Ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρετά το Σήφη Βαλυράκη

Κρήτη
Ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρετά το Σήφη Βαλυράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταιγισμός συλλυπητηρίων μηνυμάτων για τον 78χρονο «αγωνιστή της Δημοκρατίας»

Με καταιγισμό συλλυπητήριων μηνυμάτων ο πολιτικός κόσμος της χώρας, φίλοι και συναγωνιστές του Σήφη Βαλυράκη, αποχαιρετούν τον 78χρονο πολιτικό που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον αντιδικτατορικό αγώνα και στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.  Πολιτικά κόμματα, φορείς της αυτοδιοίκησης , άνθρωποι που συμπορεύτηκαν με τον επί σειρά ετών βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, υπογραμμίζουν το ανήσυχο πνεύμα, τη σπάνια αγωνιστική διάθεση, την ανιδιοτελή προσφορά του Σήφη Βαλυράκη ανεξαρτήτου ιδεολογίας και την αγωνία του μέχρι τέλους για την πορεία της χώρας και την πορεία του τόπου του.

Ο Κάρολος Παπούλιας αποχαιρετά τον φίλο και σύντροφο του με μια δήλωση που ραγίζει καρδιές.  «Ο αντιδικτατορικός αγωνιστής που πήγε κολυμπώντας από τις φυλακές της Κέρκυρας στην Αλβανία έκανε την τελευταία του διαδρομή στην θάλασσα – που την λάτρευε. Τον φαντάζομαι να οδηγεί το φουσκωτό του, ψάχνοντας αυτό που κυνηγούσε: Ελευθερία» αναφέρει στο μήνυμα του ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας για να προσθέσει για τις αποδράσεις του εκλιπόντα πως «δεν τις εξαργύρωσε ποτέ στο χρηματιστήριο της επαγγελματικής πολιτικής. Ούτε καν μιλούσε γι αυτές αν δεν τον πίεζες. Περισσότερο μιλούσε για την λατρεμένη του Μίνα παρά για τον εαυτό του». Ο Κάρολος Παπούλιας καταλήγει με πικρία: «Δεν θα άντεχα ποτέ να σκεφτώ ότι ο Σήφης θα φύγει από την ζωή πιο γρήγορα από μένα. Και του έχω θυμώσει γι' αυτή την τελευταία απόδραση – από τη ζωή».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε γραπτή δήλωση του από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του 78χρονου πολιτικού δήλωσε πως «ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε πολιτικός αντίπαλος, αλλά ποτέ εχθρός. Και πάντα, ένας περήφανος Χανιώτης». Σε ανακοίνωση της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως «ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημοκρατία. Από όπου και αν υπηρέτησε τη χώρα και την προοδευτική παράταξη , βουλευτής και υπουργός, διακρίθηκε για το ήθος του , την εργατικότητα του, την αφοσίωση στους στόχους της παράταξης και το χρέος στην πατρίδα».

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «O Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών συνελήφθη και βασανίστηκε. Καταφέρνοντας να αποδράσει συνέχισε τη σημαντική αντιδικτατορική του δράση στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας από τη Μεταπολίτευση και μετά, άφησε με το προσωπικό του ήθος το δικό του αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της χώρας».

Ενώ, συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η τοπική οργάνωση Χανίων του Κινήματος Αλλαγής στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται: «Η ξαφνική απώλεια του συντρόφου , αγωνιστή Σήφη Βαλυράκη, μας γεμίζει θλίψη. Υπήρξε ένας γενναίος και ακέραιος δημοκράτης. Ατρόμητος αντιστασιακός στη δικτατορία. Οι αγώνες του για την ανατροπή της χούντας και η συμβολή του στο μεγάλο έργο της Αλλαγής της χώρας, αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημοκρατία και την προοδευτική παράταξη».

Με μια ξεχωριστή δήλωση αποχαιρέτισε τον Σήφη Βαλυράκη ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Παπανδρέου ο οποίος σε ανάρτηση του έγραψε ότι «δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται για μια καλύτερη Ελλάδα. Εγώ, η Αλεξία, ο βαφτισιμιός του ο Ανδρόνικος και η Φαίδρα αποχαιρετάμε τον φίλο μας τον Σήφη. Θα ταξιδεύεις στις καρδιές μας».

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης εξέφρασε την οδύνη του για τον αδόκητο θάνατος ενός «θαρραλέου Αγωνιστή της Δημοκρατίας», όπως χαρακτήρισε τον Σήφη Βαλυράκη επισημαίνοντας ότι η απώλεια του αντανακλά και στην Κρήτη που χάνει ένα από τα πιο ιστορικά πολιτικά στελέχη της. Υπογράμμισε ακόμη ότι «ήταν ένας ασυμβίβαστος Δημοκράτης, που όρθωσε με δυναμισμό το ανάστημά του απέναντι στη χούντα και αγωνίστηκε για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν παράλληλα ένας συγκροτημένος πολιτικός που υπηρέτησε με πάθος τη δημοκρατική παράταξη. Ο Σήφης Βαλυράκης, με τον οποίο συνυπηρετήσαμε στο Κοινοβούλιο, πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα, πάντα με εντιμότητα, ευσυνειδησία και ανιδιοτέλεια».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Στάυρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι της Κρήτης, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Ντόρα Μπακογιάννη, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης και δεκάδες φορείς και πολιτικές προσωπικότητες. Ψήφισμα για την απώλεια του εξέδωσε με ομόφωνη απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Ο 78χρονος πολιτικός διατηρούσε στενές σχέσεις και με τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη με τον οποίο μάλιστα ήταν πνευματικά αδέλφια. «Ο Σήφης Βαλυράκης, γαλουχημένος με τις αρχές και τις αξίες του τόπου καταγωγής μας, τα Σφακιά, υπερασπίστηκε με αυτοθυσία το δικαίωμα στη λευτεριά και τη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ παρέμεινε ανυπότακτος αγωνιστής και μαχητής ως το τέλος» σημείωσε ο κ. Πολάκης. Ο Σταύρος Αρναουτάκης, σε δήλωση του, τονίζει: «Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν πιστός στους δημοκρατικούς αγώνες σε όλη του την πολιτική διαδρομή και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια των Χανίων και ως υπουργός επί σειρά ετών προσέφερε στον τόπο του, στην Κρήτη και γενικότερα στη χώρα». «Υπήρξε ένας γνήσιος αγωνιστής και παρέμεινε πιστός στους δημοκρατικούς αγώνες. Άφησε δε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, την εκλογική περιφέρεια που πολιτεύτηκε, τον νομό Χανίων», αναφέρει - μεταξύ άλλων - ο Άρης Παπαδόγιαννης.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, στην είδηση του τραγικού θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, προς τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος. Ενώ, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, αναφέρει - μεταξύ άλλων - για το Σήφη Βαλυράκη: «Μαχητής της Ελευθερίας για τη χώρα μας, στα νεανικά του χρόνια, διακρίθηκε για το θάρρος του και τη Σφακιανή λεβεντιά του και αναδείχθηκε με τη δράση του σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Υπηρέτησε με συνέπεια της αξίες της Δημοκρατίας, ως Βουλευτής και Υπουργός, με πολλά χρόνια θητείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με ακλόνητη πίστη στις ιδέες του και αποτελεσματικότητα στο έργο του. Η μνήμη του θα μείνει πάντα ζωντανή στο νου και την καρδιά των Κρητικών αλλά και όλων των Ελλήνων».

Με κοινή καταγωγή και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον εκλιπόντα: «Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν πραγματικό παλληκάρι και πραγματικός πατριώτης. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω από μικρό παιδί, καθώς τον συνέδεε με τον πατέρα μου η αμοιβαία εκτίμηση που είχαν μεταξύ τους οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν κατά της χούντας. Γενναίος στις δύσκολες εποχές, καλοπροαίρετος, συνεννοήσιμος και παραγωγικός στις εποχές της ομαλότητας. Ο Σήφης Βαλυράκης, άξιο τέκνο του Ασκύφου, των Σφακίων, της Κρήτης, ήταν μια ζωντανή υπόμνηση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας, κι ένας από τους ανθρώπους που τη διαμόρφωσαν».

«Έχασα έναν καλό μου φίλο» τονίζει στο μήνυμα του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, πρώην βουλευτής Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης ο οποίος προσθέτει πως «ο Σήφης ήταν έντιμος πολιτικός, κάθετος στις απόψεις του και απόλυτα ειλικρινής  ως άνθρωπος».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εκδίδονται από χθες, από σύσσωμους τους φορείς των Χανίων. Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για έναν «πάντα θετικό και διαθέσιμο συνομιλητή, καθώς η ειλικρινής και ανιδιοτελής του αγωνία για τη συνέχιση και ανανέωση του δημοκρατικού χώρου, τον ωθούσε να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της νέας γενιάς». Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης στη συλλυπητήρια ανακοίνωση του μιλά για «έναν υπέρμαχο της Δημοκρατίας, έναν ατρόμητο αγωνιστή πρώτης γραμμής, έναν πολιτικό που με το ήθος του, την εργατικότητά του και την ακεραιότητά του, την  σπουδαία αντιστασιακή του δράση στα χρόνια της χούντας, αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας».

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σημειώνει πως «με την πρόωρη απώλεια του Σήφη Βαλυράκη, τα Χανιά στερούνται μια από τις πλέον ανατρεπτικές πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Στο πλαίσιο της πολυετούς κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής του προσφοράς στην επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας, ξεχωρίζουν η δυναμική επέκταση του Τηλεπικοινωνιακού δικτύου και η αναβάθμιση των Ταχυδρομικών υπηρεσιών της χώρας» και προσθέτει πως η ειλικρινής αφοσίωση του Σήφη Βαλυράκη στην κοινωνία των Χανίων αναδεικνύεται μέσα από έργα στρατηγικής πνοής, όπως το Αστυνομικό Μέγαρο, το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Καμπάνι και το αθλητικό συγκρότημα της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Η επιτροπή διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της και τονίζει πως «ο Σήφης Βαλυράκης εκτός από την προσφορά του στον τόπο μας στην μακρόχρονη πολιτική του καριέρα, υπήρξε και από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων».

Για μια μεγάλη απώλεια έκαναν λόγο μιλώντας στο neakriti.gr η γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στα Χανιά κ. Χρύσα Μακράκη Χαριτάκη, ο πρώην δήμαρχος Χανίων κ. Γιώργος Τζανακάκης και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης. Υπήρξαν σύντροφοι και συναγωνιστές του τα χρόνια της μεταπολίτευσης και διατηρούσε επικοινωνία μαζί τους μέχρι και λίγο πριν από το τελευταίο ταξίδι του.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου για την απώλεια Βαλυράκη, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το «ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Αλλαγής με οδύνη αποχαιρετούμε τον Σήφη Βαλυράκη, τον γενναίο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, τον συνεπή δημοκράτη, τον ακέραιο άνθρωπο και τον αγαπητό σύντροφο. Στη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή τίμησε την Κρήτη, υπηρέτησε την Πατρίδα και το ΠΑΣΟΚ ως Βουλευτής επί 30 χρόνια και Υπουργός, αναπτύσσοντας σπουδαίο Κοινοβουλευτικό και Κυβερνητικό έργο.  

Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΚ και της αντίστασης ενάντια στη δικτατορία, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν  καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια  και συνελήφθη το 1971. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Κατόρθωσε να δραπετεύσει αλλά ξανασυνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας από όπου δραπέτευσε πάλι και έφτασε κολυμπώντας στην Αλβανία. Συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές ως κατάσκοπος αλλά αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου. Έμελλε η θάλασσα που αγαπούσε και τον οδήγησε τότε στην ελευθερία, σήμερα να τον οδηγήσει στο τελευταίο και πιο μεγάλο ταξίδι του. Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ εκφράζω  θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Η Παράταξή μας, η Κρήτη και η Πατρίδα έγιναν φτωχότερες».  

(Φωτογραφία INTIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News