Κρήτη

Κρήτη: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τα 19 «ύποπτα» κρούσματα μετάλλαξης του ιού - «Ανησυχία» για τυχόν εξάπλωση

Περαιτέρω οδηγίες περιμένει η 7η ΥΠΕ Κρήτης

Κυρίαρχη συζήτηση και στη χώρα μας  είναι βεβαίως η άφιξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, καθώς οι νέες μεταλλάξεις πλέον εξαπλώνονται ραγδαία στην Ευρώπη.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι “ορφανά”, δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Τα δύο “ορφανά” μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων, και στην Κρήτη.

Στο νησί μας υπενθυμίζεται πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο, όπως έγινε γνωστό προχθές Τρίτη.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα, για τον λόγο αυτό και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε αναμονή οδηγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στο Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν ανιχνευθεί συνολικά 19 ύποπτα δείγματα για μετάλλαξη του ιού.

Τα 19 αυτά δείγματα, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται, στάλθηκαν στο ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών) για περαιτέρω ανάλυση και εντός 5 ημερών αναμένεται η απάντηση για το αν τελικά είναι πράγματι θετικά στο νέο στέλεχος του ιού.

Η πρώτη εκτίμηση του εργαστηρίου είναι πως τις τελευταίες ημέρες περίπου το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αναλύονται θεωρούνται “ύποπτα” για να ανήκουν στη μετάλλαξη του ιού. Αν υπάρξει επιβεβαίωση από το ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας για τη θετικότητα των 19 ύποπτων δειγμάτων στο νέο στέλεχος του ιού, τότε θα μιλάμε για σίγουρη διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα της Κρήτης.

Πάντως, όπως ανέφερε η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Λένα Μπορμουδάκη, η μετάλλαξη του ιού αντιμετωπίζεται με εμβολιαστική κάλυψη, λέγοντας πως «γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη επικινδυνότητα. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνει δημόσια ενημέρωση η επιτροπή για τη μετάλλαξη αυτή. Είναι κάτι που, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζεται με την εμβολιαστική κάλυψη».

 

Εντωμεταξύ, χθες εντάχθηκαν στην εμβολιαστική κάλυψη 8 δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στο νησί, πραγματοποιώντας συνολικά 717 εμβολιασμούς σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, ενώ το επόμενο 10ήμερο θα ανοίξουν σταδιακά και άλλα Κέντρα Υγείας στην Κρήτη, οπότε αναμένονται να διαφανούν οι όποιες αδυναμίες στο όλο σύστημα. Στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο εμβολιάστηκαν συνολικά 188 ηλικιωμένοι, με τους ειδικούς να αναφέρονται στην όλη διαδικασία.

Αναφορικά με τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, ο υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Δημήτρης Αγαπίου είπε πως «έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα, έχει ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Υγεία με 26 μόνιμους γιατρούς και άλλους 26 με διάφορες μορφές, όπως επικουρικοί γιατροί κ.λπ. Εκατόν πενήντα λοιπόν επιπλέον άτομα προσωπικό έχουν τοποθετηθεί στην Πρωτοβάθμια Υγεία, έτσι ώστε να ενισχύσουν και την εμβολιαστική κάλυψη. Έχουμε, επίσης, φροντίσει ώστε να μη δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στις άλλες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα, θεωρείται δεδομένο πως η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τίθεται σε προτεραιότητα».

Την ώρα που μετακινούνται γιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία για τις ανάγκες εμβολιασμού στα Κέντρα Υγείας και όλα αυτά με φόντο την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, που δεν εμβολιάζονται στον τόπο κατοικίας τους, διασχίζοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, η Λένα Μπορμπουδάκη απαντά: «Δεν είχαμε καμία αποδυνάμωση στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Οι δομές στελεχώθηκαν όπου αυτό χρειαζόταν με επικουρικό προσωπικό».

Υπό στενή παρακολούθηση

Για τις εξελίξεις πάντως με τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού στη χώρα μας ενημερώθηκε και το γραφείο του πρωθυπουργού. Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν στενά τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, καθώς πλέον έχουμε αρκετά κρούσματα και στη χώρα μας. Εκτός από την Ελλάδα, η δυναμική της εξάπλωσης και των δύο μεταλλάξεων, της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής, είναι ανησυχητική σε ορισμένες χώρες, καθώς ως ένα σημείο ευθύνονται για την επιδείνωση σε διάφορα κράτη-μέλη. Ήδη μάλιστα οι μεταλλάξεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Αυστρία, Φιλανδία, Γαλλία και Σουηδία.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο, και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες απ’ ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όσον αφορά στη διαφορά της βρετανικής μετάλλαξης με τις άλλες, οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη διασπείρεται ακόμη πιο εύκολα και έχει αυξημένο αριθμό αναπαραγωγής. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με υψηλότερο ιικό φορτίο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, βάσει περιορισμένων δεδομένων, δεν υπάρχουν ενδείξεις πιο σοβαρής νόσου ή μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε σχέση με αυτή τη νέα μετάλλαξη.

Όπως και να έχει, η κατάσταση εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά. Περαιτέρω ερευνητικά αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η σημασία της νέας μετάλλαξης για τη Γερμανία.

Από την άλλη, το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται σχετικά πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι μεταλλάξεις δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους ειδικούς. Για τις μεταλλάξεις μίλησε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε πως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις «τα περίφημα viriants» (σ.σ. παραλλαγές) του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ένα είναι σίγουρο: Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε - και με τον σωστό τρόπο - τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών».

Φωτογραφία : unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια