Κρήτη

Τα υδροπλάνα… όλο και πιο κοντά στην Κρήτη

Αισιόδοξα μηνύματα για το φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας μεγάλου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα στέλνουν οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες

Μπορεί τα τελευταία χρόνια υδροπλάνα να ακούμε και υδροπλάνα να μη βλέπουμε, για διάφορους λόγους και συγκυρίες, ούτε εδώ στην Κρήτη ούτε στην υπόλοιπη χώρα, όμως η όλη προσπάθεια δεν έχει εγκαταλειφθεί...

Ίσα-ίσα, μάλιστα, από πλευράς των δύο εμπλεκόμενων στον εγχώριο “χάρτη” των υδατοδρομίων εταιρειών δίνεται ένα αισιόδοξο στίγμα πως συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας ενός εκτεταμένου δικτύου υδατοδρομίων ανά τη χώρα. Οι δύο εταιρείες διαμηνύουν πως οι διαδικασίες κατασκευής και αδειοδότησης υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη και πως το μεγάλο εγχείρημα επιστροφής των πάλαι ποτέ... δοξασμένων υδροπλάνων στη χώρα μας πλησιάζει, όσο περνά ο χρόνος, όλο και πιο κοντά στην υλοποίησή του!

Ο πήχης έχει μάλιστα τοποθετηθεί ψηλά... Στόχος, κάτι που μένει φυσικά να αποδειχτεί στην πράξη αν είναι εφικτό, είναι μέσα στην προσεχή 5ετία να λειτουργούν περί τα 150 υδατοδρόμια στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη.

Η Κρήτη δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από το “κάδρο”! Και μάλιστα είναι στην πρώτη γραμμή, αφού σε τοπικό επίπεδο είναι στα σκαριά 7 υδατοδρόμια! Ο λόγος για τα υδατοδρόμια Ρεθύμνου, Σητείας, Ηρακλείου, Ιεράπετρας, Χανίων, Μαλεβιζίου και Αγίας Γαλήνης, με το προωθούμενο υδατοδρόμιο στο Ρέθυμνο να είναι σε προχωρημένο στάδιο συγκριτικά με τα άλλα.

Η ηχηρή συμμετοχή της Κρήτης στο φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας ενός δικτύου υδατοδρομίου στη χώρα μας μοιάζει απολύτως εύλογη, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα μέσο μεταφοράς, τουρισμού και αναψυχής που από πολλές απόψεις φαίνεται να ταιριάζει “γάντι” στο νησί μας!

Τα υδροπλάνα θεωρούνται ιδανικά για μικρές αποστάσεις και για μικρούς χρόνους πτήσης των 30 έως 40 λεπτών, κάνοντάς τα πολύ ελκυστικά για περιοχές όπως η Κρήτη, δεδομένου ότι μπορούν να συνδέσουν αρκετούς προορισμούς μεταξύ τους.

Σε τι φάση είναι τα υδατοδρόμια

Πού βρισκόμαστε όμως στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων υδατοδρομίων ανά τη χώρα;

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες, Hellenic Seaplanes S.A. και “Ελληνικά Υδατοδρόμια ΙΚΕ”:

* Τα υδατοδρόμια Νοτίου Αιγαίου με την ένωση των εταιρειών “Υδροπλάνα Ελλάδας”, “Ελληνικά Υδατοδρόμια” και Optimum Value βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο επίπεδο, καθώς συμπληρώνονται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μελετών θορύβου για τα νησιά: Μύκονος, Κύθνος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα, Ανάφη, Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Πάρος, Κως, Μήλος, Σύρος, Κάλυμνος, Λειψοί, Λέρος, Ίος και Κάσος. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι αδειοδοτικοί φάκελοι των νησιών Δονούσα, Αγαθονήσι, Σύμη και Ανάφη.

* Για το υδατοδρόμιο Ιωαννίνων (λίμνη Παμβώτιδα) έχουν ολοκληρωθεί οι χωροθετήσεις στους υποψήφιους χώρους που προορίζονται να δημιουργηθεί το έργο.

* Σχετικά με το υδατοδρόμιο Κυλλήνης, με την ολοκλήρωση των διεργασιών χωροθέτησης, η Hellenic Seaplanes S.A και τα “Ελληνικά Υδατοδρόμια ΙΚΕ” ρυθμίζουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες πάντα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, ώστε να είναι έτοιμες προς κατάθεση του τεχνικού φακέλου αδειοδότησης του υδατοδρομίου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα στον Φεβρουάριο.

* Στην Εύβοια, οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν πλέον ολοκληρωθεί και στα πέντε υδατοδρόμια του νησιού, και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα, στην Αιδηψό, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στη Κύμη.

* Για το υδατοδρόμιο Βόλου, η ένωση Hellenic Seaplanes S.A. και Optimum Value αναμένουν την τελική έγκριση για την άδεια ίδρυσης από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

* Στην Τήνο και στη Σκύρο ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής των υδατοδρομίων.

* Χίος, Ψαρά και Οινούσσες επαναφέρουν τα υδατοδρόμια σε τροχιά υλοποίησης.

* Σε Ερεικούσα, Οθωνούς και Μαθράκι (στα τρία πανέμορφα νησιά βόρεια της Κέρκυρας) προγραμματίζεται η δημιουργία υδατοδρομίων.

* Το υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας ορίζεται από τη Hellenic Seaplanes S.A. ως το σημείο διανυκτέρευσης των υδροπλάνων στην πλευρά του Ιονίου και αναμένεται η τελική έγκριση από τον Δήμο Αμφιλοχίας.

* Η Κρήτη μπαίνει δυναμικά με 7 υδατοδρόμια στο νησί. Αρχής γενομένης από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, ακολουθούν τα υδατοδρόμια Σητείας, Ηρακλείου, Ιεράπετρας, Χανίων, Μαλεβιζίου και Αγίας Γαλήνης.

* Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα ξεκίνησε η αδειοδότηση υδατοδρομίου στη λίμνη Τάκα.

* Η Πάτμος συνεχίζει την ολοκλήρωση της κατασκευής του υδατοδρομίου.

* Σκόπελος και Αλόννησος οριστικοποιούν τα τελευταία έγγραφα αδειοδότησης και ξεκινούν την κατασκευή.

* Αναμένεται επίσης η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στον προτεινόμενο σχεδιασμό των δύο εταιρειών για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα παράλια της περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλα Χαραλάμπους, και τον πρόεδρο της “Ελληνικά Υδατοδρόμια”, Αναστάσιο Γκόβα, η ηγεσία των εταιρειών που “τρέχουν” τις εξελίξεις στο θέμα αδειοδότησης των υδατοδρομίων φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Μαλδίβες της Ευρώπης, με τη δημιουργία 2.000 άμεσων και 5.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, να “ξαναγράψει” τον χάρτη των μεταφορών στη χώρα μας και στην πλήρη ανάπτυξή του να δώσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει, πρόκειται για πρότζεκτ που φέρνει επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία, μέσω της κατασκευής των υδατοδρομίων (άνω των 50 εκατ. ευρώ), της αγοράς αεροσκαφών των οποίων ο αριθμός εκτιμάται για την πρώτη πενταετία σε τουλάχιστον 20 (περί τα 130 εκατ. ευρώ), αλλά και της δημιουργίας σχολής εκπαίδευσης πιλότων υδροπλάνων μεταξύ άλλων.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια