με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο μάς το απαντάει ο γεωπόνος και εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης, προσκομίζοντάς μας στοιχεία που δείχνουν ότι όχι μόνο “είναι εδώ”, αλλά και... μόλις στις 14 Ιανουαρίου, στις παγίδες του δακοπληθυσμού σε Γάζι και Καλέσα, υπήρξε στις δακοπαγίδες τεράστιος αριθμός δάκων: 258 δάκοι σε δύο παγίδες και 24 δάκοι ανά παγίδα σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τον κ. Μαυρικάκη, είναι ένα τεράστιο νούμερο και μάλιστα μέσα στην περίοδο του χειμώνα!

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση της γονιμότητας των δάκων στις παγίδες, ο Παύλος Μαυρικάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι οι περισσότεροι δάκοι ήταν νεαροί σε ηλικία και προήλθαν από την προσβολή ελαιοκάρπων μέσα στο φθινόπωρο.

Αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι ο δάκος συνεχίζει να προκαλεί ζημιές, ακόμα και μέσα στον χειμώνα, κατά τη διάρκεια ζεστών και ηλιόλουστων ημερών. «Θεωρώ ότι με τη συλλογή των παραπάνω δεδομένων μπορούμε να συμβάλουμε στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη δακοκτονία», όπως μας έλεγε χθες ο γεωπόνος και εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης.

«Από τώρα και μετά λίγες είναι οι αμάζευτες ελιές. Αλλά όσοι μάζεψαν τις τελευταίες μέρες είχαν κάποια προσβολή, η οποία δημιουργήθηκε στους φθινοπωρινούς μήνες και τον χειμώνα, δηλαδή από τον Νοέμβριο μέχρι και την περίοδο αυτή.

Πάντως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, όταν έχουμε όψιμες προσβολές ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, αυτές είναι που θα δώσουνε τη νέα γενιά που θα κάνει ζημιά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Δηλαδή, ενδεχομένως, αν έχουμε κάποιες ελιές αμάζευτες και εξακολουθεί να υπάρχει δάκος και υπάρχει προσβολή, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα έχουμε τον Μάιο υψηλό πληθυσμό, οπότε θα πρέπει να το έχουμε κατά νου για να γίνει μια καλή πρώτη εφαρμογή της δακοκτονίας», σύμφωνα με τον γεωπόνο και εντομολόγο του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλο Μαυρικάκη.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαυρικάκης συμπληρώνει: «Δηλαδή, το πιο σημαντικό “κλειδί” στην όλη υπόθεση είναι να γίνει έγκαιρα η σωστή εφαρμογή με καλό φάρμακο κατά του δάκου. Και εκεί θα δοθεί η έμφαση από ’κει και πέρα.

 Για τον δάκο, ουσιαστικά, αυτό που κοιτάμε είναι να δούμε τι πληθυσμό έχουμε γύρω στον Μάιο. Και τότε θα πρέπει οι παγίδες να υπάρχουν για να μας “δίνουν” τα στοιχεία για τον πληθυσμό που υπάρχει.

Η δακοκτονία συνήθως ξεκινάει από Ιούνιο και θα πρέπει οπωσδήποτε το πρόγραμμά της να ξεκινήσει πριν ξυλοποιηθεί ο πυρήνας της ελιάς. Αυτό είναι το πιο βασικό σημείο. Μπορεί να υπάρχει δάκος, αλλά, αν δεν μπορεί να γεννήσει, δεν έχουμε πρόβλημα. Οπότε θα πρέπει να το έχουμε αυτό υπόψη μας. Να γίνει ο πρώτος ψεκασμός πριν να είναι ο καρπός της ελιάς δεκτικός για να γεννήσει ο δάκος. Οπότε, αν γίνει αυτό στον σωστό χρόνο, θα πάμε καλά. Είναι πολύ σημαντικό...».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «άμα προλάβει ο δάκος και γεννήσει και υπάρχει προσβολή μέσα στους καρπούς, μετά θα έρθει η δεύτερη γενιά του δάκου. Και το πιο σημαντικό είναι να πιάσουμε την πρώτη γενιά, ώστε να μη γεννήσουν οι δάκοι μέσα στις ελιές. Άμα μειώσεις τον αρχικό πληθυσμό, μετά ο δάκος είναι πιο ελέγξιμος...».

Στο ερώτημά μας για το αν θα πρέπει μέσα στην άνοιξη να χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί φάρμακα ψεκάζοντας για τον πυρηνοτρήτη, με δεδομένο ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορέσουν να “πιάσουν” και τον δάκο, ο Παύλος Μαυρικάκης απαντά: «Όχι. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Βάζουμε παγίδες από τα τέλη του Μάη. Να μπουν οι παγίδες έγκαιρα για να πιάσουμε και να σκοτώσουμε τον δάκο που υπάρχει. Από ’κει και πέρα, στον πυρηνοτρήτη κάνουμε ψεκασμό στην καρπόβια γενιά του, αν υπάρχει μεγάλος πληθυσμός. Νωρίτερα δε μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να γίνει κάτι...».

Και καταλήγει λέγοντας: «Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, είναι σημαντικό αν μπορεί κανείς να κάνει μια καλή συγκομιδή. Δηλαδή, να μη μείνουνε πολλές ελιές αμάζευτες και να υπάρχει καρπός που θα δώσει πληθυσμό μεγάλο την άνοιξη. Οι δάκοι που βρίσκω εγώ είναι από καρπούς που είχαν πέσει στο έδαφος. Και μην περιμένουμε ότι με τις μικρές θερμοκρασίες θα θανατωθεί ο δάκος. Τουλάχιστον όχι από τις θερμοκρασίες που έχουμε εμείς εδώ στην Κρήτη. Απλώς, με τις πολλές βροχές, μπορεί να μειωθεί ο πληθυσμός επειδή πολλές ελιές που είναι στο έδαφος μπορεί να σαπίσουν κ.λπ.»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια