Νίκος Ξυλούρης: 3 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του από την ΚΡΗΤΗ TV

Κρήτη
Νίκος Ξυλούρης: 3 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του από την ΚΡΗΤΗ TV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου το πρώτο μέρος του αφιερώματος

Σε τρία επεισόδια, παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ της ΚΡΗΤΗ TV για τη ζωή και το έργο του αξέχαστου, Νίκου Ξυλούρη.

Α Επεισόδιο - Κυριακή 31 Ιανουαρίου: Νίκος Ξυλούρης, τα χρόνια στην Κρήτη

Β Επεισόδιο - Κυριακή 7 Φεβρουαρίου: Νίκος Ξυλούρης, μια φωνή μια λύρα

Γ Επεισόδιο - Κυριακή 14 Φεβρουαρίου: Νίκος Ξυλούρης, έβαλε ο Θεός σημάδι

Νίκος Ξυλούρης, τα χρόνια στην Κρήτη

41 χρόνια μετά από τον θάνατο του, o Νίκος Ξυλούρης παραμένει ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς. Άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική έκφραση της κρητικής μουσικής. Οι επιτυχίες του κατέκλυσαν τον κόσμο και μάλιστα σε μια περίοδο που η «ξένη» μουσική έκανε καριέρα στην Ελλάδα.

Η ΚΡΗΤΗ TV σε ένα μοναδικό αφιέρωμα 3 επεισοδίων, αποκαλύπτει τη διαδρομή του Νίκου Ξυλούρη με επίκεντρο τη λύρα και την κρητική μουσική. Με συγκινητικές εξομολογήσεις στο πρώτο επεισόδιο «Νίκος Ξυλούρης, τα χρόνια στην Κρήτη» την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 17:50 παρουσιάζεται το ξεκίνημα της καριέρας του στα Ανώγεια, η ζωή του και οι πρώτες του εμφανίσεις στο Ηράκλειο, οι συνεργασίες, τα γλέντια και τραγούδια της εποχής.

(Η σύζυγος του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία)

Η ζωή και η τέχνη του σπουδαίου λυράρη, συνθέτη και ερμηνευτή ξεκίνησε στην Κρήτη χαρίζοντας τραγούδια που σημάδεψαν το κρητικό πεντάγραμμο και η ΚΡΗΤΗ TV παρουσιάζει το πρώτο ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στη καλλιτεχνική του διαδρομή ως λυράρης.

(Η Βούλα Νεονάκη με τον αδελφό του Νίκου Ξυλούρη, Γιάννη, τη σύζυγο και την κόρη του)

Νίκος Ξυλούρης, μια φωνή μια λύρα

Ο Νίκος Ξυλούρης βαθιά λυρικός, αισθαντικός και με ταλέντο κατάφερε να κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Χαρακτηρίστηκε κορυφαίος ερμηνευτής, εξαιρετικός δεξιοτέχνης στη λύρα και συντήρησε μέσω της δισκογραφίας του μουσικά ιδιώματα απ' όλη την Κρήτη.

Πηγή φωτογραφίας: facebook.com/NikosXylouris.OfficialPage

Στο Β Επεισόδιο «Νίκος Ξυλούρης, μια φωνή μια λύρα» την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 17:50  παρουσιάζεται το ιδιαίτερο μουσικό ύφος του, το χάρισμα του να εντοπίζει μαντινάδες, η επιτυχία του στις διασκευές, οι πρώτες εμφανίσεις στην Αθήνα, η δισκογραφική πορεία, τα ριζίτικα τραγούδια και το πρώτο βραβείο, οι παρέες του Νίκου Ξυλούρη με τους Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο Γκάτσο, Μάνο Χατζιδάκι. Σύντροφος σε κάθε του εμφάνιση αλλά και παρέα ήταν η λύρα του και αυτή τη λύρα κατέγραψε με τον φακό της η ΚΡΗΤΗ TV στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

(Η Βούλα Νεονάκη με τον αδελφικό φίλο του Νίκου Ξυλούρη, Μανόλη Βουργάκη)

Νίκος Ξυλούρης, έβαλε ο Θεός σημάδι

Με ξεχωριστές αφηγήσεις στο επεισόδιο «Νίκος Ξυλούρης, έβαλε ο Θεός σημάδι» την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 17:50 καταγράφεται το πορτρέτο του λυράρη - μουσικοσυνθέτη Νίκου Ξυλούρη στην Αθήνα και οι τελευταίες στιγμές της καριέρας και της ζωής του.

(Η Βούλα Νεονάκη με το Θανάση Σταυρακάκη, ξάδελφο του Νίκου Ξυλούρη)

Παρουσιάζεται ο διάλογος του με την μουσική, η αγάπη του για τα κρητικά τραγούδια, το Πολυτεχνείο και τα τραγούδια της Δικτατορίας, οι εμφανίσεις στις μπουάτ και η θέληση του να επιστρέψει στα κρητικά μαγαζιά διασκέδασης, η σχέση του με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, τα πρώτα σημάδια της αρρώστιας του.

(Η Βούλα Νεονάκη με τον Κώστα Καζάκο)

Και τα τρία επεισόδια ρίχνουν «φως» στο έργο του Νίκου Ξυλούρη ως λυράρη, ενώ φίλοι και συγγενείς του αποκαλύπτουν ανεπανάληπτες προσωπικές και καλλιτεχνικές στιγμές που έζησαν στο πλευρό του.

(Το συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV)

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: facebook.com/NikosXylouris.OfficialPage

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News