«Ξορκίζουν» νέο lockdown – «Ύποπτα» μεταλλαγμένα κρούσματα «χτυπούν καμπανάκι» στην Κρήτη

Κρήτη
«Ξορκίζουν» νέο lockdown – «Ύποπτα» μεταλλαγμένα κρούσματα «χτυπούν καμπανάκι» στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Μεγάλες είναι οι προσπάθειες προκειμένου η χώρα να μην πάει σε τρίτο κατά σειρά lockdown, πράγμα καταστροφικό για την οικονομία και άκρως εξαντλητικό για τους πολίτες.

Όμως η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.

"Ύποπτα” μεταλλαγμένα κρούσματα “χτυπούν καμπανάκι” 

Την ίδια ώρα, 40 “ύποπτα” μεταλλαγμένα κρούσματα “χτυπούν καμπανάκι” στην Κρήτη. Μέχρι προχθές Τρίτη 26 Ιανουαρίου είχαν εντοπιστεί συνολικά 62 μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Σε επίπεδο χώρας, στο μικροσκόπιο βρίσκονται 200 “ύποπτα” κρούσματα, με τα 40 να είναι από την Κρήτη. «Θα θέλαμε να δούμε για διαφορετικούς λόγους κατά πόσο φέρουν και εκείνα τη μετάλλαξη για να καταλήξουμε πότε ακριβώς είναι η συγκεκριμένη γενετική τροποποίηση που εμφανίστηκε στην Κρήτη», ανέφερε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Σουρβίνος.

Προβληματισμένη καθώς είναι η κυβέρνηση, τόσο για τη μη πτώση των κρουσμάτων, όσο και για την εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα μας, αποφάσισε σήμερα Πέμπτη την πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στο τραπέζι νέα σενάρια 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, η Επιτροπή είναι πιθανό να εισηγηθεί εκ νέου την εφαρμογή του μέτρου του “click away” στην αγορά, ενώ κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν μοντέλο “ακορντεόν” αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός lockdown.

Εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη των μέτρων θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, ενώ το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες καταγράφονται διπλάσιες επιβεβαιωμένες διαγνώσεις COVID-19 στη χώρα από ό,τι μια βδομάδα πριν, με τα μισά μάλιστα κρούσματα να επιβεβαιώνονται στην Αττική, θέτει υπό νέα βάση ακόμα και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Και για του λόγου το αληθές, να αναφέρουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα, ενώ σημαντική αύξηση αυτών παρουσιάζεται και στο νησί μας, την Κρήτη, όπου χθες είχαμε 16 καταγεγραμμένα κρούσματα, 9 εξ αυτών στο Λασίθι, πράγμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Κάθετος  ο Νίκος Τζανάκης στο να μην ανοίξουν τα σχολεία στην Αττική λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού

Κάθετος να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στην Αττική εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ethnos.gr.

 «Με τους δείκτες που έχουμε τώρα θα έβαζα την Αττική στο κόκκινο και δεν θα άνοιγα με τίποτα στα σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, αυξάνοντας έτσι τις φωνές που ζητούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να μείνουν κλειστά στην Αττική λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η  κρίσιμη και οριστική πρόταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, υπενθυμίζεται ότι θα παρθεί στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής και η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τζανάκης παράλληλα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στη λειτουργία του λιανεμπορίου στην Αττική «ίσως θα πρέπει να επιστρέψει το click away ή να ενταχθούν οι έλεγχοι, οι εικόνες του Σαββατοκύριακου δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Ποιο είναι σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας κόντρα στη «μάχη» με τον κορωνοϊό; «Πρέπει να κρατήσουμε τα κρούσματα κάτω από τα 800. Με τους αριθμούς που έχουμε τώρα και σε συνδυασμό με τον χειμώνα και τους κλειστούς χώρους, οδηγούμαστε μαθηματικά σε μέρες Νοεμβρίου, σε δύο με τρεις εβδομάδες» απάντησε, ενώ ουσιαστικά θεωρεί δεδομένο ότι το τρίτο και πιο σφοδρό κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ίσως αλλάξει ο υφιστάμενος σχεδιασμός 

Η συζήτηση για το επόμενο στάδιο άρσης μέτρων, που θα ήταν το άνοιγμα των χιονοδρομικών αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως το κυνήγι και το ψάρεμα, έχει μπει στον “πάγο”, με τους ειδικούς τώρα να έχουν επικεντρωθεί και πάλι στο άνοιγμα των λυκείων και γυμνασίων, που όπως αναφέραμε έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή (σ.σ. αύριο) και το ποσοστό της θετικότητας. Αν σε μια περιοχή υπάρχει μια τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά».

«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μια ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Προβληματισμένη επίσης με τα χθεσινά 858 κρούσματα εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία μάλιστα τόνισε πως δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός για λύκεια και γυμνάσια να αλλάξει, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως στόχος των ειδικών δεν είναι να συσκέπτονται κάθε Παρασκευή προκειμένου να εισηγούνται άρση των απαγορευτικών μέτρων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ουσιαστικά τόνισε πως όσα μέτρα λαμβάνονται είναι δυναμικά, καθώς ανά πάσα στιγμή όλα μπορεί να ανατραπούν. «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δε θα διστάσουμε να την κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η ύπουλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στη χώρα δείχνουν πως θα ήταν δύσκολο οι ειδικοί να προχωρήσουν σε περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν πως φοβούνται για ένα τρίτο κύμα στη χώρα μας, αλλά και για νέα σκληρότερα μέτρα.

“Βόμβα” Σαρηγιάννη

Στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και πώς αυτές επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη».

Ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως “κοκκινίζει”, ενώ ανέφερε πως για την εν λόγω εξέλιξη ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα».

Ανάρπαστη έχει γίνει η κολχικίνη

Αρκετοί είναι, την ίδια ώρα, αυτοί που προστρέχουν στα φαρμακεία προκειμένου να αγοράσουν έστω κι ένα κουτάκι κολχικίνη. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της έρευνας με συμμετοχή Ελλήνων, αλλά και η απόφαση έγκρισης και στην Ελλάδα για χρήση στη θεραπεία κατά του κορωνοϊού έχουν κάνει αρκετούς να τρέξουν προς αναζήτηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Τα ευχάριστα νέα για την κολχικίνη, που ήρθαν από τον Καναδά, και η ανακοίνωση πως πήρε έγκριση και στην Ελλάδα για χρήση στη θεραπεία κατά του κορωνοϊού έκαναν πολλούς να σπεύσουν στα φαρμακεία. Έχοντας υπόψη το ντελίριο που επικράτησε όταν υπήρξαν κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με τη χρήση της χλωροκίνης - που δεν επιβεβαιώθηκαν στην πορεία - και τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στη συνέχεια σε συγκεκριμένο σκεύασμα απαραίτητο σε ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έσπευσε να ανακοινώσει την αλλαγή του τρόπου διάθεσης της κολχικίνης σε χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, με το υπουργείο Υγείας να σημειώνει πως θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Ωστόσο «μην ενοχλείτε τους φαρμακοποιούς για τέτοια θέματα. Η κολχικίνη δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Την ίδια ώρα στις χειρουργικές μάσκες στρέφονται η μία μετά την άλλη οι χώρες για την καλύτερη προστασία από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να παραμένουν σταθερές.

Ανησυχία

Η απειλητική και ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων συνεχίζεται, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από αυτά, τα 16 εντοπίζονται στην Κρήτη. Ειδικότερα, 5 νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Ηράκλειο, 9 στο Λασίθι, 1 στο Ρέθυμνο και 1 στα Χανιά. Τα παραπάνω κρούσματα προκύπτουν από τα (συνολικά) 37.695 τεστ που έγιναν στη χώρα από τις 3 προχθές Τρίτη το μεσημέρι έως τις 3 χθες το μεσημέρι. Ειδικότερα, έγιναν 20.074 μοριακά και 17.621 rapid tests. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.083, εκ των οποίων το 52,1% αφορά άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.893 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.802 (62,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ταυτόχρονα, 274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 69 έτη. Εξ αυτών 194 (70,8%) είναι άνδρες. Το 86,9%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Το θετικό είναι ότι 1.090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Χθες επίσης είχαμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φτάνοντας τους 5.724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.367 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι είπε ο υπουργός Υγείας

Ιδιαίτερα αιχμηρός σε ό,τι αφορά την τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις παραδόσεις των εμβολίων, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και των εμβολιασμών στη χώρα μας. Ειδικότερα, μίλησε για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, αφήνοντας αιχμές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση». Επεσήμανε δε ότι «οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό», που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Η Ε.Ε. οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών.

Τα κράτη-μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία», τόνισε συγκεκριμένα. Επίσης ο υπουργός Υγείας κατά την έναρξη της ενημέρωσης είπε ότι χθες το μεσημέρι ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από το σχέδιο εμβολιασμού. Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας στη χώρα μας ανέρχεται στα 547 κρούσματα, ενώ η μέση ηλικία ανέρχεται στα 48 έτη. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αυξητική τάση που σημειώνεται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως χθες μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές, ενώ αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID είπε ότι ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, τονίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Όπως είπε, τα καταστήματα άνοιξαν πριν από οκτώ ημέρες. «Πρέπει να περιμένουμε να περάσουν ακόμη 5 έως 6 ημέρες για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα και να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Φωτογραφία: INTIME

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News