Κρήτη

Νέος ΒΟΑΚ: Τον Φλεβάρη η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Δόθηκαν τα πρώτα σημαντικά χρονοδιαγράμματα - Ποια είναι η ύψιστη προτεραιότητα

Σχεδόν έτοιμη είναι η μία από τις δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον νέο οδικό άξονα Κρήτης και μάλιστα θα υποβληθεί μέσα στον επόμενο κιόλας μήνα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση! Η είδηση βγήκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η αντιπροσωπία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, υπό τον πρόεδρό της Γιάννη Κουράκη, με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών στην Αθήνα.

Η ηγεσία της ΠΕΔ Κρήτης ανέβηκε με συγκεκριμένη στόχευση στο υπουργείο Υποδομών: Να εντείνει τις πιέσεις προς την υλοποίηση του μεγάλου έργου που περιμένει η Κρήτη και να ζητήσει διά ζώσης σαφή χρονοδιαγράμματα. Και πράγματι δόθηκαν τα πρώτα σημαντικά χρονοδιαγράμματα, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το τμήμα “Χερσόνησος-Νεάπολη” να τίθεται σε διαβούλευση τον Φεβρουάριο και την αντίστοιχη μελέτη στο πλαίσιο του διαγωνισμού σύμβασης παραχώρησης για το μεγαλύτερο τμήμα “Κίσσαμος Χανίων-Χερσόνησος” να τίθεται σε διαβούλευση τον Απρίλιο.

Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως επισημάνθηκε από πλευράς υπουργείου, θα τεθούν σε διαβούλευση για ένα διάστημα 4-5 μηνών, κάτι που σημαίνει, θεωρητικά τουλάχιστον, πως είναι εφικτό να πάμε σε υποβολή προσφορών για το τμήμα “Χερσόνησος-Νεάπολη” έστω, που προωθείται με έργο ΣΔΙΤ, προς τα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

Ο Γιάννης Κουράκης και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης “χαιρέτισαν” τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο στην ηγεσία του υπουργείο πως δεν εφησυχάζουν και θα συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και να ασκούν πιέσεις για το μεγάλο έργο. Όσον αφορά στο τμήμα “Άγιος Νικόλαος-Σητεία”, όπως θέλησε να διαβεβαιώσει καθησυχαστικά ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, βρίσκεται κι αυτό στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και λαμβάνεται μέριμνα για τη χρηματοδότηση αρχικά των μελετών που εκκρεμούν συμπληρωματικά και εν συνεχεία των ίδιων των κατασκευαστικών έργων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, πέρα από τα χρονοδιαγράμματα για το σημείο- “κλειδί” στην πορεία δρομολόγησης του νέου ΒΟΑΚ, που δεν είναι άλλο από τις περιβαλλοντικές μελέτες και αδειοδοτήσεις, δόθηκαν και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου οδικού άξονα. Άξονα στον οποίο αναμένεται να δεσπόζουν μεγάλα τεχνικά έργα, όπως γέφυρες και κοιλαδογέφυρες, αλλά και σήραγγες, οι οποίες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν συνολικά σε μήκος τα 40-45 χλμ.!

Ένα πρώτο στοιχείο, αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, που προϊδεάζει για ένα μπαράζ από διαδοχικά τούνελ για να παρακαμφθούν οι σημερινές δύσκολες και επικίνδυνες στροφές σε περιοχές όπως αυτή από Ληνοπεράμετα ως Φόδελε...

Ζερβάκης αντί Κοκκίνη

Σε μια λεπτομέρεια που όμως έχει ιδιαίτερη σημασία, αξίζει να αναφερθεί ότι στην αντιπροσωπία της ΠΕΔ ήταν να συμμετάσχει κανονικά ως εκτελεστικό μέλος της ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγ. Νικολάου Νίκος Κοκκίνης.

Ο ίδιος όμως ζήτησε αυτοβούλως, και φυσικά συμφώνησαν και ο κ. Κουράκης και τα υπόλοιπα εκτελεστικά μέλη, να παραχωρήσει τη θέση του στον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη. Μια κίνηση με σημειολογικό υπόβαθρο, ώστε να εκπροσωπηθεί η Σητεία και το ανατολικό άκρο της Κρήτης, για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστεί πως δε θα μείνει εκτός κάδρου του νέου αυτοκινητοδρόμου.

Αναλυτικότερα, σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης είχαν χθες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, με αντιπροσωπία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που αποτελούταν από τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Γ. Κουράκη, τον αντιπρόεδρο κ. Γ. Μαρινάκη, τον γραμματέα κ. Γ. Μαλανδράκη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Μ. Κοκοσάλη, αλλά και τον δήμαρχο Σητείας κ. Γ. Ζερβάκη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης και ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΠΕΔ Κρήτης σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου.

Με βάση το πλάνο των Υπηρεσιών του υπουργείου, η σχετική Μελέτη για το τμήμα “Χερσόνησος-Νεάπολη” αναμένεται να υποβληθεί εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διαβούλευση, ενώ η αντίστοιχη Μελέτη για το τμήμα “Χανιά-Χερσόνησος”, προβλέπεται να υποβληθεί τον Απρίλιο του 2021.

Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή Οδικού Άξονα από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Πρόκειται για ένα μεγάλο σε έκταση οδικό έργο με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, όπως η δημιουργία πλήθους σηράγγων και γεφυρών.

Όσον αφορά στο τμήμα “Άγιος Νικόλαος-Σητεία”, προβλέπεται να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια η προώθηση του αιτήματος για ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

«Ύψιστη προτεραιότητα»

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την κατασκευή του σύγχρονου Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Από το καλοκαίρι του 2019, με την επίβλεψη και του γενικού γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, έχουν γίνει μέχρι σήμερα όλα τα απαιτούμενα βήματα, ώστε το εθνικής σημασίας αυτό οδικό έργο να μπει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης. Βρισκόμαστε στο καθοριστικό στάδιο της προετοιμασίας υποβολής των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είχαμε σήμερα (σ.σ. χθες) την ευκαιρία να ενημερώσουμε διεξοδικά τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών και να ακούσουμε τις απόψεις τους».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

«Στενή παρακολούθηση και πιέσεις»

Από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Παρουσιάσαμε στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών τις θέσεις της ΠΕΔ Κρήτης και παράλληλα εκφράσαμε την αγωνία αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας της Κρήτης να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο, από τη Σητεία μέχρι την Κίσσαμο.

Επιτέλους, πρέπει να φύγουμε από τις διακηρύξεις και να περάσουμε στο στάδιο της εφαρμογής, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, έναν οδικό άξονα, προκειμένου να έχουμε ποιότητα μεταφορικού έργου και ασφάλεια, ενώ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της Κρήτης. Θα παρακολουθούμε την πορεία του έργου με βάση τα όσα μας εκτέθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες), για να διασφαλιστεί η απόλυτη υλοποίηση του έργου.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον συντοπίτη μας υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέα κ. Καραγιάννη, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου κ. Καρνέση, αλλά και όλα τα στελέχη του υπουργείου για την παρουσίαση και την ενημέρωση που μας έκαναν, καθώς και για τον παραγωγικό διάλογο και την πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων που είχαμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια