Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Λήγει η προθεσμία για τις επαναπροσλήψεις - Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση

Κρήτη
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Λήγει η προθεσμία για τις επαναπροσλήψεις - Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι την Παρασκευή έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση όσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι επιθυμούν να πιάσουν δουλειά στο ξενοδοχείο που δούλεψαν πέρυσι

Να μη μείνει κανείς δικαιούχος που να μην καταθέσει αίτηση επαναπρόσληψής του στο ξενοδοχείο που εργάστηκε και πέρυσι, καλεί τους συναδέλφους του που ήταν σε αναστολή εργασίας, μέσω της εφημερίδας μας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και η διοίκηση του σωματείου έχει εκδώσει και σχετική ανακοίνωση, ενώ υπάρχει νέα επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, για τη στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που πραγματικά δοκιμάζονται στην κρίση του κορωνοϊού.

«Η επαναπρόσληψη αφορά στους ξενοδοχοϋπαλλήλους εκείνους που δουλεύουν σε εποχικές επιχειρήσεις στον νομό Ηρακλείου. Είναι ένα δικαίωμα που απορρέει από τη νομοθεσία και την τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία λέει ότι ο εργοδότης έχει υποχρέωση να επαναπροσλάβει τους ίδιους εργαζόμενους - εφόσον το θέλουν αυτοί - εφόσον απασχολούνταν στην προηγούμενη τουριστική περίοδο», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Κοκολάκης.

«Είναι λοιπόν», όπως προσθέτει, «μία ομπρέλα προστασίας για μας τους εργαζόμενους. Είναι δικαίωμα και πρέπει αυτού του δικαιώματος να επωφεληθούν όλοι. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ένα σημαντικό επίτευγμα του σωματείου μας όσον αφορά στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Μας είχαν πει ότι θα έχουν το δικαίωμα της επαναπρόσληψης μόνο αυτοί που είχαν κάνει αίτηση στο σωματείο. Μετά από παρεμβάσεις του σωματείου μας και της Ομοσπονδίας, αυτό το πήραν πίσω και είπαν τελικά ότι όλοι θα πάρουν αυτό το επίδομα ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα αν έκαναν αίτηση στο σωματείο ή όχι. Μετά όμως βγήκε ο νόμος και ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας πως διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας για το 2020 και για το 2021, αρκεί να γίνουν οι διαδικασίες όπως προβλέπονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση και από τη νομοθεσία. Δηλαδή, να γίνουν αυτές οι επαναπροσλήψεις μέσω του σωματείου».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοκολάκης τονίζει: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου. Γι’ αυτό καλούμε τους εποχικούς εργαζόμενους να κλείσουν άμεσα ραντεβού, γιατί η προθεσμία τελειώνει την Παρασκευή 29 του μήνα, τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου».

Το κάλεσμα του σωματείου

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση: «Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να εργαστούν ξανά στο ίδιο ξενοδοχείο, θα πρέπει να περάσουν από τα γραφεία του Σωματείου (Εργατικό Κέντρο, λεωφόρος Δημοκρατίας) στον 1ο όροφο και να υποβάλουν αίτηση επαναπρόσληψης.

Συνάδελφοι: Τη δύναμη και την ουσία του δικαιώματος της επαναπρόσληψης πρέπει επιτέλους να τα εκμεταλλευτούν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και αυτό αποδείχτηκε την προηγούμενη τουριστική περίοδο (2020). Σχετικά με τα παραπάνω:

Υπενθυμίζουμε ότι μόνο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που είχαν το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης ευνοήθηκαν με το επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ επί 5 μήνες την αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη, όπως και την επιδότηση ενοικίου, καθώς και τη διασφάλιση δικαιώματος επιδότησης ανεργίας βάσει των παραπάνω, που δυστυχώς άλλοι κλάδοι, παρά τις πολλές προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας, δεν πέτυχαν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην επαναπρόσληψη μέσω του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, διασφαλίζοντας τη θέση εργασίας τους, η σε περίπτωση, που βεβαίως απευχόμαστε, επανάληψης του περυσινού φαινομένου (αρνητική σεζόν λόγω πανδημίας), το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη και αναστολή ειδικού σκοπού.

Το Σωματείο μας θα δέχεται αιτήσεις έως και την Παρασκευή 29/1/2021, στις 12 μ., καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη, από τις 08:00 έως τις 19:00, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στα τηλέφωνα 2810/289.597, 2810/288.026 και 6906/652.520».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Αγωνία και αβεβαιότητα και τη νέα σεζόν

Σε νέα επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού-ξενοδοχοϋπάλληλοι συνεχίζουμε να δοκιμαζόμαστε σκληρά καθημερινά. Η αγωνία και η αβεβαιότητα συνεχίζεται ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει το μέτρο αναστολής σύμβασης για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ξεκίνησαν να επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ (3 μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο- Ιανουάριο). Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική επειδή σε μεγάλο ποσοστό ανέργων μέχρι σήμερα δεν τους έχει καταβληθεί η επιδότηση ανεργίας για τους συγκεκριμένους μήνες. Επίσης υπάρχει το κενό Φεβρουάριος- Μάρτιος- Απρίλιος- Μάιος, που οι εργαζόμενοι μένουν με μηδενικό εισόδημα.

Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ότι παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΑΕΔ δεν τα δικαιούνται γιατί είχαν πάρει δύο μήνες παράταση στο πρώτο κύμα της πανδημίας (2020). Σας ζητούμε, κύριε υπουργέ, να εντάξετε τους εργαζόμενους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έως την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News