Κεγκέρογλου: Ζητά «νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ για την Κρήτη με εγγύηση διαφάνειας»

Κρήτη
Κεγκέρογλου: Ζητά «νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ για την Κρήτη με εγγύηση διαφάνειας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με κριτήρια πραγματικών αναγκών και επαρκείς πόρους»

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για δημιουργία νέου προγράμματος «εξοικονομώ-αυτονομώ» για την Κρήτη με εγγύηση διαφάνειας, κριτήρια πραγματικών αναγκών και επαρκείς πόρους.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Οι ανεπάρκειες του τελευταίου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» οδηγούν στην ανάγκη για νέο, με κριτήρια περιβαλλοντικά και κοινωνικά, με εγγύηση διαφάνειας και κυρίως αύξηση του διατιθέμενου ποσού για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.

Παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις του Κινήματος Αλλαγής, εκπροσώπων φορέων αλλά και πολλών ειδικών του χώρου, στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», είχε δυο βασικά λάθη αφού για την υπαγωγή μιας αίτησης τα κριτήρια ήταν η χρονική προτεραιότητα της αίτησης και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των περιορισμένων πόρων. Συνέπεια αυτών να μην προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, να μην λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κατοικιών για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση και να επιβραβεύονται απλώς οι γρηγορότεροι ενώ αρχειοθετούνται οι περισσότεροι.

Για την Κρήτη, η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων άνοιξε στις 10 π.μ. και έκλεισε στις 10.14 (Μόλις 14 λεπτά!!). Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.308, δεσμεύοντας το ανεπαρκές ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (28,2 εκατ. ευρώ) ενώ η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.550 ευρώ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες μηχανικών, ενεργειακών επιθεωρητών, για ύπαρξη παράνομου λογισμικού που υπονόμευσε τη διαδικασία του προγράμματος με αποτέλεσμα περισσότερες από τις μισές αιτήσεις να μην εγκριθούν ενώ ενεργειακός επιθεωρητής κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά. το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διερευνά έχει εκφράσεις σοβαρές επιφυλάξεις συνολικά για το φετινό πρόγραμμα.

Επειδή το νησί της Κρήτης αδικήθηκε κατάφορα από τις κυβερνητικές αποφάσεις κατανομής πόρων του τρέχοντος προγράμματος Εξοικονομώ- Αυτονομώ.

Επειδή, το Κίνημα Αλλαγής εκτιμώντας σωστά την αξία των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να επανεξετάστε συνολικά την δομή και τα κριτήρια του Προγράμματος και να επιφέρετε συγκεκριμένες αλλαγές.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

  • Προτίθεστε να εισηγηθείτε νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ με εγγύηση διαφάνειας και αύξηση του διατιθέμενου ποσού για την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που θα προκληθούν από την λειτουργία του νέου αεροδρομίου στις κατοικίες όλων των γύρω οικισμών με ενεργειακή αναβάθμιση και ηχοπροστασία; Τι απαντάτε στις καταγγελίες για αδιαφανή διαχείριση;
  • Θα εξακολουθήσετε να έχετε τα ίδια κριτήρια, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη και στους επόμενους κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις υπόλοιπες Περιφέρειες ή θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας θεσπίζοντας διαφανή κοινωνικά/περιβαλλοντικά κριτήρια και αξιολογώντας μετέπειτα την αποτελεσματικότητά τους ;
  • Προτίθεστε να αξιολογήσετε τις χιλιάδες αιτήσεις που «λιμνάζουν» από προηγούμενο Πρόγραμμα αλλά και αυτές που δεν έγιναν δεκτές στο τρέχον Πρόγραμμα εξαιτίας χρόνου ή εξάντληση των κονδυλίων ανά Περιφέρεια, ή θα εξαναγκάσετε όλους αυτούς τους πολίτες να επανυποβάλλουν αίτηση στο νέο Πρόγραμμα;"
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News