Κρήτη: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τα 19 «ύποπτα» κρούσματα μετάλλαξης του ιού - «Ανησυχία» για τυχόν εξάπλωση

Κρήτη
Κρήτη: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τα 19 «ύποπτα» κρούσματα μετάλλαξης του ιού - «Ανησυχία» για τυχόν εξάπλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περαιτέρω οδηγίες περιμένει η 7η ΥΠΕ Κρήτης

Κυρίαρχη συζήτηση και στη χώρα μας  είναι βεβαίως η άφιξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, καθώς οι νέες μεταλλάξεις πλέον εξαπλώνονται ραγδαία στην Ευρώπη.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι “ορφανά”, δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Τα δύο “ορφανά” μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων, και στην Κρήτη.

Στο νησί μας υπενθυμίζεται πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο, όπως έγινε γνωστό προχθές Τρίτη.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα, για τον λόγο αυτό και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε αναμονή οδηγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στο Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν ανιχνευθεί συνολικά 19 ύποπτα δείγματα για μετάλλαξη του ιού.

Τα 19 αυτά δείγματα, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται, στάλθηκαν στο ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών) για περαιτέρω ανάλυση και εντός 5 ημερών αναμένεται η απάντηση για το αν τελικά είναι πράγματι θετικά στο νέο στέλεχος του ιού.

Η πρώτη εκτίμηση του εργαστηρίου είναι πως τις τελευταίες ημέρες περίπου το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αναλύονται θεωρούνται “ύποπτα” για να ανήκουν στη μετάλλαξη του ιού. Αν υπάρξει επιβεβαίωση από το ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας για τη θετικότητα των 19 ύποπτων δειγμάτων στο νέο στέλεχος του ιού, τότε θα μιλάμε για σίγουρη διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα της Κρήτης.

Πάντως, όπως ανέφερε η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Λένα Μπορμουδάκη, η μετάλλαξη του ιού αντιμετωπίζεται με εμβολιαστική κάλυψη, λέγοντας πως «γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη επικινδυνότητα. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνει δημόσια ενημέρωση η επιτροπή για τη μετάλλαξη αυτή. Είναι κάτι που, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζεται με την εμβολιαστική κάλυψη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News