SOS για το «αύριο» της ζωικής παραγωγής - Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Κρήτη
SOS για το «αύριο» της ζωικής παραγωγής - Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κίνδυνο ο κλάδος της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας - Τι προτείνεται

Μέρες αγωνίας για την επιβίωση των κλάδων τους αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι, με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας να ζητάει άμεσα μέτρα στήριξής τους.

Μάλιστα, τονίζει με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι έχει υποβάλει “Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης της Κτηνοτροφίας”, για το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση. «Έχουμε προτείνει για τον σκοπό αυτό τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Πανελλήνιων Οργανώσεων των κτηνοτρόφων», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή για όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής.

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος στην επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επηρεάσει δραματικά όλη την αλυσίδα αξίας του πρωτογενούς τομέα. Οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι πτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι βιώνουν μέρες αγωνίας για την επιβίωση των κλάδων τους. Νέο χτύπημα αποτελεί η μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών, πάνω από 20% για τις βασικές ζωοτροφές, σόγια, καλαμπόκι και κριθάρι. Επιπρόσθετα, αντί για θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, είδαμε να αυξάνεται η τιμή πετρελαίου κίνησης 4 λεπτά το λίτρο από την τιμή που ήταν πριν.

Η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του εισοδήματος. Παράλληλα η μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών αφαιρεί την όποια αύξηση εσόδων υπήρξε από την αύξηση της τιμής του γάλακτος. Λάβετε υπόψη ότι πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι περιμένουν να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε εις βάρος τους, καθώς, ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να εισπράξουν την ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, λόγω της COVID-19, δεν τους έχει αποδοθεί ακόμη.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και για τη χοιροτροφία, αφού το χοίρειο κρέας προορίζεται κυρίως για τη μαζική εστίαση, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν από 0,95 έως 1,10 ευρώ/ζων βάρος, έναντι 1,50-1,65 ευρώ/ζων βάρος και η απώλεια υπερβαίνει τα 60 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο. Επιπλέον η χοιροτροφία δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Στην πτηνοτροφία το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου που προορίζεται για τη μαζική εστίαση οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%. Υπενθυμίζεται ότι οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Στην αγελαδοτροφία, η οποία βρισκόταν ήδη κάτω από τα όρια του κόστους παραγωγής, η κατάσταση σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα παραμένει στάσιμη ή και μειώνεται, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις τιμές ζωοτροφών. Για παράδειγμα η τιμή/κιλό στη σόγια τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 37 λεπτά και σήμερα είναι 50 λεπτά, ενώ στο καλαμπόκι από 17 λεπτά/κιλό και στον βαμβακόσπορο από 18 λεπτά /κιλό η τιμή σήμερα διαμορφώθηκε στα 23 λεπτά/κιλό.

Στη βοοτροφία και ιδιαίτερα στις εκτροφές σπάνιων φυλών που το κρέας προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίαση, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας, η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη. Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το βόειο κρέας είναι εισαγόμενο κατά 85%.

Επιπλέον η χοιροτροφία δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ο κλάδος της πτηνοτροφίας τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Στην πτηνοτροφία το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου, που προορίζεται για τη μαζική εστίαση, οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%. Υπενθυμίζεται ότι οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ».

Στάσιμη η τιμή του γάλακτος, ενώ το κόστος των τροφών ανεβαίνει...

Και ο ΣΕΚ στην επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει ως εξής: «Στην αγελαδοτροφία, η οποία βρισκόταν ήδη κάτω από τα όρια του κόστους παραγωγής, η κατάσταση σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα παραμένει στάσιμη ή και μειώνεται, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις τιμές ζωοτροφών. Για παράδειγμα η τιμή/κιλό στη σόγια τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 37 λεπτά και σήμερα είναι 50 λεπτά, ενώ στο καλαμπόκι από 17 λεπτά/κιλό και στον βαμβακόσπορο από 18 λεπτά /κιλό η τιμή σήμερα διαμορφώθηκε στα 23 λεπτά/κιλό. Στη βοοτροφία και ιδιαίτερα στις εκτροφές σπάνιων φυλών, που το κρέας προορίζεται κυρίως για τη μαζική εστίαση που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας, η κατάσταση είναι επίσης πολύ δύσκολη. Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το βόειο κρέας είναι εισαγόμενο κατά 85%.

Λόγω της σημαντικότητας των κλάδων της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας στη διατροφική αλυσίδα, ζητάμε άμεσα την ένταξή τους στα μέτρα στήριξης λόγω της COVID-19, γιατί η κτηνοτροφία δεν έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν καθόλου. Στηρίξτε μας τώρα για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά, γιατί αύριο θα είναι αργά.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με το βλέμμα μπροστά, έχει υποβάλει “Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης της Κτηνοτροφίας”, για το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση. Έχουμε προτείνει για τον σκοπό αυτό τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Πανελλήνιων Οργανώσεων των Κτηνοτρόφων», καταλήγει η επιστολή.

Ήδη, πάντως, αρκετοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν να προμηθευτούν ζωοτροφές για την τροφή των ζώων τους, ενώ από την πλευρά της, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων, σύμφωνα με τον Βασίλη Σμπώκο, επιδιώκει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Δείτε το ρεπορτάζ απότο Δελτίο Ειδήσωεν τη ΚΡΗΤΗ TV:

(Φωτογραφία Unplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News